Tomáš Deák přiblížil, jak se rodilo vítězství, které šokovalo Čečensko

Tomáš Deák přiblížil, jak se rodilo vítězství, které šokovalo Čečensko zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Mezi nejlepší bojovníky bantamové váhy se na česko-slovenské scéně řadí jednoznačně Tomáš Deák. Své kvality nyní potvrzuje i v zahraničí, v organizaci ACA si nedávno připsal další cenný skalp, a to i navzdory pozici outsidera. Důležitá výhra by ho mohla přiblížit k nejlepším bojovníkům celé divize.

Patrik Kincl se netají obdivem vůči bojovníkům, kteří se rozhodli opustit domácí rybníček, aby mohli “dobývat území” v některé ze zahraničních organizací, třeba v ruské ACA. O ní už mu v jeho podcastu povyprávěl Michal Martínek a naposledy přijal pozvání Tomáš Deák, jenž nedávno navštívil Groznyj, aby si připsal důležité vítězství nad Muradem Kalamovem (13-3).

Velezkušený Čečenec šel do zápasu jako obrovský favorit, Deák potvrdil, že si chtěl dát pozor především na jeho špičkovou práci na zemi. Kalamova ale paradoxně hned v prvním kole dokázal sevřít v gilotině a domácí borec následně ztratil vědomí. Do zápasu přitom šel s úplně jinou taktikou.

“Gameplan byl úplně opačný… V prvních dvou kolech jsem s ním v žádném případě nechtěl jít na zem, chtěl jsem nasadit dominantní a striktní postoj, neťukat se s ním, co nejrychleji ho zatavit, uštvat, nedávat mu prostor k přemýšlení a útokům,” naznačil původní plány. 


V rámci vizualizace si promítal, že Kalamova přejede v postoji, Čečenec ovšem jeho agresivní výpady přerušil, když se ve správný čas potopil pod jeden z úderů a souboj přesunul na zem. Deák však během tréninku pamatoval i na tuto variantu, věděl, že si nemůže dovolit zanedbat grappling. A připravil se evidentně velmi pečlivě. V rozhovoru přiznal, že gilotina patří mezi jeho oblíbené techniky. “Už je to dost dlouho, co jsem se tuto techniku začal učit a pilovat. Nikdy vlastně nebyla vidět v zápase, ale hodně často ji používám během sparingů,” řekl a dodal, že ji má dokonce raději než rear naked choke.

Deák přiznal, že v zápase gilotinu nedržel příliš pevně. “Z jedné ruky jsem to měl chycené na tři prsty, z druhé jen na dva. Cítil jsem, že to mám těsné, jen jsem si ještě potřeboval propojit prsty.” V jednu chvíli se dokonce pokusil o posílení skrze další prsty, to si ale velmi rychle rozmyslel, aby předešel riziku, že Čečenec sevření roztrhne. Přišel moment, kdy se držel už jen konečky, začal se obávat, že se Kalamov skutečně vymaní, řekl si ale, že už ho přece jen škrtí docela dlouho, věřil, že musí každou chvíli odklepat. Když pak viděl rozhodčího, jak kontroluje, zda je Kalamov ještě při vědomí, bylo mu jasné, že má vyhráno.

Bývalý šampion Oktagonu a Fight Nights Global způsobil v Čečensku pořádný rozruch, nečekané vítězství reflektovali i novináři. “V Čečensku se o tom hodně píše, že jsem porazil domácí hvězdu a všechny šokoval,” pochlubil se. Dojem samozřejmě udělal i na promotéry, kteří naznačili, že by za tři měsíce mohl jít do dalšího zápasu. Deák je přesvědčen, že jde o velmi cenné vítězství, které ho v divizi značně posune, očekává, že brzy narazí na borce z první desítky, což by samozřejmě byl obrovský úspěch.

Všemu ale předchází velmi náročná příprava. Zápas se původně měl uskutečnit už v prosinci, byl však posunut na konec ledna. “Přesouvání zápasů mi před pár lety vůbec nevadilo, v přípravě jsem byl nonstop celý rok. Ale čím jsem starší, čím déle ničím tělo, tím víc je to náročné, hlavně po psychické stránce.” S péčí o hlavu mu pomáhá mentální kouč, společně se snaží odbourat negativní myšlenky, hodně mu pomáhá například meditace.

Deákovi se sice v ACA nepodařil úvodní zápas, dva roky nazpět to byl naopak on, kdo byl v prvním kole lapen v gilotině Fina Mikaela Silandera. V září minulého roku ale udělal reparát, když ve třetím kole uškrtil Emrana Israfilova, další submisí nyní potvrdil, že rozhodně nešlo o náhodu. Příští soupeř už bude dobře vědět, že dokáže bleskově rozhodnout i na zemi, o to těžší bude další cesta za zeleným políčkem.

Zdroje:  Youtube kanál Patrika Kincla

Nejnovější články