“V zahraničí nás vidí jako největší evropskou organizaci,” tvrdí Palo Neruda. Expanze na další trhy by měla proběhnout letos

“V zahraničí nás vidí jako největší evropskou organizaci,” tvrdí Palo Neruda. Expanze na další trhy by měla proběhnout letos Dva hlavní muži Oktagonu – Ondřej Novotný a Pavol Neruda | zdroj: FOTO: Se souhlasem Oktagon MMA

Příběh organizace Oktagon MMA by se měl letos vyprávět také za hranicemi domácí MMA scény, Pavol Neruda potvrdil, že by se mohly uskutečnit první turnaje na dalších evropských trzích. Co konkrétně promotéři chystají?

Spoluzakladatel Oktagonu o dalších plánech organizace pohovořil v podcastu Světoví. Zavzpomínal ale také na úplně začátky, kdy společně s Ondřejem Novotným projekt rozjížděli. Organizování MMA turnajů začal vnímat jako práci na plný úvazek během přípravy galavečera Oktagon 2.

“Už tehdy jsem všechno odřízl, rychle se to rozjelo. A bylo to i tím, že jsme s Ondrou dělali všechno. Měli jsme jednu produkční, jednoho člověka na sociální sítě, ale víceméně jsme všechno dělali my. Pak jsme nabrali i grafiky a střihače.” Na začátky nicméně vzpomíná s velkou radostí, tehdy se totiž přímo věnoval kreativním procesům, což má v krvi. Asi netřeba dodávat, že se tehdy projektu věnovali za relativně malý plat.

“Byla to zvláštní doba, příjemné období. Měli jsme tři akce za rok, takže když skončil turnaj, měli jsme dva měsíce pohodu. A pak zase znova,” řekl s úsměvem. Už tehdy měl ovšem velké plány, dokonce navrhoval, aby se hned první turnaj, kterým vyvrcholila úvodní série reality show Oktagon Výzva, odehrál v O2 areně. Z reakcí Ondřeje Novotného a partnerů z O2 TV ale pochopil, že zřejmě trochu přestřelil. Jak ale dobře víme, cirkus Oktagon do obří pražské haly nakonec přece jen dorazil.

 

Jako největší výzvu v projektu Oktagon vnímá vedení firmy. “Tuto cestu jsem si vybral, protože chci, aby to dobře fungovalo. Protože když už je to tak velké, výsledné kouzlo nakonec tvoří celý tým,” vysvětlil.

Svou roli ovšem musel vykoupit tím, že se přestal věnovat věcem, které miluje. “Tvorba kreativních procesů, videa, být v kontaktu se zápasníky, to je super, vždy jsem to měl rád. Místo toho ale musím sedět v kanceláři a řešit, co jednotlivá oddělení firmy mají dělat. Je to jiné.”

Také zmínil, že se musel naučit delegovat úkoly na své kolegy. “Stále se učím, ale už je to mnohem lepší. Je osvobozující, když člověk pochopí, že když něco vydeleguje, má potom více času na to, v čem je dobrý.” Během jednoho z turnajů se mu úkolování dařilo tak dobře, že nakonec sám neměl co na práci. “Říkal jsem si, že tak to má být, protože už bych měl jen dohlížet. Ale cítil jsem se hrozně špatně, chvíli jsem měl pocit, že nejsem užitečný. Ale já si vždy něco najdu (smích).”

Během turnajů je logicky více vidět Ondřej Novotný, který uvádí a komentuje zápasy. I jeho parťák je ale většinu galavečera v zápřahu. “Užívám si to určitě víc než Ondra, který komentuje, moderuje a tak dále, má toho opravdu strašně moc. Mám chvíle, kdy si to můžu užít, ale 80 % času něco řeším. Některé zápasy si ani nepamatuji, musím se na to pak podívat doma.”

Není žádným tajemstvím, že promotérské duo v nejbližších letech plánuje proniknout na další trhy v Evropě. Neruda prozradil, že by se chtěli za hranice vydat už během letošního roku a uspořádat jeden až dva turnaje. Plány jsou velké a možností je mnoho, zatím je ale stále příliš brzy na konkrétní detaily. Momentálně ani není jasné, jestli zahraniční turnaje nějakým způsobem ovlivní ty na domácí scéně, například jejich počet. “Teď si myslíme, že to nějak bude, ale praxe nám teprve ukáže.”

Neruda přiznává, že je přesun do jiné země komplikovaný proces. Musí brát v potaz celou řadu faktorů, někdy se mohou objevit nečekané komplikace. Například v Německu narazili na problémy kvůli jednomu z bojovníků. “Každý řekne, že Timo Feucht je super týpek, že je úplně v pohodě a se svou minulostí už dávno nic nemá, nebo tak nám to alespoň prezentovali. Ale nesmí být nikde vidět, je to persona non grata,” řekl s přesvědčením, že se Německo stále nedokázalo vyrovnat se svou minulostí.

Situaci v Evropě přirovnal k bublinám, v nichž jsou občané každé země uzavřeni, takže tolik nevnímají, co se děje v těch sousedních. Karlos Vémola? Hodíte kámen do první vesnice v Rakousku a tam je to nikdo.” Něco takového už ale naštěstí neplatí pro organizaci Oktagon MMA, kterou v Evropě všichni znají. “Je to hrozně milé překvapení. Možná ani my sami se nevidíme tak, jak nás vidí v zahraničí. Takový je můj pocit. Vážně nás vidí jako největší evropskou organizaci, něco, k čemu vzhlíží. Je to opravdu zajímavé.”

Neruda ovšem přiznal, že ještě chvíli potrvá, než se stanou opravdovou evropskou jedničkou. Cílem je oslovit domácí publikum, udělat z turnaje v dané zemi sportovní svátek, na který by se fanoušci těšili. “Lidé přijdou, bude se o tom mluvit, ta země tím bude žít. A další týden nebo měsíc se posuneme do další země. Takže vytvoříme takovou Ligu mistrů, když to tak řeknu, nějaký podobný formát. To podle mě znamená být jedničkou.”

Oktagon se prezentuje jako příběhová organizace, což je podle Nerudy součástí její DNA, v tomto ohledu se nehodlá nijak měnit ani po přesunu do zahraničí. “Je to opravdu těžká cesta, každý trh hovoří jiným jazykem, ale my věříme, že dobrá věc protluče všechny hranice.”

Zdroje:  Světoví - YouTube

Nejnovější články