“Zápas je pro mě zážitek,” říká Černovous. Bitvy v ACA jsou podle Michala Martínka tvrdší než v UFC

“Zápas je pro mě zážitek,” říká Černovous. Bitvy v ACA jsou podle Michala Martínka tvrdší než v UFC Michal Martínek v minulosti v Americe zabojoval o smlouvu s UFC. | zdroj: Profimedia

Michal Marínek se chystá na duel s Tomasem Pakutinskasem v organizaci ACA. Prozradil, co tam oceňuje a proč chce těžké soupeře.

Michal Martínek se krátce před dalším zápasem zastavil na slovíčko v podcastu Fair Play Thinker, který tvoří bývalý úspěšný kickboxer Honza Homolka. V rozhovoru se samozřejmě vyjádřil k organizaci ACA, kde nyní působí. Zdá se, že mu tamější poměry naprosto vyhovují. “Mě se v ACA hrozně líbí tvrdost zápasů,” prohlásil a nabídl srovnání s duely v UFC. “Přijde mi, že je to v UFC kolikrát tak, že po tobě chtějí jen to vítězství. Kolikrát tak máš zápasy, kdy frajeři nemají ani šrám, je to příliš taktické.” V ACA naopak vnímá, že musí předvést tvrdou válku, atraktivní zápas, který potěší oko diváka.

Odlišného přístupu si Martínek všiml hned po své premiéře. Daniel James ho ve druhém kole dokázal dostat na zem, kde si prosadil krucifix. Bezbrannému Martínkovi naordinoval několik těžkých úderů, čímž donutil rozhodčího souboj ukončit. “Černovous” v rozhovoru prozradil, že prodělal slabý otřes mozku, musel se tedy zastavit na ošetřovně. A právě tam ho zastihli majitelé organizace, kteří mu přišli pogratulovat ke skvělému výkonu a vyjádřit respekt.

Martínek často jezdí sbírat zkušenosti do světových gymů. Kdysi vycestoval do SBG v Dublinu, kde úřaduje známý trenér John Kavanagh, s nímž se připravuje například Conor McGregor. Jako velký zážitek vnímá i návštěvu švédského Allstars Training Center, kde trénuje Ilir Latifi nebo Alexander Gustafsson. S nimi změřil síly v rámci kempu, Gustafssonovi následně dokonce asistoval jako placený sparing partner.

V zahraničních gymech se inspiroval a svou vlastní přípravu se snaží nastavit podobně. “Reinders je momentálně nejsilnější gym v rámci sparing partnerů a rozvoje, ať je to wrestling, jitsu a tak dále. André sem dostal i hodně kvalitních postojářů na striking. Je to taková banda na jedné hromadě, nějakým způsobem se popereme. A to je důležité.” Jako velký problém na straně tuzemských gymů vnímá jistou roztříštěnost, na scéně jich podle něj existuje příliš mnoho, spíše by uvítal, kdyby jich bylo méně s většími kolektivy. I proto navázal spolupráci s polským Ankosem, kde má dostatečný výběr i v těžké váze.

Podle Martínka se MMA stále posouvá, takže je velice těžké dostat se na nějakou úroveň a opravdu uspět. Naznačil, že ho mnoho lidí odrazovalo od tréninku, jen tak někdo nevěřil, že se někam dopracuje. “Je to hra, ve které stejně jednou odejdeš jako poražený, neudržíš to. Ale je důležité nechat tam na svém vrcholu maximum, nechat tam všechno,” vysvětlil svůj postoj. Už nyní ale ví, že se mu tvrdá dřina vyplatila, protože se probojoval k zápasům ve světových organizacích, čehož si velmi váží. Samotné výsledky pro něj zase tolik důležité nejsou. “Jestli se nenecháš zlomit, tak potom můžeš něco zažít. Já jsem spokojený. Ve dvaceti letech se mi povedlo dostat z Čech do USA a teď do Ruska.”

Dle původních plánů se měl “Černovous” představit v organizaci PFL, kde mohl zabojovat o milion dolarů. Už měl dokonce i podepsanou smlouvu, kvůli koronavirové pandemii ovšem organizace sezónu ani nezahájila, takže byla nucena vypovědět většinu kontraktů. Martínek se následně rozhodoval, zda by se měl vrátit na československou scénu. “V Oktagonu jsem odzápasil sedm zápasů, měl jsem sedm výher, titul vyhraný a obhájený s borcem, který byl v té době jedničkou těžké váhy. Tak jsem si řekl, že je na čase jít dál, když ta možnost je a dokud je tam zdraví i chuť,” vysvětlil své rozhodnutí. Sám sobě slíbil, že než skončí, bude zápasit v zahraničí, i za tu cenu, že se vzdálí fanouškům a divákům na domácí scéně.

 

Objevili se také lidé, kteří nedokázali pochopit, že Martínek kývnul na tak těžkého soupeře, jako je Daniel James. “Černovous” ale vnímal duel s Američanem jako poctu. “Vždyť je to krása, pro mě je ten zápas zážitek. Nemám to tak, že bych chtěl, aby co nejdřív skončil, abych to měl za sebou a mohl se vrátit do gymu. Mám to tak, že mě to v gymu s*re, chci ten zápas, chci tam být, aby se to zavřelo a začalo to. A užít si každou vteřinu, o tom to přece je.”

Martínek se brzy utká s Litevcem Tomasem Pakutinskasem, zápas se uskuteční už v pátek 23. dubna v rámci turnaje ACA 122.

Zdroje:  Fair Play Thinker

Nejnovější články