Garry Tonon doplatil na svůj grappling a dostal brutální KO, když se snažil zapáčit soupeřovu nohu

Garry Tonon doplatil na svůj grappling a dostal brutální KO, když se snažil zapáčit soupeřovu nohu Garry Tonon se snažil nasadit Thanh Leovi heel hook, což se mu stalo osudným. | zdroj: Getty Images

Americkému grapplerovi se zápas o titul ONE Championship moc nepovedl a jeho soupeř Thanh Le jej knockoutoval za necelou minutu

Na včerejším turnaji asijské organizace ONE Championship, s příznačným názvem „Lights Out“ (zhasnutá světla), došlo na titulový zápas o šampiona pérové váhy (do 66 kg). Do klece proti sobě nastoupili současný šampion Thanh Le s americkým grapplerem Garrym Tononem a zápas sliboval skvělý souboj dvou zcela odlišných stylů.

Zatímco Thanh Le má svoje zázemí v taekwondu a jeho striking je na skvělé úrovni, což potvrzuje i jeho statistika, kdy 12 výher ze 13 ukončil na KO, Garry Tonon je světoznámý grappler, který působil v dnes už zaniklém týmu „Danaher Death Squad“ pod vedením jednoho z nejlepších BJJ trenérů, Johnem Danaherem. Dlouhou dobu se držel na špičce grapplerského světa a sváděl atraktivní souboje s těmi nejlepšími, avšak před 4 roky vstoupil i do světa MMA, kde až do včerejška absolvoval 6 zápasů bez jediné porážky, navíc 5 svých soupeřů dokázal ukončit před limitem.

Garry Tonon vs Thanh Le 2 Thanh Le ubránil pokus o submisi a knockoutoval Garryho Tonona. | zdroj: Getty Images

Svými výkony si Tonon vysloužil zápas o titul pérové váhy, ale 36letý Američan vietnamského původu Thanh Le na něj byl připraven. Trénuje totiž s dalším skvělým grapplerem, Ryanem Hallem a jejich spolupráce se vyplatila, protože Le dokázal ubránit Tononův pokus o submisi a zápas ukončil za pouhých 56 vteřin.

Zápas přitom nevypadal pro Tonona ze začátku zas tak špatně. V postoji působil americký grappler docela komfortně a ihned na Leho začal pálit několik kopů na břicho i na hlavu. Po půl minutě se ale oba borci dostali do klinče a Garry zvolil svoji osvědčenou taktiku, kterou léta používal v BJJ – sám od sebe šel na zem a omotal se kolem Leho nohy v úmyslu nasadit mu heel hook. Jenže MMA není BJJ a údery na zemi mohou rychle změnit vývoj celého zápasu, což se přesně stalo i zde.

Le totiž bránil heel hook velice dobře a přitom neustále zasypával Tonona údery. Ze začátku to vypadalo, že rány do obličeje nemají na Tonona větší vliv a americký grappler se i přesto snažil heel hook dotáhnout. Jenže netrvalo dlouho a Thanh Le se trefil přesně a tvrdě, čímž poslal Garryho do bezvědomí.

Svoji první obhajobu proti těžkému soupeři tak Thanh Le dovedl do vítězného konce za necelou minutu a po zápase se mohl navíc radovat i z bonusu 50 tisíc dolarů za výkon večera.

Poražený Garry Tonon vzal ale svoji první prohru v MMA sportovně a na Twitteru ji okomentoval stručně, ale výstižně: „No, tak to bylo na houby.“

Na celý krátký zápas se můžete podívat zde:

Zdroje:  youtube - one championship

Nejnovější články