Israel Adesanya dá v zápase s "kubánským monstrem" Romerem všanc svou neporazitelnost

Israel Adesanya dá v zápase s "kubánským monstrem" Romerem všanc svou neporazitelnost Adesanya s Gastelumem předvedli jednu z nejlepších bitev roku 2019 | zdroj: Profimedia

Jeden z nejočekávanějších zápasů letošního roku je tady, najde Adesanya recept na nebezpečného Romera nebo ztratí svou neporazitelnost?

 

Adesanya vlétl do nejslavnější MMA organizace jako uragán a dal o sobě hlasitě vědět hned v prvním zápase. „Jsem novej pes na tomhle dvorku a očůral jsem si celou klec,“ řekl poté, co doslova rozebral Roba Wilkinsona. A nezastíral ani to, že se v blízké době vidí jako šampion. Takových by samozřejmě byla spousta, jenže Stylebender dokázal porážet jednoho soupeře za druhým.

Jeho hlavní dominantou je fenomenální boj v postoji, kde mu nemůže konkurovat prakticky nikdo. Jenže MMA není kickbox a lze vyhrát různými způsoby. Na střední váhu vypadá Israel až podezřele hubený, a tak mu spousta odborníků i fanoušků nedávala moc šancí proti silovějším wrestlerům. Jemu to však dávalo výhodu v tom, že přesně věděl, co čekat.

Israel Adesanya - Robert Whittaker zdroj: Profimedia

S každým zápasem musel Adesanya diváky i odborníky přesvědčovat, že není jen další hvězdička, která brzy zhasne. Zuby si na něm postupně vylámal Vettori, Tavares, první kolo nepřežil favorizovaný Brunson, recept nenašel ani legendární Anderson Silva. Nejvíc pochybovačů ale Stylebender umlčel v souboji s Kelvinem Gastelumem, kde předvedl, že má kromě extrémně vysokého bojového IQ také srdce bojovníka. Ani titul prozatimního šampiona však nepřesvědčil všechny a pohádku měl ukončit vracející se šampion Robert Whittaker. Padl KO ve druhém kole.

Divize střední váhy je však plná bojovníků, kteří mohou Adesanyovi pořádně zatopit. Asi nejhrozivějším nebezpečím může být veterán Yoel Romero, který disponuje obrovskou explozivní silou a je také "náhodou" stříbrným olympijským medailistou v zápase, takže pokud se rozhodne vzít Izzyho na zem, prostě to tak bude. Nad svým soupeřem navíc bude mít obrovskou silovou převahu.

Sám Yoel však svou hlavní výhodu vidí někde jinde. "Co mě dělá tak nebezpečným, je moje nečitelnost. Oni neví kdy, kam ani jak udeřím. A když udeřím, tak tvrdě," říká. A právě Adesanya v boji hodně těží z toho, že své soupeře dokáže dokonale číst a dopředu ví, co hodlají udělat. Tady tedy bude muset být extrémně ostražitý po celou dobu zápasu, protože bude stačit sebemenší zaváhání a Yoel může zápas ve vteřině ukončit.

Romero Whittaker Robert Whittaker - Yoel Romero | zdroj: Profimedia

Zápas bude na pět kol po pěti minutách, což svádí k tomu myslet si, že Romero by mohl ve svých 42 letech v posledních "šampionských" kolech začít ztrácet dech. Ve dvou epických pětikolových bitvách s bývalým šampionem Whitakerem však jasně ukázal, že věk je pouze číslo. Podle mnohých měl dokonce odvetu vyhrát. A pořádně pak dokázal zatopit také 27letému Costovi.

Víkendový zápas každopádně přinese odpověď na spoustu otázek. Odolá Adesanya nejlepšímu wrestlingu v UFC, zvítězí hrubá síla anebo skvělá technika, bude věk hrát roli? A především, udrží si Adesanya v oktagonu svou neporazitelnost?

"Jedna věc je jistá, poteče krev," říká sám Romero a my s ním souhlasíme, protože tenhle souboj má předpoklady k tomu stát se jedním z nejlepších zápasů letošního roku.

Zdroje:  UFC Countdown

Nejnovější články