Ivan Buchinger už zná soupeře. Slovenskou legendu vyzkouší rozjetý Piotr Niedzielski, který už tři roky neprohrál

Ivan Buchinger už zná soupeře. Slovenskou legendu vyzkouší rozjetý Piotr Niedzielski, který už tři roky neprohrál zdroj: Profimedia

Buchinger na poslední chvíli stihne premiéru v organizaci Oktagon MMA. Promotéři pro něj ale připravili těžkou zkoušku v podobě Poláka, který vyhrál sedm zápasů v řadě.

Ivan Buchinger se chtěl představit na domácí scéně už v rámci turnaje Oktagon 18, premiéru ale zkomplikoval pozitivní test na koronavirus, kvůli němuž nemohl nastoupit do zápasu s předním maďarským bojovníkem Lajosem Etelakym. Znovu to zkusí na závěrečném turnaji letošního roku.

Promotéři Oktagonu mu přichystali slušný dáreček. Piotr Niedzielski (15 - 4) totiž jede na vítězné vlně, vyhrál sedm posledních zápasů, ve světovém žebříčku nyní drží 201. místo. Souboj s Buchingerem by pro něj mohl být životní příležitostí. I z toho důvodu se dá očekávat, že si velmi tvrdě půjde za další výhrou.

Polák patří mezi univerzály. Šestkrát vyhrál na submisi, mezi jeho oblíbené techniky patří gilotina, která mu zajistila vítězství hned v pěti případech. Prosadí se ale i v postoji, čtyřikrát ukončil soupeře na KO/TKO. Dva roky zpátky se dokonce utkal s Mateuszem Strzelczykem, který se u nás představil v souboji s Vlastou Čepem a Samuelem Krištofičem. I jemu Niedzielski nasadil gilotinu, Strzelczyk byl donucen odklepat už v prvním kole.

Téměř všechny jeho zápasy se uskutečnily v Polsku, za hranice kvůli angažmá vycestoval pouze dvakrát. Mimo rodnou zemi mu ale štěstí nepřeje. V roce 2016 ho v Irsku porazil Chorvat Luka Jelčič, o pár měsíců později mu pak v Rakousku zajistil další porážku Ital Valeriu Mircea. Polák tak ve svých 29 letech opět opouští rodnou domovinu, aby napotřetí prolomil smůlu a ukázal, že se zvládne prosadit i ve světě.

Buchingera asi netřeba představovat. Pionýr slovenského MMA nasbíral neuvěřitelných 44 zápasů, z nichž prohrál pouze v sedmi případech. V roce 2012 se dokonce utkal s legendárním Conorem McGregorem. V loňském roce mu bohužel nevyšla titulová bitva v organizaci KSW, v níž ho porazil Salahdine Parnasse. Opasek nicméně získal hned několikrát, šampionem se stal v organizacích Cage Warriors, M1 a XFN.

Na Slovensku zakotvil ve Spartakus Fight Gymu, kde se připravuje ve spolupráci s Attiou Véghem. Může tak využít přítomnosti dalších kvalitních bojovníků, jako je třeba Lajoš Klein nebo Samuel Krištofič. Buchinger by se dal označit jako specialista na submise, za svou kariéru si tímto způsobem zajistil 23 výher.

Promotéři Oktagonu si od slovenského veterána slibují mnohé. Ondřej Novotný naznačil, že by mohlo jít o prvního bojovníka, který by se mohl stát šampionem dvou váhových kategorií. A stejně to vidí i Buchinger. Před časem se nechal slyšet, že ve váhové kategorii do 66 kilogramů velkou konkurenci nevidí, v lehké váze už ale bude cesta za opaskem o něco obtížnější.

Duel Ivan Buchinger vs. Piotr Niedzielski se uskuteční 30. prosince na turnaji Oktagon 20. Ten se opět odehraje bez přítomnosti diváků. Galavečer lze sledovat zakoupením pay per view na stránkách Oktagon .tv.

Zdroje:  Oktagon MMA

Nejnovější články