Khabib přirovnává život bojovníka k vězení, přesto se mu po něm prý stýská

Khabib přirovnává život bojovníka k vězení, přesto se mu po něm prý stýská zdroj: Profimedia

Být profesionálním sportovcem není žádný med. Své o tom ví i jeden z nejlepších MMA bojovníků Khabib Nurmagomedov, který odchod do důchodu považuje za vysvobození.

Khabib Nurmagomedov naposledy bojoval loni v říjnu. Když tehdy ve druhém kole porazil Justina Gaethjeho, oznámil nečekaně konec kariéry. Po smrti otce to prý slíbil své matce. Ačkoliv se ho šéf UFC snažil dlouho přemluvit k návratu, neuspěl. Bývalý šampion si své rozhodnutí pochvaluje i s odstupem času.

"Žiju teď život obyčejného člověka," prozradil v rozhovoru pro UFC Russia. "Myslím, že život profesionální sportovce je trochu podobný vězení, protože musíte každý den dělat úplně to samé - trénovat, odpočívat, znovu trénovat a odpočívat. Žijete ve stejném rytmu, nesmíte zpomalit. Jakmile totiž zpomalíte, tak přestanete být šampionem. Takže jsem se v jistém smyslu vysvobodil z tohohle vězení."

Khabib vs Gaethje2 Khabib se po poslední výhře nad Gaethjem rozplakal, vzápětí nečekaně ukončil kariéru. | zdroj: Profimedia

Bývalý šampion ale zároveň připustil, že mu tvrdý tréninkový režim a zápasení chybí. Není se čemu divit, s tréninkem wrestlingu začínal totiž v útlém věku. Legendární jsou například jeho tréninky s medvědem, kterého mu v dětství pořídil otec.

"Je spousta věcí, které mi chybí. Jednoduše proto, že jsem je dělal po celý život. Ne, ani jednou jsem nelitoval ani neměl pochybnosti o svém rozhodnutí skončit, ale chybí mi to soutěživé prostředí, tréninkové kempy, dělání váhy a tak dál. Protože je to určitý způsob závislosti, které se nemůžete zbavit. Občas prostě chcete vlézt do oktagonu a nakopat někomu zadek."

Nic ale netrvá věčně a sportovní kariéra už vůbec ne. "I kdybych to neudělal teď, v nějakém bodě bych stejně musel skončit," uvědomuje si Nurmagomedov, kterému se jako jednomu z mála bojovníků podařilo skončit skutečně na vrcholu. V oktagonu nikdy nepoznal přemožitele a celkově nasbíral 29 vítězství. I proto zřejmě nikdy neustanou spekulace o tom, kdo by měl šanci ho porazit.

"Je to nekonečná debata. Stále budou přicházet noví vyzyvatelé, noví šampioni, mnohem mladší a hladovější. Byli tu přede mnou a budou i po mně. Tohle si musíš uvědomovat a odejít, když nadejde správný čas."

I když už Khabib sám nehodlá bojovat, tělocvičnu rozhodně neopustil. V UFC koneckonců zápasí také jeho bratranci Abubakar a Umar i další tréninkoví parťáci v čele s Islamem Makhachevem, kterému mnozí předvídají velkou budoucnost. V Bellatoru zase roste ke hvězdám neporažený bratranec Usman. Dagestánský orel tedy nyní bedlivým okem dohlíží na jejich přípravu. "Jdou po cestě, kterou jsem já už prošel, takže jim můžu být nápomocný a dát jim nějaké rady. Vědí, že se na mě můžou spolehnout."

Zdroje:  UFC

Nejnovější články