MMA Bojovník se odmítl vzdát a tvrdě za to zaplatil. Ošklivě zlomená ruka vyděsila i komentátory!

MMA Bojovník se odmítl vzdát a tvrdě za to zaplatil. Ošklivě zlomená ruka vyděsila i komentátory! Když bojovník neodplácá submisi, následky bývají hrozivé. | zdroj: Getty Images

V MMA se chyby moc často neodpouští. Americký bojovník se o tom přesvědčil na vlastní kůži, když mu soupeř zlomil ruku vejpůl.

Občas se stane, že v MMA zvítězí ego, houževnatost a adrenalin nad zdravým rozumem, což pak většinou vyústí v ošklivá zranění. Něco takového se stalo o víkendu v menší americké organizaci Cage Titans, kde se spolu v rámci amatérských pravidel utkali v lehké váze američtí bojovníci Kyle Pavao a Wayne Downer.

Ve druhém kole dostal Pavao Downera do krucifixu (technika známá také jako „bába pod kořenem“), odkud mu chytil ruku a nasadil tzv. americanu. Při této páce se klade velký tlak na loket a rameno, a pokud dotyčný rychle neodplácá, hrozí ošklivá zlomenina pažní kosti. A přesně to se stalo v tomto případě.

Downer se snažil z páky utéct, ale bohužel pro něj se začal točit na opačnou stranu, než měl. Pavao ale ve svém sevření nepovolil a jelikož Downer neodplácal, jeho ruka se obrátila do úhlu, který nevěstil nic dobrého. Zároveň se ozvalo hlasité křupnutí, které zaznělo arénou a vyvolalo v divácích i komentátorech pořádný šok:

„Jeho ruka je zlomená!“ zvolal jeden z komentátorů. „Přímo před mýma očima!“ odpověděl s údivem v hlase jeho kolega. V neděli promotér organizace Cage Titans Michael Polvere potvrdil, že Downer utrpěl zlomeninu pažní kosti a má naplánovanou operaci.

Wayne Downer není prvním a bohužel asi ani posledním bojovníkem, který se bude muset vypořádat se zlomenou rukou kvůli odmítnutí vzdát se. Asi nejslavnější zlomeninu má na svém kontě bývalý prozatímní šampion těžké váhy UFC Frank Mir, který se v roce 2011 střetl s dalším bývalým šampionem a černým pásem v BJJ, brazilským bojovníkem Antoniem „Minotauro“ Nogueirou.

Brazilec dostal Mira dostal na zem pomocí úderů, ale místo toho, aby pokračoval v bití a vynutil si tak ukončení, rozhodl se jej uškrtit gilotinou. Jenže Mir je sám excelentním grapplerem, ze škrcení se dostal a nakonec nasadil Nogueirovi kimuru, kterou mu začal páčit ruku. Nogueira, který před zápasem prohlašoval, že je mnohem lepším grapplerem než Mir, odmítl do poslední chvíle odplácat, a tak americký bojovník pokračoval v páčení, až mu zlomil pažní kost. Poté už Nogueira přece jen odplácal a zápas byl ukončen.

Tyto případy jsou ale naštěstí ojedinělé, protože i když je pro bojovníky vždycky těžké odplácat nasazenou submisi, většinou si uvědomí, že zlomená ruka nebo noha jim nejen zápas nevyhraje, ale navíc je vyřadí z tréninku na několik měsíců, a zvolí tak raději kapitulaci, než porážku s „bonusem“ zlomené končetiny.

Zdroje:  mmafighting.com , mmajunkie.com

Nejnovější články