UFC 247 nabídne v neděli ráno skvělé zápasy, podívejte se na preview hlavní karty

UFC 247 nabídne v neděli ráno skvělé zápasy, podívejte se na preview hlavní karty Derrick Lewis - Blagoy Ivanov, UFC 244 | zdroj: Profimedia

Nadcházejícímu UFC vévodí dvě titulové bitvy, i ostatní zápasy však budou rozhodně stát za to!

Derrick Lewis vs. Illir Latifi

Hlavní kartu otevře duel zkušených bojovníků, kteří dohromady ukončili čtyřiadvacet soupeřů. Latifi (14-7-1) je švédský rodák a velký kamarád fotbalového krále Zlatana Ibrahimoviče. Illir přichází z polotěžké váhy, kde patřil mezi nejmenší zápasníky a výškový rozdíl v těžké váze bude tedy ještě markantnější. Do UFC vstoupil před sedmi lety a porazil například Giana Villanteho, Tysona Pedra či Ovince Saint Preux a dlouhou dobu patřil mezi nejlepších deset bojovníků polotěžké divize. Po porážkách s Corey Andersonem a Volkanem Oezdemirem se rozhodl změnit přístup, netrápit své tělo drastickým hubnutím a v nejtěžší divizi využije svou velkou sílu a tvrdost. V šestatřiceti letech zdaleka neplánuje končit kariéru a pokud v sobotu uspěje, posune se v žebříčku mezi nejlepších deset. A jak víme, v těžké váze stačí dvě rychlá vítězství a může přijít titulová šance, ke které by se v polotěžké váze pravděpodobně nikdy ani nepřiblížil.

Na úvod však přichází velká zkouška, v podobě „Black Beasta“ Derricka Lewise (22-7-1). Lewis patří mezi populární bojovníky, především kvůli svému svéráznému smyslu pro humor. Jeho pozápasové interview, kdy řekl „My balls was hot“ (moje koule byly horké) patří do zlatého fondu UFC. Jako houstonský rodák si na turnaji užije domácí atmosféru, navíc v týdnu oslavil pětatřicáté narozeniny a jako dárek očekává ukončení v prvním kole. Derrick zápasil s velkými jmény těžké váhy, mimo jiné porazil Fransice Ngannou, Marcina Tyburu, Alexandera Volkova či českého borce Viktora Peštu. Před dvěma lety dokonce bojoval o titul, ale Daniel Cormier nedal populárnímu bijci žádnou šanci a utáhl ho v druhém kole na rear-naked-choke. Kariéru mu trošku brzdí zdravotní problémy, především bolavá záda, ale když je „Black Beast“ zdravý, patří mezi největší hrozby světového MMA.

  Derrick Lewis Derrick Lewis - Blagoy Ivanov, UFC 244 | zdroj: Profimedia

Mirsad Bektic vs. Dan Ige

V pérové váze se představí dva osmadvacetiletí bojovníci, kteří stoupají žebříčkem strmě vzhůru. Ige se veze na vlně čtyř vítězství v řadě, jedná se o komplexního bojovníka, který tři soupeře ukončil KO, pět utáhl na zemi a čtyři přetlačil bodovým rozhodnutím. Jeho oblíbenou technikou je rear-naked-choke, kterým utáhl tři soupeře a především submission proti Luisi Gomezovi, v Dana White Contender Series, mu vynesla kontrakt s nejlepší světovou organizací. Ige pochází z Havaje a patří mezi sparring partnery Maxe Hollowaye.

Bektič je rodák z Nebrasky a v UFC nastupuje od svých dvaadvaceti let. První porážku mu připravil až Darren Elkins v roce 2017, do té doby ukončil Lucase Martinse, Russella Doane, na body přetlačil například Ricarda Lamase. Druhá prohra přišla v loňském roce s Joshem Emmett, který Bektiče ukončil v prvním kole tvrdým KO a ukázal mezery v obranné hře, na kterých Bektič v posledních měsících výrazně zapracoval. Oba zápasníci mají velký potenciál a pérová váha potřebuje novou krev jako sůl.

  tafa de castro 1 Tafa - De Castro | zdroj: Profimedia

Juan Adams vs. Justin Tafa

Nová generace bojovníku v těžké váze. Adams je osmadvacetiletý rodák z Houstonu, takže stejně jako Lewis pozná výhody domácího prostředí a velké podpory tamních fanoušků. Do UFC vstoupil přes Dana White Contenders Series a do loňského roku měl dokonalý rekord 5-0. Porážky přišly od Arjana Bhullara a naposledy Grega Hardyho. Juan měří 195 cm a skvěle využívá svých parametrů, přední rukou určuje vzdálenost a tvrdým zadním úderem vypíná soupeře.

Tafa je dalším zástupcem úspěšné australské bojové školy a v šestadvaceti letech patří mezi nejmladší bojovníky na rousteru těžké váhy. Do UFC vstupoval se třemi výhrami na KO, které vybojoval v australské organizaci XFC. Dana White si je vědom ekonomické síly australského trhu a na tamní bojovníky velmi sází. Pokud naplní nesporný potenciál, můžeme se v budoucnu dočkat další hvězdy, které pochází z daleké Oceánie.

Valentina Shevchenko vs. Katlyn Chookagian

Valentina patří mezi největší hvězdy světového MMA. Několikanásobná světová šampiónka v thajském boxu a K1 má působivý rekord 18-3 a prohrála pouze s Liz Carmouche před deseti lety a dvakrát padla s nejlepší ženou v dějinách MMA – Amandou Nunes. Valentina dlouhou dobu zápasila v bantamové váze. Když ale UFC otevřelo muší divizi, okamžitě ji ovládla a stěží hledá sobě rovnou soupeřku. V pěti kolech zničila Joannu Jedrzejczyk, krásným high kickem vypnula Jessicu Eye a naposledy vrátila porážku Liz Carmouche. Se svou sestrou Antoniinou objíždí světové kempy, poznává nové kultury a naplno užívá života. Pokud v sobotu potvrdí nadvládu v muší váze, dá se očekávat trilogie s Amandou Nunes a pokud by Valentina zvítězila, zařadí se navždy mezi legendy ženského MMA.

Soupeřkou bude „Blonde Fighter“, jednatřicetiletá rodačka z New Jersey, která vyhrála třináct profesionálních duelů a pouze dvakrát odešla poražena. V UFC zápolí od roku 2016 a všechny duely vyhrála bodovým rozhodnutím. Za poslední dva roky zaznamenala velký progres a titulový souboj si právem zaslouží. Navštěvuje tréninky vedené Rayem Longem a zároveň sama trénuje ženské zápasnice. Nyní je téměř na vrcholu své kariéry a vyhlíží životní úspěch. Shevchenko je považována za velkou favoritku, ale Katlyn disponuje velkým rozpětím paží, skvělým pohybem a fyzickou kondicí. V loňském roce jsme viděli několik překvapení v titulových zápasech a Chookagain je odhodlána šokovat celý svět.

  Jones vs Reyes zdroj: Profimedia

Jon Jones vs. Dominick Reyes

Dominantní šampión a odhodlaný vyzyvatel. Jones dlouhé roky vládne polotěžké váze a recept na dlouhé paže a dokonalé bojové IQ, nenalezli Alexander Gustafsson, Daniel Cormier, Anthony Smith či Thiago Santos. Jon neustále prokazuje, proč je považován za nejlepšího bojovníka historie a sbírá jeden titul za druhým. Spekuluje se o přesunu do těžké váhy a Reyes je tedy možná posledním protivníkem v polotěžké divizi.

Neporažený Dominick Reyes však svůj skalp nedá zadarmo. Je to rozený sportovec, středoškolská hvězda amerického fotbalu a bojovník s obrovskou knockoutovou silou, kterou vypíná soupeře v prvním kole. Tvrdé údery schytali Joachim Christensen, Jared Cannonier či naposledy Chris WeidmanReyes tvrdí, že je soupeřem, kterého Jones v kleci ještě nepotkal, ale Jona to nechává klidným. „Když jsem bojoval o titul, on se pral na dvorku za pár tisíc dolarů“ prohlásil sebevědomý Jon Jones. Pokud Reyes v sobotu uspěje, uvidíme jedno z největších překvapení v dějinách bojových sportů a také zrod nové hvězdy.

Hlavní kartu může sledovat v neděli v 04:00 na Nova Sport 2.

Nejnovější články