Souboj o nejlepšího kopáče UFC je tu! Brazilec Barboza očekává proti gruzínskému ninjovi tvrdou válku

Souboj o nejlepšího kopáče UFC je tu! Brazilec Barboza očekává proti gruzínskému ninjovi tvrdou válku Raffaelo Oliveira byl jednou z objetí Barbozových brutálních lowkicků. | zdroj: Profimedia

O víkendu se rozhodne souboj o nejlepšího „kopáče“ v UFC a Edson Barboza věří, že z něj vyjde jako vítěz, protože soupeř s ním 25 minut v oktagonu zkrátka nevydrží.

Nacházející víkendový turnaj UFC nám přinese parádní hlavní zápas mezi dvěma excelentními strikery, kteří jsou známí především díky svým skvělým kopům. Zkušený brazilský válečník Edson Barboza se střetne s gruzínským ninjou Gigou Chikadzem, který od příchodu do největší světové MMA organizace rychle dere na vrchol. Tenhle zápas má všechny papírové předpoklady k tomu aspirovat přinejmenším na ocenění za nejlepší zápas roku.

Edson Barboza je ve svých 35 letech stálicí UFC, kde bojuje už dlouhých 11 let a za tu dobu stihl 25 zápasů. Během své kariéry se utkal s těmi nejlepšími, které na něj UFC mohlo nasadit. Porazil například Anthonyho Pettise, Gilberta Melendeze, Beneila Dariushe, Dana Hookera a další tvrďáky. Bohužel ale při souboji s tou absolutní špičkou tahal většinou za kratší konec a musel přijmout porážky od Khabiba Nurmagomedova, Justina Gaethjeho, Paula Feldera či Tonyho Fergusona. K titulu se tak nikdy nedostal, i když mu byl vždy velice blízko.

Ať už však Barboza vyhrává nebo prohrává, jeho zápasy vždy patří k tomu nejlepšímu, co je v oktagonu k vidění. Není náhoda, že nasbíral 10 pozápasových bonusů. Minulý rok se brazilský válečník rozhodl pro změnu a sestoupil do nižší pérové divize (-65,8 kg). Debut proti Igemu mu sice velice těsně nevyšel, ale další dva zápasy už vyhrál dost přesvědčivě a usadil se na 9. příčce žebříčku.

Svoji cestu bojovníka začal Barboza v thajském boxu a postoj je dodnes jeho nejsilnější stránkou. Precizní technika v kombinaci s neuvěřitelnou výbušností z něj činí obávaného postojáře, který své soupeře kosí svými rychlými a tvrdými kopy. Jeho calfkicky a lowkicky patří k jedněm z nejlepších v MMA a stal se prvním bojovníkem, který v UFC vyhrál zápas technickým KO díky lowkickům, kdy ve svém debutu v UFC doslova rozkopal soupeři nohu. Stejný konec pak čekal ještě několik dalších protivníků. Brazilský válečník ale umí velice dobře i otočky, což by mohl dosvědčit například Terry Etim, který schytal jedno z nejpůsobivějších KO v dějinách MMA. Velice účinnou zbraní je také Barbozův rychlý „switch kick“ z přední nohy, kterým dokáže důkladně otestovat pevnost soupeřových žeber.

Barbozův nadcházející soupeř, 33letý Giga Chikadze, je také vynikající postojář, jehož největší předností jsou rovněž kopy, byť sází spíše na přesnost a rychlost. Brazilec si toho je vědom, ale i tak se pasuje do role favorita a těší se na pořádnou bitvu.

„Očekávám válku jako vždy,“ nedělá si iluze o lehkém vítězství. „Každý ví, že jakmile vstoupím do oktagonu, jsem připravený na válku, stejně jako v mém posledním zápase. A tento zápas nebude jiný. Trénoval jsem extra tvrdě a cítím se skvěle. Jsem zdravý a co je nejdůležitější, jsem motivovaný. Nemůžu se dočkat 28. srpna. Jak jsem řekl, bude to válka.“

„Je to skvělý striker. Ve svých posledních zápasech vypadal skvěle. Ukončil soupeře svými kopy, je to velice dobrý kopáč," chválí Barboza nadcházejícího soupeře. „Ale já mám taky dobré kopy. Jsem nejlepší striker na světě, určitě v MMA. Proto jsou lidi hodně natěšení na tento zápas. Každý ví, že Chikadze je skvělý postojář, a že je to nebezpečný chlap. Ale já svým soupeřům ubližuju, opravdu je zraňuji. A jsem natěšený, protože to bude na pět kol – bude to 25 minut války.“

Barboza nemluví jen tak do větru. Ve svém posledním zápase knockoutoval Shane Burgose, a to tak zvláštním způsobem, že vypnutí se dostavilo až zpožděně po několika sekundách a celá situace působila dost nebezpečně. Brazilský bojovník si věří i na Chikadzeho a slibuje, že pokud gruzínský bojovník udělá chybu, tvrdě ji potrestá.

„Opravdu věřím tomu, že nebude schopný stát přede mnou 25 minut. Opravdu tomu věřím. Je velice těžké vydržet přede mnou 25 minut. Svým soupeřům ubližuji. Když se podíváte na několik mých posledních zápasů… Můj zápas proti Hookerovi… když přede mnou budete stát, ublížím vám. Jestli mi dá šanci, tak ten fight určitě ukončím.“

Zápas mezi Edsonem Barbozou a Gigou Chikadzem je zlatým hřebem hlavní karty, která začíná v neděli ráno od 4 hodin zápasem Makhmuda Muradova. Mistři kopáči přijdou na řadu někdy kolem 6. hodiny ranní.

Zdroje:  BJPenn.com

Nejnovější články