UFC se po 2 letech vrací do New Yorku. Připomeňte si zásadní momenty, které se v ikonické hale udály

UFC se po 2 letech vrací do New Yorku. Připomeňte si zásadní momenty, které se v ikonické hale udály UFC v ikonické Madison Square Garden | zdroj: UFC

UFC se tento víkend vrací po dvouleté pauze do Madison Square Garden. A přestože půjde teprve o pátý galavečer této organizace v proslulé newyorské hale, stihly se zde udát některé z důležitých momentů v historii UFC.

Jedna z nejikoničtějších arén na světě, Madison Square Garden v New Yorku, domov hokejistů NY Rangers a basketbalistů NY Knicks, dějiště nesčetných sportovních a kulturních akcí a také kolébka moderního boxu. Tato budova, již čtvrtá stejného jména v pořadí a mající dnes i přes svůj název paradoxně kruhový tvar, byla dobu přezdívaná Mekkou boxu. Do 80. let 20. století se zde odehrála většina zásadních momentů v historii tohoto ringového sportu, jako například „Zápas století“ Muhammada Aliho s Joem Frazierem v roce 1971.

Dnes se již velká část světového dění v boxu přesunula do Nevady, ale této hale v srdci Manhattanu zůstala pro bojové sporty obrovská historická prestiž. A je to samozřejmě také centrum lukrativního trhu východního pobřeží USA.

Historie. Prestiž. Peníze.

To je přesně to, co organizace jako UFC v jejím překotném růstu potřebovala. Jenže až do nedávna jí byla tato destinace zapovězena. Ve státě New York bylo pořádání MMA zápasů od roku 1997 ilegální. Zákaz se podařilo zrušit až v roce 2016 po vytrvalém lobbingu ze strany UFC, vynaložení pravděpodobně obrovského balíku peněz a za pomoci tehdejších hvězd sportu Rondy Rousey nebo rodáka z Long Islandu Chrise Weidmana.

Cesta UFC od New Yorku se tak konečně otevřela. A když zde uspořádat debutový svátek MMA, tak kde jinde než v ikonickém místě bojových sportů, v Madison Square Garden. A mělo to být skutečně velké.

UFC 205 v listopadu 2016 se třemi titulovými zápasy znamenalo pro organizaci velkolepý úspěch, padl rekord v návštěvnosti na americké půdě a událo se zde několik dnes již legendárních momentů.

Conor McGregor v hlavním zápase večera přesnou kombinací poslal k zemi tehdejšího šampióna lehké váhy Eddieho Alvareze a stal se prvním dvojnásobným šampionem v dějinách UFC.

Conor McGregor zdroj: Profimedia

Naplno se tady také rozhořela a do obecnějšího povědomí dostala rivalita Conora s Khabibem Nurmagomedovem. Ten zde porazil Johnsona a jeho hláška “Irů jen 6 miliónů, Rusů 150 miliónů“ a nazvání McGregora kuřetem je bezesporu jednou z nejznámějších pozápasových výzev v UFC.

O rok později se UFC vrátilo do Madison Square Garden s turnajem s pořadovým číslem 217. Znovu se třemi titulovými zápasy na kartě. A znovu s nezapomenutelnými momenty. Rose Namajunas, kterou uvidíme i tento víkend, zde jako obrovský outsider v prvním kole porazila technickým KO favorizovanou Joannu Jedrzejczyk a stala se poprvé královnou slámové váhy.

Hlavní zápas večera poté znamenal parádní, ale taky poslední, vystoupení jednoho z velikánů MMA. Georges St. Pierre uškrtil ve třetím kole Michaela Bispinga a získal titul ve střední váze, který po jednom měsíci uvolnil a v kleci jsme ho od té doby už neviděli. Podobně bychom mohli mluvit i o Bispingovi, na poněkud nedůstojnou šanghajskou epizodu sympatického Brita raději zapomeňme.

GSP vs. Michael Bisping GSP vs. Michael Bisping | zdroj: UFC  

S ročními rozestupy následovaly turnaje UFC 230, kde Daniel Cormier v hlavním zápase naprosto dominantním výkonem porazil Derricka Lewise a UFC 244 s hlavním střetnutím mezi Jorgem Masvidalem a Natem Diazem o pomyslného největšího grázla UFC. Masvidal v tomto zápase o BMF pás uštědřil populárního krajanovi hrozivě vypadající tržnou ránu nad okem a přítomnému doktorovi nezbylo nic jiného, než zápas ukončit po třetím kole, jakkoliv se to bojovníkům a také mnoha divákům nelíbilo.

Dana White se dokonce krátce po tomto zápase nechal slyšet, že „tohle by se v Nevadě nestalo“. Narážel tím mimo jiné na velmi časté kontroverze ze strany Atletické komise státu New York, které poněkud kalí spojení MMA a New Yorku. Ostatně k nelichotivému obrazu UFC v New Yorku občas vydatně přispěli i samotní bojovníci.

Nate Diaz - Jorge Masvidal zdroj: Profimedia

Kromě MSG využívá UFC v New Yorku také brooklynskou halu Barcleys Center, kde se zatím konaly tři galavečery (o ten čtvrtý, Khabib vs. Ferguson jsme bohužel přišli). A právě zde se v dubnu 2018 v rámci pokračování rivality Conora s Khabibem stal nechvalně známý incident, kdy běsnící Ir napadl autobus s bojovníky.

Tato dodnes trvající nenávist, společně s pandemií, možná připravila Vegas o několik výborných titulových zápasů. Khabib totiž po společném zápase s Conorem na UFC 229 na "Město hříchu", , kde byl podle svého mínění nespravedlivě potrestán za pozápasovou bitku, definitivně zanevřel. Namísto něj poté i kvůli své víře preferoval zápasit v New Yorku. Na již zmíněný plánovaný zápas s Fergusonem v Brooklynu ale nedošlo a UFC nakonec našlo svůj nový adoptivní domov v Abú Dhabí, kde Khabib odbojoval své poslední dva zápasy.

Tradici listopadových zastávek v Madison Square Garden přerušila v roce 2020 světová pandemie. Tento víkend však tato nucená pauza skončí s UFC 268 a my snad uvidíme další nezapomenutelné zápasy, které dále přispějí k prestiži „Nejznámější haly na světě“. Pro většinu bojovníků je obrovská čest, zde zápasit. Na poslední tiskové konferenci se o tom rozpovídal například Colby Covington.

"Když přemýšlím o Madison Square Garden, tak mě napadají Rolling Stones, Muhammadovi Alim a teď o Colby Covingtonovi. Co mají všichni tihle společného? Jsou legendy, ikony, členové síně slávy, světová třída!"  

Najdou se ale překvapivě i tací, na něž věhlas tohoto místa nemá vliv. Například Sean O’Malley odmítl účast na nadcházejícím turnaji, přičemž hlavním důvodem měly byly vyšší daně ve státě New York. Místo toho dal přednost zápasu na následujícím UFC 269 pořádaném v Las Vegas.

Magická hala na Manhattanu bude mít ale ve světě bojových sportů stále nezastupitelné místo. Madison Square Garden, svatostánek, kde bojovali legendy. Zapíšou se zde do dějin bojových sportů v noci ze soboty na neděli další bojovníci a bojovnice? Hlavní karta nabitého turnaje startuje ve 3:00 našeho času ve velkém stylu, souboj Justin Gaethje –⁠ Michael Chandler má všechny předpoklady stát se nejlepším zápasem roku. Hodně zajímavá bude ale už tzv. prelims část od 1:00, kde premiéra čeká skvělého kickboxera Alexe Pereiru, který v minulosti dvakrát porazil Israele Adesanyu. 

Michael Cron

Zdroje:  UFC

Nejnovější články