Aldo zvažuje konec kariéry, dál ho nutí bojovat už jen jediná věc

Aldo zvažuje konec kariéry, dál ho nutí bojovat už jen jediná věc Jose Aldo | zdroj: Getty Images

Mnohými je považován za nejlepšího MMA bojovníka v historii pérové váhy. Jeho éra však neskončila nejlépe a teď se z posledních sil snaží vyškrábat zpátky na trůn.

Jose Aldo patří už dlouhá léta mezi nejlepší bojovníky na světě. Časy, kdy neochvějně vládl pérové váze UFC, jsou sice už nenávratně pryč, ale brazilský veterán se stále drží v užší špičce. Ve 34 letech už ale vyhlíží konec kariéry, který by mohl přijít velmi brzy, pokud se mu podaří znovu získat šampionský titul. On sám věří, že je to jeho osud.

"Když jsme začínali, řekl jsem Dedemu, svému trenérovi, že ve 35 budu šampion a ukončím kariéru. Proto říkám, že jsem velmi blízko k tomu, abych odešel. Ale říkal jsem, že to udělám jako šampion," řekl Aldo pro brazilský web Combate. 

V srpnu se Aldo utká s Merabem Dvalishvilim. Gruzínec má 7 výher v řadě a sám už pokukuje po titulovém zápase. Vítěz by ho teoreticky mohl dostat. "Je to opravdu tvrdý chlap, má dobrou pozici v žebříčku, ale nikdo s ním nechce bojovat. Já ho porazím a pak získám pás. Bylo to tak napsáno," věří Jose. "Dede a já jsme snili o tom, že budu dvojitý šampion, v pérové a lehké váze, ale nakonec to je trochu jinak. Shodil jsem do bantamové váhy a budeme o titul brzy bojovat v této váze. V téhle divizi jsem začínal, ale nikdy jsem si nemyslel, že tam znovu zhubnu. Teď tam svoji kariéru ukončím, přesně tam, kde začala."

Ačkoliv by se při pohledu na Aldovo skóre v posledních letech mohlo zdát, že je dávno za zenitem, není tomu tak. V pérové divizi prohrál pouze s těmi nejlepšími bojovníky - McGregorem, Hollowayem a Volkanovskim. V bantamu pak dost sporně prohrál s Marlonem Moraesem a v titulové bitvě nestačil na tvrďáka Petra Yana. Proti ostatním soupeřům ale vypadal dobře a zejména v posledních zápasech předváděl prvotřídní box.

Pokud porazí Dvalishviliho, rád by následně vyzval jeho týmového kolegu, jímž je úřadující šampion Aljamain Sterling. Ten titul pro mnohé překvapivě obhájil v souboji s Petrem Yanem, do kterého nastupoval jako velký outsider. Aldo ale prý tušil, že vyhraje, a favorizuje ho i v nadcházejícím duelu s ex-šampionem a dopingovým hříšníkem T.J. Dillashawem. Pokud pak sám dostane šanci, věří Jose, že Aljův styl je pro něho jako dělaný.

Zisk titulu je zatím jen Aldovo zbožné přání. Není ani jisté, zda by mu UFC titulovou šanci v případě výhry nabídlo. Možná by se ale u vedení přimluvil sám Sterling, protože Brazilcovo jméno mezi fanoušky stále rezonuje a mohl by se tak i vyhnout dalšímu riskantnímu zápasu s Petrem Yanem.

Zdroje:  Sherdog.com

Nejnovější články