Aspinall se pokusí v Londýně sebrat cenný skalp Volkova a vyšvihnout se mezi elitu těžké váhy

Aspinall se pokusí v Londýně sebrat cenný skalp Volkova a vyšvihnout se mezi elitu těžké váhy Anglický bojovník Tom Aspinall. | zdroj: Getty Images

UFC se po třech letech vrací do Londýna a jako hlavní zápas turnaje si pro nás nachystalo souboj v těžké váze mezi Velkou Británií a Ruskem.

UFC London se mělo původně uskutečnit před dvěma roky, jenomže tehdy měl koronavirus jiné plány a nejslavnější MMA organizace se tak do Evropy vrací až tento víkend. V hlavním zápase tohoto turnaje se představí britská vycházející hvězda těžké váhy Tom Aspinall, který se utká s ruským bojovníkem Alexanderem Volkovem.

28letý Aspinall je mladým talentem jinak poměrně stagnující těžké divize UFC a hlavní zápas večera na domácí půdě pro něj bude velkým momentem a obrovskou příležitostí, jak se předvést. Jeho cesta k bojovým uměním začala už v útlém věku, kdy začal s brazilským jiu-jitsu. Tréninky měl doslova každý den, protože jeho otec je instruktorem BJJ a brzy bylo vidět, že Tom má na bojové sporty talent. Postupně přidal i wrestling a box a od 14 let začal dělat MMA v Manchasterském gymu Kaboon, kde trénuje například i Darren Till. Už tehdy Aspinall snil o tom, že se jednoho dne dostane do UFC, což se mu v roce 2019 splnilo. Za tu dobu si tam odbouchal 4 zápasy, které všechny vyhrál před limitem.

Právě „zabijácký instinkt“ je jeho velkou devízou. Všech svých 11 vítězství v kariéře vybojoval před limitem a žádný jeho zápas se nedostal ani do třetího kola. To může paradoxně být ale také nevýhoda, protože na rozdíl od Volkova strávil v kleci podstatně méně času a zkušenosti na jeho straně určitě nebudou.

Volkov je totiž ostřílený veterán, bývalý šampion M-1 i Bellatoru. Na kontě má 34 vítězství a pouze 9 porážek. Navíc mu není cizí atmosféra hlavních zápasů, ani pětikolové bitvy a velice dobře tak ví, jak si rozložit síly v případě, že zápas nebude ukončen před limitem. Problémy soupeřům dělá také jeho výška (203 cm), kterou v boji dobře využívá. Drží se na dlouhou vzdálenost, útočí tvrdými lowkicky a dostat se k němu na tělo není vůbec jednoduché. Tom Aspinall sice není se svými 196 centimetry žádný drobek, ale je jasné, že pokud bude chtít vyhrát, bude si muset cestu k Volkovovi proklestit přes jeho dlouhé kopy a údery.

Pro Aspinalla bude Volkov určitě nejtěžším soupeře v dosavadní kariéře. Ruský bojovník je v UFC už šest let a za tu dobu se vypracoval mezi elitu těžké váhy. Porazil taková jména jako Fabricio Werdum, Stefan Struve nebo Alistair Overeem a naposledy také polského bojovníka Marcina Tyburu. K titulové šanci mu ale vždy chyběl poslední krok, který pro něj byl nad jeho síly. Prohrál tak s Derrickem Lewisem, Curtisem Blaydesem nebo loni v létě s Cirylem Ganem. Volkov je momentálně na šesté příčce žebříčku, zatímco Aspinall je na jedenácté pozici a případná výhra by tak mladého Brita katapultovala mezi elitní bojovníky těžké divize.

Potenciál na to Tom Aspinall určitě má. Grappling má na vynikající úrovni (je v tomto sportu koneckonců několikanásobným mistrem Velké británie) a jeho rychlý a přesný boxing v kombinaci s takedowny činí soupeřům nemalé problémy. Jestli to bude na Volkova stačit se dozvíme už zítra večer.

Hlavní karta UFC London začíná v příjemných 21 hodin, takže hlavní zápas mezi Tomem Aspinallem a Alexanderem Volkovem přijde na řadu kolem půlnoci.

Zdroje:  ufc.com , Sherdog.com

Nejnovější články