„Až budu psychicky správně nastavený, nemůže mě porazit,“ tvrdí Cody Garbrandt a doufá v třetí souboj s Dillashawem

„Až budu psychicky správně nastavený, nemůže mě porazit,“ tvrdí Cody Garbrandt a doufá v třetí souboj s Dillashawem zdroj: Profimedia

Cody Garbrandt se svým rivalem T.J. Dilashawem dvakrát prohrál. Teď ale tvrdí, že je lepším bojovníkem a napotřetí už jej porazí.

Cody Garbrandt zažil raketový vzestup i strmý pád. V roce 2016 se stal teprve druhým bojovníkem, který dokázal porazit Dominicka Cruze a na turnaji UFC 207 vybojoval titul šampiona bantamové divize. Garbrandt předvedl téměř dokonalý, do té doby nevídaný sportovní výkon a bývalého šampiona doslova zesměšnil. Stal se světovou hvězdou a jedním z nejlepších bojovníků napříč UFC. Z vrcholu na dno spadl o pouhý rok později, když prohrál s velkým rivalem a nenávidím protivníkem T. J. Dillashawem.

Garbrandt a Dillashaw jsou bývalí tréninkoví partneři i kamarádi. Po čase se jejich cesty rozešly a nyní si nemohou přijít na jméno. Vzájemné urážky, pomluvy či osočování z dopingu vyvrcholilo jednou z největších rivalit v UFC. Dva kohouti se poprvé utkali na legendárním turnaji UFC 217, kde Garbrandt poprvé obhajoval svůj mistrovský pás. Na konci prvního kola Dillashawem tvrdě otřásl svými údery a měl vítězství téměř v kapse. Do druhého kola však nastoupil přemotivovaný, udělal několik školáckých chyb a nakonec skončil poražen po tvrdém knockoutu. Zažil tak první porážku své kariéry, která se zápasníky často velmi otřese. Zažijí totiž něco, co do té doby nepoznali a u Codyho to platilo dvojnásob. 

Odvety se dočkal o devět měsíců později v hlavním zápase turnaje UFC 227. Svou reputaci však napravit nedokázal. Znovu nezvládl psychický tlak a prohrál v prvním kole. Nyní již devětadvacetiletý skvělý boxer duševně vyzrál a tvrdí, že mu prohry s Dillashawem pomohly, aby se stal lepším a psychicky vyrovnaným bojovníkem.  

“Nebyl jsem to já,” začal Garbrandt v rozhovoru s komentátorem Joe Roganem. “Byl jsem světový šampion a potřeboval jsem obhájit svůj titul, ale nebyl jsem psychicky dobře nastavený a zkoušel to vykompenzovat fyzickou silou.” 

“T.J. mě chytil v době, kdy jsem nebyl v ideálním psychickém rozpoložení a proto mi vzal titul. Když se ale ohlédnu zpět, jsem za to vděčný. Myslím si, že kdybych tam přišel a svůj titul obhájil, nebyl bych tak hladový a motivovaný, jako jsem teď. Pomůže mi to v následujících letech mojí kariéry.” 

Po druhé prohře s nenáviděným Dillashawem změnil Cody tréninkový kemp a cítil se ve skvělé formě. Mentální nastavení však znovu nebylo ideální a Garbrandt prohrál v prvním kole i s brazilským bojovníkem Pedro Munhozem. Na vítěznou vlnu se konečně vrátil v loňském roce, kdy svým pověstným pravým hákem vytáhl ze zásuvky Raphaela Assuncaa a vylepšil svůj zápasový rekord na 12-3. 

 

“Zůstávám zapálený a nadšený do toho co dělám. Dřív tomu tak nebylo. Cítil jsem, že nejsem emocionálně správně připravený. Existuje spousta další věcí, který se mi staly, ale vinu dávám jen sám sobě, protože musím být zodpovědný za své chování. Co dělám, jak reaguji, jak přemýšlím. Už jsem ale dospěl. Tehdy mi bylo 24 - 25 let. Nyní je mi 29 a na bojování se dívám úplně jinak.” 

Nejen Garbrandt, ale i Dillashaw si v posledních letech prošel velkými problémy. Po druhé výhře nad Codym shodil T. J. potřebné kilogramy a vyzval šampiona muší váhy Henry Cejuda. Duel vůbec nezvládl, prohrál po pouhých 32 vteřinách na TKO a druhý titul nezískal. Následně přišly problémy s dopingem, Dillashaw byl pozitivně testován na zakázanou látku EPO, vyfasoval dvouletý zákaz činnosti a ztratil pás bantamového šampiona. 

Pětatřicetiletý rodák z Kalifornie může od letošního ledna opět zápasit a ačkoliv Garbrandt tvrdí, že k němu již nechová žádnou zášť, věří, že se v budoucnu s Dillashawem opět utká a světu předvede své pravé já. 

“Neznamená to, že bych T. J. neměl rád. Nesouhlasím s mnoha věcmi, které se v minulosti staly, ale je to tak dávno, že jsem to přešel. Ale když se k tomu vrátím, můj duševní stav rozhodně nebyl takový, abych mohl čelit bojovníkovi, jako je Dillashaw. Až budu mít v hlavě vše srovnané, nemůže mě porazit. Jsem rád, že se vrací. Musím dokázat sám sobě, že na to mám. Čeká nás další velký souboj, který v budoucnosti určitě přijde,” zakončil bývalý světový šampion. 

Rivalita mezi Garbrandtem a Dillashawem došla až za hranu a do osobní roviny. Fanoušci ovšem konflikt milují a stejně tak i Dana White. Je tedy velmi pravděpodobné, že se dočkáme završení trilogie, kterou Cody touží ovládnout. Pokud zvládne ukočírovat svou hlavu, možná se brzy znovu vyšplhá až k titulu světového šampiona. 

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články