Beneil Dariush odmítá pasivně čekat na titulovou šanci a cílí na dva nebezpečné soupeře

Beneil Dariush odmítá pasivně čekat na titulovou šanci a cílí na dva nebezpečné soupeře Beneil Dariush | zdroj: Profimedia

Osm vítězství v řadě, ale šance zabojovat o titul ne a ne přijít. Beneil Dariush na ni odmítá jen pasivně čekat a rád by poměřil síly s těmi nejlepšími. Na mušce má dva hodně nebezpečné soupeře a doufá, že jeden z nich kývne na souboj v březnu.

Beneil Dariush jede momentálně na vlně 8 vítězství v řadě a je na čtvrté příčce lehké váhy UFC (70 kg). Ze sportovního hlediska by tedy dávalo smysl, že by právě on jako další vyzval šampiona. Tím je v současnosti Islam Makhachev, který v říjnu sebral opasek Charlesu Oliveirovi, když ho ve druhém kole utáhl na arm triangl. Dagestánský bojovník díky tomu navíc udělal obrovský skok v rámci žebříčku pound-for-pound napříč všemi váhovými kategoriemi a katapultoval se na druhé místo. 

V cestě být absolutním králem UFC mu stojí šampion pérové váhy Alexander Volkanovski. S tím se utká již 12. února na UFC 284 v australském Perthu v bitvě o trůn lehké váhy. To je pro organizaci samozřejmě přitažlivější varianta, a tak Dariush zatím bohužel ostrouhal a zůstal bez soupeře. 

Americký bojovník iránského původu naposledy předvedl působivý výkon v zápase s Mateuszem Gamrotem, kterého na říjnovém UFC 280 porazil jednomyslně na body. Již před tímto duelem doufal, že případné vítězství by jej katapultovalo do titulových vod. Nicméně jak už bylo napsáno výše, musí si na svou šanci počkat, a tak se rozhodl vzít osud do svých rukou. 

Kdo by si myslel, že bude jen čekat na výsledek titulové bitvy Makhachev vs. Volkanovski, ten by se mýlil. Dariush se nebojí riskovat svou pozici a chce co nejdříve bojovat s někým z vrcholu divize. Před ním je krom dagestánského šampiona trojice bojovníků – Charles Oliveira, Dustin Poirier a Justin Gaethje. Zatímco Brazilec Oliveira již titul lehké váhy v držení měl a ztratil jej, zbývající Američané na pás nikdy nedosáhli. Titulovou příležitost přitom oba dvakrát dostali, narazili ale na stejné katy (Khabib Nurmagomedov a Charles Oliveira)

"Nevím, jaký má UFC  pro mě plán,“ posteskl si Dariush v rozhovoru pro oficiální web organizace. „Nevím, jestli budu někdy bojovat o pás. Mám možnost počkat a bojovat s vítězem, ale pokud Volkanovski vyhraje a rozhodne se obhájit svůj pás v pérové váze, možná budu čekat celý rok, což by znamenalo boj až někdy v roce 2024,“ vysvětloval složitou volbu. 

"Nemyslím si, že by mě teď mohl v titulové šanci někdo přeskočit, ale mým úkolem je vyhrávat souboje, takže chci bojovat s Dustinem Poirierem nebo Charlesem Oliveirou, ideálně v březnu,“ označil jména, kterým by chtěl čelit a zároveň nastínil březnový termín. V tom má organizace naplánovány dva velké číslované turnaje, a to UFC 285 v Las Vegas a UFC 286 v Londýně, která by ale měla být spíše pro evropské bojovníky. 

„Rád bojuji, nebaví mě nebojovat. Nepřipravovat se na soupeře mě nudí. Tohle je moje práce a chci ji dělat. Nejde mi o peníze nebo o zaručení titulu, ale o to, že chci bojovat s nejlepšími kluky na světě,“ líčil svůj odvážný a pro organizaci zajisté atraktivní přístup. 

Vyjádřil se také k tomu, jak prožíval oznámení titulové bitvy Makhachev vs. Volkanovski. "V tu chvíli jsem měl pocit, že je to rozhodně divné, a upřímně jsem byl frustrovaný. Ale chápu, proč to udělali. Volkanovski je král žebříčku bez rozdílu vah, ale to načasování pro mě bylo hrozné,“ přiznal, že s ním zpráva zamávala. Nicméně po vychladnutí pochopil, že i jako šampion by musel porážet ty nejlepší v divizi a půjde zkrátka jen dál svou cestou. 

A jak vidí titulový zápas mezi Makhachevem a Volkanovskim? „Věřím, že Makhachev vyhraje, ale Volkanovski má potenciál ho porazit. Stylově má všechny nástroje, jak ho porazit v postoji, ale neznám jeho dovednosti na zemi,“ nabídl svůj názor. „Rád bych se utkal s oběma, ale chci bojovat také s Oliveirou a s Poirierem. V podstatě je chci zničit všechny, a to v jakémkoliv pořadí. V mé kariéře mi nezbývá spousta času, takže tohle je moje poslední šance,“ naznačil, že ve svých 33 letech už pomýšlí na konec kariéry.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články