Dariush zpřelámal Fergusonovi koleno, ten i přesto zápas dobojoval do konce

Dariush zpřelámal Fergusonovi koleno, ten i přesto zápas dobojoval do konce Tony Ferguson - Beneil Dariush | zdroj: Getty Images

Beneil Dariush daroval Tonymu Fergusonovi třetí porážku v řadě a ještě mu v zápase polámal koleno drsnou submisí.

Lehká váha. Tony Ferguson, který je bývalým držitelem prozatímního pásu, rozhodně patří k nejvýraznějším divizním postavám této dekády. Díky dvanácti výhrám v řadě se na vrcholu vyhříval opravdu dlouho. Pak ale přišly dvě porážky (v památné bitvě s Justinem Gaethjem a s Charlesem Oliveirou) a naráz musel tento Američan s mexickými kořeny začít bojovat o udržení mezi elitou.

Beneil Dariush do tohoto klání nastupoval z trochu opačné pozice. Už dlouho organizaci prosil, aby dostal soupeře se zvučným jménem, který by ho konečně mohl posunout o dost blíže k boji o post vyzyvatele. Nakonec se po šesti výhrách v řadě dočkal. Pro tohoto íránského Američana s tvrdým strikingem a excelentním jiu-jitsu tak nastala dnes večer jedna z jeho největších zkoušek v kariéře.

Narvaná hala hned od začátku ukazovala hlasitým skandováním, že jejím favoritem je Ferguson, ale Dariush si z toho vůbec nic nedělal. Působil ledově klidným dojmem a několika tvrdými kombinacemi úderů a kopů svému protivníkovi ukázal, že to nebude mít lehké, což nakonec potvrdil také hned prvním úspěšným pokusem o takedown.

Na zemi se Dariush i za cenu inkasovaného upkicku okamžitě začal na oponenta sápat a snažil se dostat na vršek. To se mu ale dlouho nedařilo, protože Ferguson předváděl chytrou a pevnou obranu a byl neskutečně pohyblivý. Dariush tak měl i přes pár rozdaných úderů především problémy ho vůbec na zemi udržet, ale jinak vyhrál první kolo dominantním způsobem.

Druhé kolo zahájil Dariush podobně jako to první a okamžitě začal útočit. U pletiva však Fergusonovi vlétl rovnou do škrcení, které ale Tony neměl dostatečně utažené a po dvou minutách ho tak musel pustit. V tu chvíli opět Dariush začal rozdávat kladiva, což se mu ale stejně jako v úvodní části nedařilo úplně tak, jak by chtěl.

Proto se i on pokusil o submisi a svého protivníka chytil do velice nepříjemného heel hooku během kterého mu začal nepříjemně "lámat" nohu. Většina bojovníků by v této chvíli už velice pravděpodobně odklepala, ale pro Fergusona toto pravidlo neplatí. I když měl spodní končetinu jednu chvíli v obličeji hodně bolestivou grimasu a koleno a patu v hodně nepřirozeném úhlu, tak stejně svoji nohu dokázal vykroutit a vydržel i přes znatelné kulhání až do gongu.

Na zem jsme se rychle dostali i ve třetím kole díky dalšímu úspěšnému Dariushovu strhu. Ferguson se tak zase ocitl pod svým soupeřem a i přesto, že se i přes viditelně bolavou nohu statečně bránil a měl skvělou podporu od diváků, tak se do útoku už prakticky nedostal. Dariush neustále tlačil a i když se mu nakonec nepodařilo ukončit zápas před limitem, tak se stal naprosto jednoznačným vítězem na body.

V pozápasovém rozhovoru poděkoval Dariush fanouškům a popsal také nepříjemný heel hook u kterého zmínil, že nechápe, jak to Tony dokázal vydržet. "V té noze mu prasklo, slyšel jsem, jak v ní hodně prasklo, ale on stejně bojoval dál. On je prostě zombie. O tom není žádných pochyb."

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články