Brazilský svalovec Costa si postěžoval na antidopingové kontrolory, kteří mu narušili shazování váhy. Šéf UFC se mu za to omluvil a slíbil nápravu

Brazilský svalovec Costa si postěžoval na antidopingové kontrolory, kteří mu narušili shazování váhy. Šéf UFC se mu za to omluvil a slíbil nápravu Paulo Costa postavou připomíná spíše kulturisty | zdroj: Profimedia

Brazilský bojovník Paulo Costa si velice hlasitě stěžoval na chování antidopingové agentury USADA, Dana White mu slíbil okamžitou nápravu.

Paulo Costa zažil na víkendovém turnaji UFC 278 úspěšný zápas. Poradil si se zkušeným Lukem Rockholdem a vítězstvím na body přerušil sérii dvou porážek v řadě (jež byly navíc úplně první v jeho kariéře). Této výhře však předcházel lehce kontroverzní moment, kdy brazilského bojovníka nepříjemně překvapila antidopingová kontrola.

Americká antidopingová agentura (USADA) Costu vyrušila v pátek ráno, tedy ve chvíli, kdy finišoval se shazováním hmotnosti, což podle něj mohlo ohrozit jeho účast v zápase. To dal také najevo během následného vážení, kam si přinesl láhev se sarkastickým nápisem „tajný džus“ a také velice plamenným projevem na následné tiskové konferenci.

„Udělali chybu,“ prohlásil Costa. „Nevím, kdo tam ty dva lidi přesně poslal, ale okamžitě se do mě začali pouštět, že mi musí odebrat krev. Byla to ta nejšílenější věc, jakou jsem kdy zažil. Nemyslím si, že by to mělo až takový vliv na můj výkon nebo psychiku, ale byl to hrbolek na cestě.“

Luke Rockhold vs. Paulo Costa zdroj: Getty Images

„Myslím, že USADA je velmi zmatená, proč je ten chlap v té střední váze tak silný. Tajemství je právě v tomhle mém džusu. Můžou ho otestovat, aby zjistili, co je uvnitř, ale už teď je můžu ujistit, že neobsahuje žádnou zakázanou látku. To klidně dokážu."

Na tuto situaci později zareagoval také šéf UFC Dana White, který se běžně antidopingových kontrolorů zastává a velice si chválí jejich činnost. V tomto případě ale nešetřil kritikou, a dokonce se Costovi už během vážení omluvil, což prozradil na včerejší pozápasové tiskovce. Zároveň podotkl, že se osobně postará o to, aby už se podobná situace nikdy neopakovala.

„Omluvil jsem se mu přímo na pódiu,“ řekl White. „Tohle se už nikdy žádnému bojovníkovi nestane. Víte, oni úplně nevědí o bojování to, co vědí lidé, kteří se v tom přímo pohybují. Kdyby to věděli, tak tam nepřijdou v šest ráno a netestují chlapa, který shazuje váhu. Výsledek by byl stejný i za pár hodin.“

White pak dodal, že UFC udělalo nová opatření, aby byli bojovníci v těchto případech více chráněni. To by pro Costu mohlo býti definitivní zadostiučinění a může si tak v klidu užívat výhru a také bonus padesát tisíc dolarů, který obdržel díky ocenění za nejlepší zápas večera.

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články