„Bude to těžký souboj, on je šampionem z dobrého důvodu,“ uznává Whittaker před odvetou Adesanyovy kvality

„Bude to těžký souboj, on je šampionem z dobrého důvodu,“ uznává Whittaker před odvetou Adesanyovy kvality Whittaker musel zkousnout tvrdou prohru s Adesanyou, dopadne odveta jinak? | zdroj: Profimedia

Australského vyzyvatele Roberta Whittakera čeká důležitý zápas o titul střední váhy. Na druhé straně klece však bude stát jeho rival Israel Adesanya, který ho už jednou porazil.

Australan Robert Whittaker, bývalý šampion střední váhy UFC, má před sebou těžký zápas proti velkému rivalovi. Jeho soupeřem bude totiž tento víkend ve střední váze doposud neporažený šampion Israel Adesanya, který své soupeře většinou deklasuje rozdílem třídy. Své o tom ví i sám Whittaker, který se s ním utkal už před 2 a půl lety a po porážce ve 2. kole mu byl nucen odevzdat svůj šampionský pás.

Whittaker však věří, že tato odveta bude probíhat zcela jinak, a to především díky komplexním dovednostem, které dokáže v zápase efektivně používat. Není se co divit, Roba totiž provázejí bojová umění celý život. Už v 6 letech začal trénovat Gōjū-ryū karate, poté k tomu přidal hapkido a nakonec se vrhl na MMA. Po několika zápasech bylo vidět, že by mohl mít v kleci solidní budoucnost a životní nabídka na sebe nenechala dlouho čekat.

V roce 2012 dostal totiž Whittakerpozvání do reality show The Ultimate Fighter, kde bojoval tým Austrálie s Velkou Británií. Tam zúročil svůj skvělý striking a první zápas vyhrál brutálním KO pravým hákem za 19 vteřin a vysloužil si odměnu za KO sezóny. Druhý zápas ukončil rovněž KO v prvním kole a nakonec vyhrál celou soutěž a s ní spojený kontrakt s UFC.

Ve welterové váze (77 Kg) měl Whittaker střídavě úspěch i neúspěch a po bilanci 2 výhry a 2 porážky se rozhodl jít do střední divize(84 kg). To se ukázalo jako dobrá volba, protože místo diety se mohl soustředit na trénink a záhy tato změna přinesla výsledky. "Reaper" se začal prokousávat žebříčkem a vyhrával jeden zápas za druhým. Nakonec vítězstvím nad Yoelem Romerem získal pás prozatímního šampiona, který mu byl poté změněn na právoplatný šampionský titul. Ten se mu podařilo v druhé bitvě proti Romerovi obhájit, ale tentokrát to bylo ještě těsnější vítězství než to minulé.

O titul se tehdy začal zajímat také rozjetý Kelvin Gastelum, ale jen několik dní před zápasem Whittaker odstoupil kvůli břišní kýle, a tak se Gastelum o pár měsíců později utkal s tehdejší vycházející hvězdou Israelem Adesanyou o titul prozatímního šampiona. Jednalo se o epický a velice vyrovnaný zápas, ale vítězství nakonec urval "Stylebender", který tak získal prozatímní šampionský pás.

Bylo jasné, že Adesanya a Whittaker se budou muset velice brzy střetnout a rozhodnout, kdo z nich bude vládnout střední divizi. Začala se tak rodit velká rivalita a především novozélandský bojovník s nigerijskými kořeny si do tehdejšího šampiona neváhal pořádně rýpnout. Vyčítal mu například, že je „zrádce“, protože se sice narodil na Novém Zélandu (a po týdnu od narození se s otcem přestěhoval do Austrálie), ale reprezentuje Austrálii a snažil se ze zápasu udělat novozélandsko-australské derby. Roba to navenek nechávalo chladným, ale nedávno připustil, že za tyto řeči chtěl Adesanyu potrestat a dal v zápase průchod svému vzteku, což se ukázalo jako velká chyba.

Adesanya jej totiž v kleci úspěšně rozebíral přesnými kontry a ve druhém kole přišlo KO. Titul střední váhy tak putoval do rukou novozélandského bojovníka a „Bobby Knuckles“ musel zkousnout první porážku ve střední váze.

Z té se ale dokázal rychle oklepat. Nejdříve si vzal volno, aby nalezl ztracenou motivaci, a pak se pustil do díla. Přestřílel Darrena Tilla, dominoval Jaredu Cannonierovi a loni na jaře porazil také Kelvina Gasteluma. Touto spanilou jízdou dal velice jasně najevo, že je na odvetu s Adesanyou připravený.

„Bobby Knuckles“ se však netají tím, že paradoxně nekouká ani tak moc po titulu šampiona jako po vítězství nad silným soupeřem. Oproti minulému duelu tvrdí, že se poučil a tentokrát do zápasu půjde s čistou hlavou:

„Nemám vůči němu už žádnou zášť. Prostě si užívám boj a opravdu se těším na tu odvetu. Bude to těžký souboj, on je šampionem z dobrého důvodu, ale já si myslím, že mám dovednosti na to, abych jej porazil. Myslím, že dokážu prolomit vzdálenost a možná jej vzít na zem. Nebo můžu bojovat na dlouhou vzdálenost a nenechat se vlákat do jeho pastí. Snad uvidíme hodně jiný výsledek (než v předešlém vzájemném zápase). Co vím je, že využiju všech svých dovedností ve svůj prospěch.“

I přes své sebevědomí je však australský bojovník velkým outsiderem a sázkové kanceláře favorizují Adesanyu v poměru 3:1. Jestli se Robertu Whittakerovi podaří zvrátit předpoklady a porazit svého hlavního rivala, se dozvíme už tuto neděli kolem 6. hodiny ráno.

Zdroje:  ufc.com , Sherdog.com

Nejnovější články