Chci ho sejmout, bude to totální destrukce, slibuje nelítostný Vera Dominicku Cruzovi

Chci ho sejmout, bude to totální destrukce, slibuje nelítostný Vera Dominicku Cruzovi Marlon Vera vs. Rob Font | zdroj: Profimedia

Marlon Vera se pomalu ale jistě stává strašákem nabité bantamové divize UFC a tentokrát by si rád posvítil na bývalého šampiona Dominicka Cruze, kterému slibuje bolestivý zápas.

Ekvádorský bojovník Marlon „Chito“ Vera se mezi zabijáky v bantamové divizi probojoval až na pátou příčku a ještě než zaútočí na elitní bojovníky, rád by změřil síly s legendou Dominickem Cruzem, který je teď na osmé pozici. UFC se tato myšlenka líbila a z duelu udělalo hlavní zápas večera na nadcházejícím víkendovém turnaji UFC.

Vera je ztělesněním toho, že když chce člověk něco opravdu hodně a udělá pro to všechno, je velká šance, že se mu to splní. Je prvním bojovníkem z Ekvádoru, který to dotáhl až do UFC, a navzdory všem předpokladům se dostal mezi světovou elitu:

 „Když jsem v 16 letech řekl lidem, že chci být bojovníkem UFC, nikdo kolem mě v Ekvádoru nevěděl, co UFC vlastně je,“ řekl pro ESPN Ekvádorec. „Nebylo to tak jako teď, kdy je to velká organizace ve všech zemích a kdy jsou turnaje často i v Jižní Americe. Tehdy nebyl nikdo, ke komu bych mohl vzhlížet. Být prvním Ekvádorcem v UFC, vyhrát zápas a dostat se do hlavního souboje večera, to je hodně dobré. Je to vytváření dějin pro mou zemi a jednou chci do Ekvádoru vzít šampionský pás.“

V případě Very se nejedná o náhodu. Ekvádorský zabiják poctivě trénuje a jeho pracovní morálka je obdivuhodná. „Věřím v tvrdou práci a věřím, že věci k vám přijdou, když do toho dáte všechno úsilí, místo toho, abyste si to jenom přáli.“

Naposledy Vera porazil talentovaného Roba Fonta, kterého v pětikolové bitvě dominantně přejel a nadělil mu pořádné monokly, zatímco on sám vypadal docela čerstvě. Jestli si ale někdo myslí, že „Chito“ šel po vítězství slavit, je na omylu.

„Když bylo po zápase, nebylo to tak, že jsem vyhrál, zapomněl na všechno a šel se ožrat. Takhle to neděláme. Je tady hodně práce, co se musí udělat. Pořád myslím na posun kupředu. Opravdu si myslím, že to je důvod, proč se zlepšuji zápas od zápasu,“ poznamenal Vera. Ten ve svém doposud nejsledovanějším zápase porazil před dvěma roky Seana „Sugara“ O’Malleyho, kterého nakopl lowkickem do nervu na noze, čímž eliminoval jeho schopnosti v postoji a následně jej ubil na zemi.

Teď však má proti sobě bojovníka jiného kalibru. Cruz bojuje s těmi nejlepšími už téměř 15 let a Marlon ví, že to nebude lehký zápas. I tak ale přesvědčen, že nad bývalým několikanásobným šampionem zvítězí.

„Bojuju s Dominickem Cruzem, je to bývalý šampion, je to tvrdý chlap, ale já prostě věřím, že nadešel můj čas. Jdu si za tím, abych se stal světovým šampionem a on je ten chlap přede mnou. Cokoliv co dělá, co si myslí, nezajímá mě to. Budu lepší, než jsem byl ve svém posledním zápase. Půjde k zemi. Myslím, že to bude nejtěžší zápas v mém životě, bude to škaredé. Ale já budu tím, komu na konci zápasu zvednou ruku.“

Vyhrát by chtěl samozřejmě ale také Dominick Cruz. Ten je přesvědčený, že i ve 36 letech a po nespočtu prodělaných zraněních je ještě pořád schopný dojít si pro šampionský pás:

„Když jsi mladý, tak usiluješ o to, aby ses stal šampionem. A potom se jím staneš a obhájíš titul. Já jsem šampion, vím to. Můžu se jím stát znovu? Vůbec o tom ve své hlavě nepochybuji. Jestli mě někdo respektuje nebo ne, s tím nemá co dočinění. Nikdo vás nikdy doopravdy nerespektuje, jenom vás chtějí porazit.“

Cruz je považován za jednoho z nejlepších, možná i nejlepšího bojovníka bantamové váhy v historii UFC. Čtyřikrát vyhrál titulový zápas v UFC a předtím dvakrát obhájil svůj titul v organizaci WEC (kterou UFC koupilo a většinu bojovníků vzalo pod svá křídla). Po celou kariéru jej ale trápila neustálá zranění, která jej dlouhou dobu držela mimo klec. Teď chce tedy ještě jednou zaútočit na šampionský titul a případný Verův skalp by se mu na této cestě dozajista hodil.

„Mění střehy, je dlouhý a vysoký, je extrémně houževnatý a má skvělou formu. Musím tam prostě přijít, postarat se o nějaké malé věci a nekontrolovat to. Poddat se výsledku,“ mlžil ohledně své taktiky Američan.

Vera je v tomto zápase pasován do role velkého favorita. A není se čemu divit. Je mladší, hladový a v posledních zápasech ukázal, jak tvrdý a nelítostný dokáže být. Oproti Cruzovi, který ze 24 vyhraných zápasů zvítězil 16x na body je Vera mnohem efektivnější v ukončování svých soupeřů. Z 19 vítězství zničil 15 soupeřů před lim a prohlašuje, že Cruz bude jeho další obětí: „Chci ho sejmout, bude to totální destrukce,“ slibuje Ekvádorec.

Hlavní karta turnaje UFC on ESPN: Vera vs. Cruz začne v neděli v 1 hodinu ráno, takže hlavní zápas večera bude možné sledovat kolem 3. hodiny ranní.

Zdroje:  Sherdog.com , YouTube - ESPN

Nejnovější články