Chiesa dal do pětikolové bitvy proti Magnymu úplně všechno a zaslouženě zvítězil na body

Chiesa dal do pětikolové bitvy proti Magnymu úplně všechno a zaslouženě zvítězil na body Michael Chiesa - Neil Magny | zdroj: Profimedia

Michael Chiesa opět ukázal, proč patří k nejlepším grapplerům v UFC a poradil si i s nebezpečným Neilem Magnym.

Hlavní zápas večera a welterová váha. Michael Chiesa, který drží v žebříčku číslo 8, si za svojí více jak sedmiletou kariéru v UFC stihl vybojovat značku jednoho z nejlepších grapplerů. Na jeho submisích a vytrvalých zápasech na zemi skončilo několik skvělých jmen. Naposledy bojoval s bývalým šampionem lehké váhy Rafaelem dos Anjosem, který sice vydržel vzdorovat všechna tři kola, ale nakonec prohrál na body. Nyní se americký bojovník po operaci kolene a roční rekonvalescenci vrátil do klece s cílem navázat na sérii tří vítězství v řadě.

Číslo 9, Neil Magny, se prezentuje poměrně rozdílným stylem. Jedná se totiž o komplexního bojovníka, který ale sází především na dobrý postoj a svůj nevyčerpatelný fyzický fond. Naposledy v srpnu přetlačil v tříkolové bitvě zkušeného Robbieho Lawlera, čímž získal, stejně jako jeho dnešní oponent, třetí vítězství za sebou. A tuto sérii chtěl určitě prodloužit.

Zápas začal opatrnou oťukávanou. Chiesa se ale velice rychle pokusil o takedown, nicméně na slušné Magnyho obraně si poprvé vylámal zuby. Povedl se mu až druhý strh, se kterým přišel zhruba v polovině prvního kola. Chiesa se dostal do výhodného mountu a několikrát se pokusil o kimuru, ale Magny, který strávil celou dobu na zádech, byl proti a zatrhnul mu všechny pokusy takřka v zárodku.

První půlka druhého kola byla jako podle kopíráku. Úvodní pokus o takedown Chiesovi nevyšel, ale napodruhé opět ano. Na zemi se snažil dostat Magnyho do trianglu, točil se aby našel tu správnou pozici, ale nakonec byl donucen vrátit se na nohy. To se Chiesovi vůbec nelíbilo a opět vrátil souboj do horizontální polohy. Tam zvolil trochu jinou taktiku a pokusil se si nejdříve srovnat soupeře údery na hlavu, aby se posléze pokusil o škrcení. Magny ale aktivním guardem nic takového nedopustil.

V prostřední části se role trochu otočili. Chiesa se s Magnym dlouho pral u pletiva o lepší pozici a nakonec to byl on, kdo skončil na zemi bez vlastního přičínění, což ho dost možná trochu překvapilo. Borci nicméně po chvíli přešli znovu do postoje a Magny si začal všímat, že už Chiesa trochu více oddychuje. Snažil se proto zaútočit kombinací úderů, ale nakonec sám inkasoval.

Chiesa ho navíc natlačil až ke stěně oktagonu a po chvíli bojování mu zasekl nohu a opět ho strhl. Na zemi sice proběhl ze strany Chiesy slušný pokus o páku, což ale nakonec to sám vzdal a radši se rozhodl vše kontrolovat až do časového limitu.

Čtvrté kolo chvíli naznačovalo, že bychom mohli vidět konečně také delší postojářský souboj, ale to by nesměl být v oktagonu Chiesa, kterému se i za cenu obdrženého úderu na hlavu povedl další takedown. Okamžitě se navíc dostal Magnymu na záda a po chvíli dobývání se pokusil o rear-naked choke. Ani zde ale neuspěl a i přes vešekerou snahu se mu oponent z tlaku dostal a zvládl se postavit.

Plán pro Magnyho v závěrečné části zněl jasně. Musí ukončit zápas před limitem nebo prohraje. Proto také Chiesu naháněl po celé kleci, nicméně k pořádnému útoku se nedostal. Naopak se Chiesa dostal k dalšímu body locku a začal kontrolovat čas. Magny se dokázal vykroutit a v tu chvíli udělal poměrně nepochopitelnou věc. Místo aby zápas vrátil vrátil doprostřed oktagonu a bojoval v postoji, tak Chiesu strhl na zem, kde se připravil o všechny zbylé šance a doslova si řekl o prohru na body, což se také posléze potvrdilo.

Ve vítězném pozápasovém rozhovoru si Chiesa především pochválil to, že opět překonal svůj limit a porazil dalšího skvělého chlapa. A rovnou si řekl o dalšího soupeře, kterým by neměl být nikdo jiný než král trashtalků Colby Covington:

"Volby jsou u konce! Colby Covingtone, tvůj šašek skončil! Chci tě jako dalšího, chlapče."

Vítěz: Michael Chiesa - na body (49-46, 49-46, 49-46)

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články