„Diamant“ se utká s „Katem“. Hlavní zápas na sobotním UFC bude rozhodně stát za to

„Diamant“ se utká s „Katem“. Hlavní zápas na sobotním UFC bude rozhodně stát za to zdroj: Profimedia

Dlouho očekávaná bitva o post vyzyvatele v lehké váze mezi Dustinem Poirierem a Danem Hookerem je tady.

Tuto sobotu se spolu setkají bývalý prozatímní šampion Dustin „Diamond“ Poirier s novozélandským Danem „Hangmanem“ Hookerem. Tento zápas potěší srdce každého opravdového fanouška a jedno je při něm jisté – rozhodně se nebudete nudit.

 

Dustin Poirier má v UFC bohatou kariéru. V nejprestižnější organizaci na světě odbojoval už 20 zápasů a většinou dokázal vyhrát. Za celou svoji MMA kariéru prohrál jen 6 zápasů a 25 jich dokázal vyhrát. Dustin je velice komplexní bojovník, který má dobrý wrestling i dobré jiu-jitsu, ale vyniká především v postoji, kde dokáže zúročit svůj skvělý a tvrdý boxing. KO od něj okusilo 12 soupeřů a 7 dokázal utáhnout na submisi. To Dustina dělá nebezpečného v každé situaci, ale není pravděpodobné, že by si to s Danem Hookerem chtěl vyříkat jinak než v postoji.

Poirier kdysi stoupal žebříčkem v pérové váze, než jej zastavil Conor McGregor. Hned po této porážce se Dustin rozhodl přejít do lehké váhy a změnil svůj přístup k zápasení, kdy se podle svých vlastních slov přestal „bičovat za všechny malé neúspěchy a začal si bojování více užívat“. Tato taktika se mu vyplatila a Dustin začal svou spanilou jízdu napříč lehkou divizí. Po 4 vyhraných zápasech jej sice zpomalila prohra s Michaelem Johnsonem, ale Dustin se nenechal odradit a vyhrál dalších 5 zápasů proti takovým soupeřům, jako je Anthony Pettis, Justin Gaethje, Eddie Alvarez, nebo Max Holloway, proti kterému minulý rok vyhrál zápas o titul prozatímního šampiona lehké váhy a zajistil si tak místo v oktagonu proti neporaženému Khabibu Nurmagomedovi.

Zápas s Khabibem ale nedopadl podle Dustinových představ a neporažený Dagestánec jej ve třetím kole uškrtil. Dustin ale rozhodně neudělal ostudu a měl v zápase světlé momenty, kdy Khabiba několikrát skvěle trefil a nebyl daleko od ukončení zápasu.

 

Teď by se Dustin rád znovu dostal do souboje o titul a v cestě mu stojí novozélandský bojovník Dan „The Hangman“ Hooker.

Hooker je na tom se svými zkušenostmi velice podobně, dohromady má 28 zápasů, ze kterých vyhrál rovných 20. Dan trénuje v Aucklandu v City kickboxing, který v minulém roce vyprodukoval dva šampiony – Alexe Volkanovskiho a Israela Adesanyu. A Hooker by se k nim se svým šampionským pásem rád připojil.

Dan je nebezpečný postojář, který využívá svého dlouhého dosahu a ví jak vyhrávat důležité zápasy. Minulý rok dokázal naprosto přejet Ala Iaquintu, kterého porazil především díky tvrdým calf-kickům a precizním úderům a kopům, stejně jako velice dobré taktice. Jeho poslední zápas proti proti Paulu Felderovi byl sice hodně těsný, ale o to lepší. Hooker ukázal, že se nebojí jít (doslova) až na krev a „Irského draka“ v zápase večera porazil. Dan má na kontě 10 KO a 7 submisí a je tak pro Dustina velice dobrou výzvou.

 

Jak Dustin, tak Dan doufají, že pokud zvítězí, dostanou v budoucnu šanci zápasit o titul s vítězem mezi Khabibem Nurmagomedovem a Justinem Gaethjem. A pravděpodobně by ji taky měli dostat, pokud se do toho ovšem znovu nezamíchá Conor McGregor. Ten by asi dostal přednost, pokud by se rozhodl zahodit pantofle a vrátit se z důchodu zpátky do hry.

Dustin se v zápase pravděpodobně bude snažit ustřelit Danovi hlavu některým ze svých tvrdých háků, zatímco Danův arzenál bude pravděpodobně o něco pestřejší a bude ke svým dlouhým úderům přidávat i kopy na nohy, kterými se bude snažit Dustina zpomalit. Poirier naopak ví, že je v zápase o něco menší a bude tak muset Hookera tlačit a vnucovat mu přestřelky. Bookmakeři favorizují Poiriera, ale tohle je zrovna ten zápas, kde se může stát cokoliv a kde není radno Hookera podceňovat. Každopádně se můžeme těšit na skvělý souboj dvou obrovských talentů v lehké váze.

Hlavní karta začíná v neděli od 2 hodin ráno, takže hlavní zápas lze očekávat krátce po 4. hodině ráno. Pokud se vám nebude chtít vstávat, nevěšte hlavu a přečtete si náš report, který bude k dispozici krátce po zápasu.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články