Domácím se na UFC Fight Night v Moskvě příliš nedařilo

Domácím se na UFC Fight Night v Moskvě příliš nedařilo zdroj: Profimedia

Z jedenácti Rusů uspěli pouze čtyři, ale bylo se na co dívat

Grigorii Popov vs Davey Grant

Moskevský večer otevřel bantamovým duelem jeden z mnoha domácích borců na kartě, Grigorii Popov, proti němuž stanul Angličan David Grant. Oba rychlonozí borci se spoléhali spíše na kopy, což trvalo tři minuty, než se Grantovi povedlo strhnout oponenta na zem, kde ho trestal pěstmi i lokty většinu zbytku kola.

Druhé dějství přineslo spíše opatrnou, taktickou výměnu výpadů a trochu agresivního klinče. Z něj se Popov pokusil o kimuru, která nevyšla, tak přešel do páky. Ta se sice nakonec taky nepovedla, ale Rus dal jasně najevo, že jeho submise nelze brát na lehkou váhu.

Grant se jich však zapomněl leknout a místo toho strávil celé třetí kolo řetězem pokusů o takedown. Tím se však unavil, a poskytl Popovovi snadnější cíl. Ten nepohrdl a pocukroval zpomalujícího ostrovana kanonádou pěstí. Jeden z rozhodčích by za to nechal Rusa vyhrát, zbylí dva ale zvedli ruku Angličanovi.

Vítěz: Davey Grant nejednomyslně na body

Jessica-Rose Clark vs Pannie Kianzad

Bantamový souboj soupeřek, co spolu nebojovaly poprvé a kvůli své historii se vážně nemají rády, začal klinčem a tlakem Kianzad, ale svými kontry se občas prosadila i Clark. První kolo proběhlo celé v postoji a ve druhém se příběh opakoval. Kianzad dominovala čím dál tím víc, což podtrhlo i několik čistých zásahů, které odhodily hlavu Clark vzad a přinutily ji zavrávorat.

Ve třech kolech téměř ryzího kickboxu měla navrch Kianzad se svými sebevědomými kombinacemi. Clark krom několika (byť velmi pohledných) kontrů předvedla spíše defenzivu. Nebylo proto překvapením, že nakonec prohrála.

Vítěz: Pannie Kianzad na body

Alexander Yakovlev - Roosevelt Roberts

Pětatřicetiletý domácí borec Yakovlev se do oktagonu vrátil letos v dubnu po tříleté pauze a rovnou vyhrál před limitem, když na Fight Night 149 ve třetím kole uškrtil Coelhu gilotinou. Další vítězství by mohlo být začátkem šňůry vedoucí až k boji o titul, ale o deset let mladší Američan Roberts samozřejmě nemínil sám od sebe upadnout na zem a smířit se s podobným scénářem.

Ani jeden se nehrnul udělat chybu a první kolo nabídlo několik minut plných náznaků, fint, pokusů o čtení soupeře a hledání pozice. Robertsův postoj se nicméně zdál o něco přesnější, o něco vybroušenější, což možná pocítil i Yakovlev, protože se nakonec uchýlil k wrestlingovému útoku.

V prvním kole z něj nic nebylo, ale změna plánu byla jasná hned v prvních vteřinách druhého, které Rus otevřel krásně načasovaným takedownem. Yakovlev je na zemi jako doma a Američan proto strávil skorou celou pětiminutovku na zádech. V posledním dějství už se ale žádná jasná nadvláda nekonala a rozhodčím, co museli na výkon obou zápasníků přilepit bodové skóre, nebylo co závidět. Nakonec se radoval Roberts.

Vítěz: Roosevelt Roberts na body 

Abubakar Nurmagomedov - David Zawada

Velké jméno není záruka vítězství, o čemž se důvěrně přesvědčil Khabibův bratranec Abubakar, když ho německý soupeř po třech minutách uškrtil trianglem. Tomuto zápasu se věnujeme v samostatném článku.

Vítěz: David Zawada, submise (triangl)

Abubakar Nurmagomedov - David Zawada Zdroj: Profimedia.cz | zdroj: Profimedia

Roman Kopylov - Karl Roberson

Kopání do nohou funguje. Diváci MMA to vědí a ví to teď už (až dodnes) neporažený Roman Kopylov, který během prvních dvou kol duelu ve střední váze schytal dvacet nízkých kopů. Netřeba jistě dodávat, že se mu úplně snadno nechodilo a utrpěl tím samozřejmě i jeho striking, ale se skandujícím davem v zádech se Rus projevil jako správný srdcař, protože namísto opatrnosti přešel do zuřivého tlaku.

Jenže ho neukočíroval a nakonec vrazil soupeři prst do oka dost ošklivým způsobem. S největší pravděpodobností omylem, ale hezky se na to nekoukalo, obzvlášť když u toho rozsekl Američanovo víčko a půlku obličeje najednou pokryl potok krve. Rozhodčí nemohl jinak než mu sebrat bod.

Nakonec to ale beztak neneslo žádnou relevanci, protože na verdikt sudích nedošlo. Jednookému Robersonovi se i přes krvavý handicap povedlo dostat soupeři do zad a vyřešit duel škrcením.

Vítěz: Karl Roberson, submise (rear naked)

Rustam Khabilov - Sergey Khandozhko

V dalším zápase vstoupili do okragonu dva Rusové, Khabilov a Khandozhko, aby poměřili síly ve welteru. Favorit Khabilov začal opatrně a v postoji měl navrch spíše jeho oponent, kterému pomáhala výška a delší paže.

Rustam ale rychle předvedl, jak se negují podobné výhody - klinčem, wrestlingem a strhem na zem. Po dvou minutách natlačil Khandozhka na pletivo, kde ho delší dobu držel. Moc aktivity ale nevyvíjel a přes kvalitní Khandozhkovu obranu se mu nedařilo dostat boj na zem. Z toho nebyl zrovna dvakrát u vytržení ani rozhodčí, který po dvou varováních borce nakonec rozdělil a vrátil do postoje.

Pokusy o takedown pokračovaly i ve druhém kole, ale Khandozhko stál pevný jak skála. Po třech minutách urputné snahy se Khabilovovi konečně povedl strh, ale těžko říct, jestli to za to stálo - Khandozhko byl za okamžik zpátky na nohách a marnými pokusy se musel značně unavit i sám Rustam.

Na druhou stranu, divácké orgie se sice nekonaly, ale je potřeba připustit výsledek snahy: Khandozhko se zkrátka pět minut jen bránil, což znamená prohrané kolo. Třetí kolo vypadalo prakticky stejně a vítěz nepříliš pohledného zápasu byl nabíledni.

Vítěz: Rustam Khabilov na body

Magomed Ankalaev - Dalcha Lungiambula

Technický bojovník z Ruska a velký favorit boutu v polotěžké váze Ankalaev začal hned předvádět, proč většina sázkařů věřila právě jemu. Okamžitě hrozil nesmírně nebezpečnými vysokými kopy, co letěly takovým švihem, že musely odletět čepice i lidem v poslední řadě. Vyhráno ale neměl, protože ačkoliv měl v postoji navrch, Lungiambula s rukama jak dubové kmeny vypadal, že mu stačí se trefit jednou, aby někomu urval hlavu.

Jenže veškerá síla světa je málo platná, když se nedostanete k tomu, ji vůbec použít. Ankalaev nenechal soupeře najít rytmus, v pohodě ho kontroval, s lehkostí dostal na zem a bušil do něj zbytek druhého kola. Lungiambula dostal přes padesát loktů a pěstí na zemi, což dokáže poněkud zkazit večer.

Bodový stav musel být oběma jasný a Lungiambula potřeboval finiš. Odhodil opatrnost stranou a okamžitě pykal ve velkém stylu - Ankalaev ho trefil kopem skrz kryt přímo do brady, Lungiambula se zamotal, schytal hák na spánek a odporoučel se do jiné roviny bytí. Publikum se tak konečně mohlo potěšit triumfem domácího bijce. (Ne, předchozí zápas, v němž bojovali dva Rusové, se nepočítá.)

Vítěz: Magomed Ankalaev, KO

Magomed Ankalaev - Dalcha Lungiambula Zdroj: MMA Fighting | zdroj: Profimedia

Shamil Gamzatov - Klidson Abreu

Dagestán produkuje jednoho nadějného bojovníka za druhým. V prvním zápase hlavní karty bránil čest ruského regionu dosud neporažený Gamzatov. Zálusk na jeho krk si v polotěžké váze dělal Brazilec Abreu.

Jak to občas bývá, když soupeři až moc vzájemně respektují svůj grappling, odehrála se v podstatě celá dvě kola v postoji. Což je vcelku ironie, vzhledem k tomu, že měli oktagon pro sebe dva vyložení grapplingoví specialisté.

Nehodnotilo se to snadno, proto se také rozhodčí neshodli. Kývnutí od dvou nakonec obdržel Gamzatov a zvýšil skóre své profesionální kariéry na 14-0.

Vítěz: Shamil Gamzatov nejednomyslně na body

Shamil Gamzatov - Klidson Abreu Zdroj: Profimedia.cz | zdroj: Profimedia

Ramazan Emeev - Rocco Martin

Rus Emeev vyhrál už sedm zápasů v řadě, z toho tři poslední v UFC. Ve welterovém duelu mu zamýšlel překazit vítěznou šňůru Američan Martin, který se zuřivě hecoval už při vyhlašování zápasu a pak bez pozdravu vletěl do akce. Zanedlouho se mu podařilo zamknout nebezpečně vypadající kimuru, ale Rus se nakonec dokázal vykroutit.

Martin útočil nízkými kopy na lýtko a oba bojovníci si střídavě na něco stěžovali. Američan měl pocit, že ruské údery směrují trochu moc pod pás, Rus se zase pokusil protestovat proti... něčemu. Nebylo jasné, co to bylo, ale rozhodčího Marka Goddarda to nezajímalo a nechal oba ihned pokračovat. Bylo nicméně jasné, že zrovna Emeev s Martinem na pivo po zápase opravdu společně nezajdou.

Po dvou kolech a koncentrovaných kopech už Rusovu nohu zdobil balón místo lýtka. Adrenalin v žilách mu dovolil i s obří nateklou modřinou bojovat, jako by se nechumelilo, ale zítra to bude s největší pravděpodobností bolet opravdu prvotřídně. Krom toho se ale nedalo hovořit o žádné dominanci a na vítězství tak při vyhlašování výsledků mohli klidně myslet oba bojovníci. Nakonec se radoval borec z Ameriky.

Vítěz: Rocco Martin na body

Ramazan Emeev - Rocco Martin Zdroj: Profimedia.cz | zdroj: Profimedia

Khadis Ibragimov - Ed Herman

Devětatřicetiletý Američan Herman měl v plánu předvést ruskému mládí, jak se to má v polotěžké váze dělat. O patnáct let mladší Ibragimov se zkušenostmi svého oponenta ale nenechal nikterak vyvést z míry a se svým deštěm pěstí nečekal ani minutu. Herman ale prokázal protřelost - bránil se vysoce účinným klinčem, v němž mladému bouřlivákovi rozbil nos koleny.

Druhé kolo přineslo pohledné, akční, agresivní výměny v postoji. Herman šel většinu času dopředu, ale to neznamená, že by se Rus snad nikdy netrefil. Naopak předvedl pár přesných kontrů, které Američana přinutily se na moment zastavit a přemýšlet o životě. Ibragimov se ale hýbal čím dál tím pomaleji a ke konci druhého dějství už se ho viditelně zmocňovala únava.

Urputná, nelítostná bitka pokračovala i v posledním kole. Oba došli až k pokraji svých sil a pak pokračovali ještě o kousek dál. Herman kraloval opět hlavně v klinči, v němž oponenta nakrmil vrchovatou porcí kolen do hlavy.

Ibragimovovi se ke konci ještě podařilo strhnout soka na zem, kde se oba jako správní gladiátoři váleli v kaluži krve, ale na jasném výsledku už to nic nezměnilo. Fantastický spektákl skončil vítězstvím Američana.

Vítěz: Ed Herman na body

Khadis Ibragimov - Ed Herman Zdroj: Profimedia.cz | zdroj: Profimedia

Zelim Imadaev - Danny Roberts

Od welterového boje mezi strikery Rusem Imadaevem a Angličanem Robertsem se nepříliš překvapivě čekaly hlavně přestřelky v postoji. Ty také proběhly, ale borci se nezalekli ani wrestlingu, takže k vidění byly i pasáže plné soupeření na pletivu a několik takedownů.

Už to vypadalo, že budou rozhodovat sudí, a vzhledem k tomu, jak vyrovnaný duel se odehrával, nejspíš se zase neshodnou. A tak se Roberts rozhodl jim ulehčit práci. Deset vteřin před koncem druhého kola napružil dělo, vypálil, trefil Rusa gigantickým hákem čistě na bradu. Imadaev provedl piruetku, kterou přistál obličejem napřed, a bylo po zápase. Knockout jak z reklamy.

Vítěz: Danny Roberts, KO 

Alexander Volkov - Greg Hardy

Kontroverzní Greg Hardy ve třech kolech v těžké váze nestačil na domácího Volkova a prohrál jednoznačně na body. Tomuto zápasu se věnujeme v samostatném článku.

Vítěz: Alexander Volkov na body

Alexander Volkov - Greg Hardy Zdroj: Profimedia.cz | zdroj: Profimedia

Zabit Magomedsharipov - Calvin Kattar

Vycházející (ačkoliv dost možná už vyšlá a zářící) hvězda Zabit Magomedsharipov měl po třech kolech dynamického, překrásného boje navrch nad Calvinem Kattarem. Tomuto zápasu se také věnujeme v samostatném článku.

Vítěz: Zabit Magomedsharipov na body

Zabit Magomedsharipov - Calvin Kattar Zdroj: Profimedia.cz | zdroj: Profimedia

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články