Ferguson si před bitvou s Chandlerem nebral servítky, White se podle něj chová jako drogový dealer

Ferguson si před bitvou s Chandlerem nebral servítky, White se podle něj chová jako drogový dealer Tony Ferguson | zdroj: Getty Images

Zatímco jeden má ze strany UFC neskrývanou protekci, druhý neskrývá frustraci nad tím, jak se k němu vedení chová. Jejich vzájemný souboj má ale potenciál stát se zlatým hřebem večera.

Michael "Iron" Chandler vlétl do UFC jako uragán. Tento bývalý šampion Bellatoru se hned ve svém prvním zápase blýskl nádherným knockoutem Dana Hookera a dal jasně najevo, že v něm UFC získalo výbornou akvizici do již tak našlapané lehké váhy. Přestože poté prohrál s Oliveirou v zápase o titul, předvedl výborný výkon a v prvním kole nebyl daleko od toho, aby Brazilce ukončil a vytoužený pás získal sám.

Ve svém zatím posledním vystoupení v listopadu minulého roku pak Chandler předvedl společně s Justinem Gaethjem památnou bitvu, za kterou by se nejspíše nestyděli ani ve starověkém Koloseu. Jenže rozhodčí vyhlásili vítězem Justina, kterého díky tomu čeká tento víkend hlavní titulový zápas s již zmíněným šampionem Oliveirou a Michael musí vzít za vděk až třetím soubojem v pořadí na kartě tohoto turnaje.

V něm na něj bude na druhé straně oktagonu čekat Tony Ferguson. Zatímco Chandler si vysloužil příležitost získat titul hned ve svém druhém zápase v UFC, "El Cucuy", ačkoliv jednu dobu držel pás prozatímního krále divize, se nepřízní osudu o sjednocení titulu nikdy neutkal, a s velkou pravděpodobnější už tuto šanci ani nedostane.

Historie „prokletého“ fightu s Khabibem Nurmagomedovem je všeobecně dostatečně známá, takže tady jistě nemusíme zacházet do podrobností. Stačí říct, že Tony je bezesporu jedním z nejlepších bojovníků, kteří nikdy nestáli v titulovém zápase. A to si ho rozhodně zasloužil, v jednu chvíli měl na svém kontě dokonce 12 vítězství v řade. Evidentně v něm tak kvůli tomu stále dřímá velká frustrace ze zacházení ze strany UFC.

Nemyslím si, že je to vtipné. Vy možná jo, ale já si to fakt nemyslím. Všichni se tomu smějí, usmívají se, ale nikdo neřekne ani ho***...takže beru tenhle víkend zatraceně vážně. Nakopu prdel tomuhle klukovi od Dany Whitea,“ reagoval Tony podrážděně na smích z publika, když jeden z novinářů na tiskovce připomněl, že se v minulosti vyjadřoval o svém soupeři jako o privilegovaném zápasníkovi šéfa UFC.

Není to nic osobního vůči Chandlerovi. Ale budu upřímný, jsem unavený ze všech těch odvetných taktik od organizace,“ pokračoval a poté přišla řeč samozřejmě také na peníze. Ferguson připomněl čerstvé vyjádření šéfa UFC, že boxeři jsou přeplacení, s čímž El Cucuy rozhodně nesouhlasí. Taky si chtěl prý v minulosti střihnout nějaký zápas v boxerském ringu, na což ale nedostal od vedení souhlas:

Chci dělat i ostatní věci, ale pak je tady tenhle člověk, co se chová jako nějaký z***vený drogový dealer a říká mi, že nesmím dělat vůbec nic. Já chci vydělat víc peněz pro moji rodinu.“

Tony působil na tiskové konferenci velmi naštvaným dojmem, když ale přihlédneme k jeho minulosti, nemůžeme se mu příliš divit. Za poslední křivdu lze považovat zápas s Justinem Gaethjem, domluvený na poslední chvíli na UFC 249, když se šampion Nurmagomedov z důvodu covidu nemohl dostat na místo konání. A do té doby skoro neporazitelný Ferguson v něm dostal strašlivý výprask, ať už za to mohl fakt, že se připravoval na typově úplně jiného zápasníka, výborný výkon soupeře, nebo ho prostě jen dohnaly roky. Tyto války dost často bojovníka poznamenají a vypadá to, že se to stejné stalo i Tonymu. Následovaly totiž prohry s Oliveirou a s Dariushem, což samo o sobě ostudou rozhodně není, protože jde o elitní soupeře. Špatné znamení byl ale spíš výkon Tonyho, který ofenzivně vlastně nic moc nenabídl.

Tento víkend dostanou oba muži šanci zvrátit nepříznivý trend jejich posledních zápasů. Chandler nastoupí s dvěma porážkami v řadě, Tony dokonce se třemi. „Pořád mluvíme o pětce a sedmičce žebříčku v nejdrsnější divizi v celém tomhle sportu. Takže, když se podíváte, s kým prohráli, to jsou ti nejlepší na světě. Tihle chlápci nikdy nezklamou. Vždycky přinesou do klece pořádný boj. Nikdo z nich se teď nemusí bát o místo,“ ujistil však šéf Dana White oba borce, že ani v případě další prohry nečeká nikoho vyhazov. I když tato slova padla ještě před dnešní tiskovou konferenci, ve které se Ferguson do Whita a celé organizace pořádně opřel.

Jaký průběh jejich vzájemného střetnutí můžeme čekat? Michael Chandler se v zápasech rád prezentuje neustálým tlakem, v němž hrozí buďto drtivými údery nebo pokusy o stržení na zem. Někdy to však trochu přehání, jak předvedl právě v posledním vystoupení s Gaethjem, kde šel jakýkoliv taktický plán rychle do koše.

Myslím, že jsem se nechal unést atmosférou, moje další výkony, uvidíte klidnějšího a vyrovnanějšího, ale stále neústupného Michaela Chandlera,“ slibuje americký bojovník změnu před nadcházejícím zápasem.

Tony v zásadě vyznává podobný přístup k bojování jako jeho nedělní soupeř. Rád vyvíjí na protivníka tlak, který ale využívá spíše než k dělovým capákům k různým neortodoxním úderům, případně k pokusům o submise. „Ten chlap je v kleci naprostý magor a my ho kvůli tomu máme rádi,“ vyjádřil to Chandler trochu jinými slovy.

Velký rozdíl ale může být ve fyzické připravenosti. Tony ve svých posledních představeních nevypadal příliš dobře, navíc má již 38 let. Nejspíše z těchto důvodů je to taky největší kurzový outsider na tomto turnaji. Přestože je Chandler o pouhé dva roky mladší, tak působí mnohem silnějším a dynamičtějším dojmem a v nedávných zápasech předvedl, i přes prohry, úžasnou show.

Myslím, že jsem lepší v každém aspektu MMA,“ nešetří Michael sebevědomím. Navíc už tak trochu pokukuje k návratu do boje o tu nejvyšší příčku: „Myslím, že tady není žádný fanoušek MMA nebo bojových sportů obecně, který by mě nechtěl vidět mou odvetu s Oliveirou nebo s Gaethjem.“

Nejdříve se ale bude muset dostat přes „Strašáka“ Fergusona, a přestože bude nejspíše po právu velkým favoritem, nemusí to nakonec být nic jasného. Ukončit bláznivého Tonyho bude nadlidsky obtížné a v momentě, kdy se o to bude pokoušet, se může pro Tonyho otevřít možnost pro nějakou submisi nebo pro brutální lokty, kterými je známý. Každopádně doufejme, že nás bude čekat skvělá podívaná, jak bylo zvykem zatím ve všech vystoupeních Michaela Chandlera v UFC. Pokud se k tomu přidá dobrým výkonem i Tony, možná si oba bojovníci odnesou bonus 50 tisíc dolarů za nejlepší zápas večera.

Zdroje:  MMA Fighting , MMA Junkie , UFC Youtube , Morning Kombat

Nejnovější články