Francis Ngannou chce být aktivním šampionem a odbojovat aspoň tři zápasy ročně

Francis Ngannou chce být aktivním šampionem a odbojovat aspoň tři zápasy ročně Francis Ngannou | zdroj: Getty Images

Francis Ngannou se na tiskové konferenci rozhovořil o potencionálních soupeřích i o tom, že chce být rozhýbat stagnující těžkou divizi.

Kamerunský bojovník Francis "Predator" Ngannou se konečně dočkal. Na víkendovém turnaji UFC 260 uspěl v odvetě proti Stipemu Miocicovi a poprvé v kariéře tak mohl pozvednout nad hlavu šampionský pás určený pro nejlepšího fightera těžké váhy.

Ngannou na tuto šanci čekal opravdu dlouho a kvůli titulovému zápasu odmítal další soupeře. Neexistovala pro něj už žádná jiná varianta. Proto také v loňském roce nastoupil do jednoho jediného duelu, ve kterém vyřídil Jairzinha Rozenstruika za pouhých 20 vteřin. Delší pauza však nebyla na Francisově výkonu vůbec znát.

Ba naopak. Miocice od začátku ničil silnými údery, perfektně ubránil jeho pokus o takedown a sám téměř neinkasoval. Vše vygradovalo na začátku druhého kola, kdy Ngannou trefil Miocice tvrdými údery, po kterých se americký bojovník a bývalý šampion v bezvědomí sesunul k zemi. Bylo jasné, že nejtěžší váhová kategorie v UFC má nového krále.

Nyní si chce dát Francis kratší odpočinek a poté má v plánu si začít vynahrazovat předchozí stagnaci. „Nikdy jsem nepožadoval, abych dostával méně zápasů, vždy jsem chtěl být tím aktivním,“ řekl Ngannou na pozápasové tiskové konferenci. „Doufám, že to se s pásem změní. Budu teď schopen zvládnout dva nebo tři zápasy ročně. Můj záměr je jít kupředu.“

A s kým by Ngannou v dalších zápasech mohl bojovat? S Miocicem má momentálně na duely vyrovnané skóre 1:1, takže by se teoreticky nabízelo dokončení trilogie, ale Francis porazil Stipeho tak přesvědčivým způsobem, že je otázka, zda by tento zápas měl vůbec smysl. I sám Francis se na tuto variantu úplně netváří a tvrdí, že by takovou možnost přijal pouze v případě absolutní nutnosti.

„Osobně nemám pocit, že bych se Stipem potřeboval znovu bojovat. Říkal, že nebudu šampionem, dokud nepůjde do důchodu, takže možná odejde důchodu. Pokud ne, tak bych s ním možná bojoval, ale dává mi to smysl jenom v případě, že bych to potřeboval, což teď není.“

Daleko větší logiku dává Ngannouvi střet s bývalým šampionem polotěžké váhy Jonem Jonesem, který už přes půl roku pracuje v gymu na tom, aby se mohl objevit v těžké váze. Francis dokonce zmínil, že by si tento souboj přál asi ze všeho nejvíc. Zároveň však ale podotkl, že chce být především aktivním bojovníkem a ve výběru má stále hlavní slovo organizace.

„Jon Jones mi dává velký smysl, ale ať tak či onak, budu především bojovat. I kdyby Jon Jones nakonec do těžké váhy nedorazil, tak se musí divize pohnout. Jako nový šampion chci dát divizi větší pohyb, než jí dával poslední dva nebo tři roky Stipe. A možná jsem šampion, ale nebudu nikoho vyzývat. O tom, co se opravdu stane rozhoduje UFC. Ale ano, kdyby to mělo být podle toho, co chci nebo co mám rád, tak by to byl zápas s Jonem Jonesem.“

Je dobré vidět, že nový šampion chce těžkou divizi rozhýbat, protože ta díky třem zápasům mezi Miocicem a Cormierem stagnovala dlouhou dobu a ostatní zápasníci v čele s Ngannouem byli už velice netrpěliví. Kdo bude dalším vyzyvatelem není v tuto chvíli jisté, ale pravděpodobně se bude vybírat mezi Derrickem Lewisem nebo nově příchozím Jonem Jonesem.

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články