Gruzínský „Ninja“ Chikadze tvrdí, že je na jiné úrovni než jeho brazilský soupeř a v souboji „kopáčů“ nepochybuje o svém vítězství

Gruzínský „Ninja“ Chikadze tvrdí, že je na jiné úrovni než jeho brazilský soupeř a v souboji „kopáčů“ nepochybuje o svém vítězství Obávaný "Giga kop" | zdroj: Profimedia

Giga Chikadze je jedním z nejlepších kickboxerů v UFC, o víkendu se o pomyslný titul "nejlepší kopáč" pobije s Brazilcem Barbozou. Jejich střet bude aspirovat na zápas roku.

Na víkendovém turnaji UFC Vegas 35 nás čeká souboj dvou agresivních bojovníků a excelentních „kopáčů“. Gruzínský „Ninja“ Giga Chikadze se totiž v oktagonu potká s brazilskou stálicí Edsonem Barbozou.

Oba mají základy v jiných bojových uměních, které následně skvěle přenesli do MMA. Zatímco Barboza začínal s thajským boxem a taekwondem, Chikadze má solidní základy v karate (Goju-Ryu) a kickboxu, které jej zatím v kleci dovedly ke 13 vítězstvím (z 15 zápasů), z toho 8 na KO. Čeká nás tedy souboj dvou excelentních strikerů, kteří spoléhají především na své extrémně rychlé a tvrdé kopy. 

Chikadzeho se vyznačuje neortodoxním stylem, v němž velkou roli hrají kopy, které většinou směřuje na hlavu nebo na tělo. Jeho schopnost kopnout bez jakéhokoliv předchozího naznačení, v kombinaci s vysokou rychlostí, má za následek, že většinou s přesností na centimetry zasáhne cíl a napáchá tak soupeřům spoustu škody i bez použití nějaké brutální síly. Jeho "patentovanou" technikou, je "giga kick", kterým Chikadze už několik zápasů vyhrál. Jedná se o klasický roundkick na žebra, které však gruzínský bojovník netrefuje holení ani nártem nýbrž bříškem chodidla. Díky tomu se soupeřům kop špatně vykrývá.

Ještě předtím, než se Chikadze vydal na cestu MMA, slavil úspěchy v kickboxu. Dokonce působil i v prestižní organizaci GLORY, ve které v roce 2016 bojoval o titul šampiona pérové váhy, který ale nakonec nezískal. I přes nesporný talent se 33letý Gruzínec dostal do UFC až napodruhé. V roce 2018 to zkoušel přes show Dana White's Contender Series, kde se zájemci snaží před zraky Dany Whitea blýsknout v zápasech. Tehdy však prohrál na rear-naked choke. O rok později se mu ale sen přece jen splnil a podepsal smlouvu na 4 zápasy.

Po dvou těsných výhrách následovaly 4 dominantní výhry a ze svých posledních dvou zápasů si Chikadze odnesl nejen výhry na TKO, ale také bonusy za výkony večera. Teď by chtěl přidat další vítězství a ideálně i další KO. Na zápas s Barbozou je hodně natěšený a po knockoutu Američana Cuba Swansona dostává příležitost zazářit proti dalšímu velkému jménu, které by mu mohlo otevřít dveře mezi elitní bojovníky pérové váhy UFC:

„Je to pro mě velká věc, pro moji zemi a obecně, je to velký zápas,“ nechal se Chikadze slyšet pro server bjpenn.com. Ale já věřím, že je to jen další zápas na mé cestě dosáhnout snu stát se šampionem UFC. Chtěl jsem bojovat s někým z top pětky, ale Edson je větší jméno než někteří ze špičky žebříčku. Takže až se dostanu přes Edsona, budou tam pro mě už jenom velké zápasy s těmi nejlepšími na světě.“

Chikadze si vůbec nepřipouští, že by s tak těžkým soupeřem, jakým Barboza určitě je, mohl prohrát. Naopak je velice sebevědomý a věří, že jeho striking je na mnohem vyšší úrovni, než ten Barbozův:

„Myslím, že se mě pokusí dostat dolů. Začne v postoji, ale potom uvidí rozdíl v úrovni strikingu, jaký mezi sebou máme a pokusí se o takedown. Bude šokován, až uvidí, o kolik lepší postojář jsem, že jsme na rozdílných úrovních. Potom se změní na wrestlera a bude se mě snažit dostat dolů.“

„Má velice dobré calf kicky a otočky,“ pochválil gruzínský ninja svého soupeře. „Ale já také vím, jak je dělat a jak je kontrovat. Taky můj jab je velice dobrý a vidím spoustu mezer, v nichž ho můžu nachytat. Nebudu se ale nikam hnát, protože když se nutím do knockoutu, někdy nepřijde. Prostě tam půjdu, budu sám sebou a udělám to, co umím, a budu explozivní, když to bude třeba. Vyhraju tenhle zápas impozantním způsobem."

Gruzínský bojovník má rozhodně velké ambice a je přesvědčen, že jakmile Barbozu porazí, bude jeho jméno mezi hlavními adepty na vyzyvatele:

„Chci titulový zápas. Budu náhradním bojovníkem pro titulový zápas mezi Volkanovskim a Ortegou na UFC 266. Poté, co skončím tento zápas, myslím, že budu schopný být náhradním bojovníkem pro titulový zápas v září. Holloway s Rodriguezem jsou rezervováni na listopad, takže dává smysl, abych byl náhradníkem.“

Hlavní kartu turnaje UFC Vegas 35 otevře v neděli ve 4 hodiny ráno zápas Macha Muradova. Barboza a Chikadze přijdou na řadu až kolem 6. hodiny ráno.

Zdroje:  BJPenn.com

Nejnovější články