Hra o trůny v pérové váze UFC - kdo by rád sesadil šampiona Maxe Hollowaye?

Hra o trůny v pérové váze UFC - kdo by rád sesadil šampiona Maxe Hollowaye? zdroj: Profimedia

V přeplněné pérové váze se momentálně stojí fronta na titulový zápas. 

Podívejme se, kteří zápasníci mají v dohledné době šanci zamíchat kartami.

V pérové váze UFC to bylo až do roku 2013 jasně dané, neochvějně jí vládl José Aldo, který s přehledem porážel jednoho vyzyvatele za druhým. Pak se objevil jeden drzý Ir, který většinu svých protivníků ukončoval hned v prvním kole. A tak si rychle došel až k titulovému souboji, ve kterém mu nikdo nedával moc šancí. Conor Mcgregor však všechny šokoval už po 13 vteřinách. Namísto obhajoby titulu však spěchal o váhu výš, aby se stal prvním dvojitým šampionem.

Když UFC Conora kvůli neaktivitě titulu zbavilo, byl to znovu Aldo, který po zápase s Frankie Edgarem usedl na trůn. Na špici se však neohřál moc dlouho, protože hned při první obhajobě ho ve třetím kole knockoutoval Max Holloway a v následující odvetě to úplně stejným způsobem zpečetil.  Následně dokázal zastavit také do té doby neporaženého Bryana Ortegu a v červenci odolat Frankiemu Edgarovi. Holloway si však nemůže oddechnout, protože ve frontě už stojí hned několik nebezpečných vyzyvatelů.

#1 Alexander Volkanovski

Prvním, kdo dostane svou šanci, bude v UFC neporažený Novozélanďan Alexander Volkanovski. Ten tři ze šesti vítězství v nejslavnější organizaci získal technickým knockoutem a má v životopise například skalp Chada Mendese či bývalého šampiona José Alda. Max ale bude rozhodně favoritem, neboť je prověřený mnoha těžkými bitvami. Pokud náhodou zaváhá, dočkáme se dost možná brzy odvety, zatímco se mezi sebou budou bít další potenciální vyzyvatelé.

Max Holloway Brian Ortega zdroj: Profimedia

#2 Brian Ortega

„T-city“ už sice jednu titulovou šanci dostal, ale pořád zůstává dvojkou divize a odveta s Hollowayem by rozhodně dávala smysl. Ortega však od té doby nezápasil a bude nejprve muset své kvality potvrdit v jiném zápase. Ten se plánoval na UFC v Jižní Koreji, avšak kvůli natrženém křížovému vazu v koleni musel Brian odstoupit. Pokud však původní soupeř Chang Sung Jung, známý pod přezdívkou Korean Zombie, vyhraje nad náhradníkem Frankie Edgarem a v divizi poskočí, dost možná bude následné dostaveníčko s Ortegou oficiálně prezentováno jako zápas o právo stát se vyzyvatelem.

 

#3 Jose Aldo

Ačkoliv José Aldo stále figuruje v oficiálním žebříčku pérové váhy na třetím místě, asi sám tuší, že by další šanci jen tak nedostal. Proto se rozhodl, že zkusí štěstí v nižší bantamové divizi, kde se hned v prvním zápase utká o pozici příštího vyzyvatele s nebezpečným Marlonem Moraesem. Pokud nebude mít komplikace s děláním váhy, nejspíš ho zpátky v pérové váze jen tak neuvidíme a uvolní místo dalším v řadě.

Zabit Magomedsharipov zdroj: Profimedia

#4 Zabit Magomedsharipov

Mimo oktagon nenápadný Zabit předvádí dlouhodobě jedny z divácky nejatraktivnějších zápasů v celé UFC. Pokud bude i nadále vítězit, brzy ho titulová šance nemine. Má to však jeden háček – v posledních zápasech se totiž ukázalo, že fyzička není jeho nejsilnější zbraní a začínal odcházet i v zápasech na tři kola. To by se současným šampionem Hollowayem rozhodně nezůstalo nepotrestáno.

edgar stephens Frankie Edgar - Jeremy Stephens, UFC 205 | zdroj: Profimedia

#5 Frankie Edgar

Frankie stejně jako Aldo už svou šanci dostal a rovněž plánuje přechod o váhu níž. Ten však dočasně odložil, protože se jako náhradník za zraněného Ortegu utká s nebezpečným Chang Sung Jungem. Kdo ví, pokud vyhraje, možná své plány na přestup do bantamu ještě přehodnotí. Pravděpodobně však bude dalším, kdo uvolní místo v nabité pérové divizi a pokusí se na titul zaútočit v nižší váze.

Yair Rodriguez zdroj: Profimedia

#6 Yair Rodriguez

Rodriguez má podobně divácky atraktivní styl jako Zabit a dost možná se v dohledné době dočkáme právě jejich vzájemného souboje, který už byl v minulosti na spadnutí. Vítěz by pak klidně mohl být dalším vyzyvatelem šampiona, ať už jím zůstane Holloway anebo ho sesadí Volkanovski. U těchhle dvou je však jedno, jestli zápasí o titul nebo ne, protože vždy předvedou divácky atraktivní zápasy.

Chang Sung Jung zdroj: Profimedia

#7 Chan Sung Jung (Korean Zombie)

Jung nezápasí často, jeho kariéru narušila četná zranění a taky dvouletá povinná vojenská služba,  jeho zápasy ale vždy stojí za to. Za většinu z nich dostal ocenění večera, pyšnit se může také submisí roku 2011 a zápasem roku 2012, ve kterém porazil Dustina Poiriera. V nedávném zápase proti Rodriguezovi bohužel prohrál vteřinu před koncem posledního pátého kola na KO loktem, jinak by byl v žebříčku určitě výš. Přesto se měl utkat s jedničkou divize Bryanem Ortegou, přičemž vítězství nad ním by s největší pravděpodobností znamenalo automatickou vstupenku do titulového zápasu.

Zástup kvalitních bojovníků pérové váhy těmito osmi jmény rozhodně nekončí. Zmínku si bezpochyb zaslouží také Jeremy Stephens, který se sice k titulu už nejspíš neprobije, avšak bude působit jako tzv. gatekeeper, přes nějž budou muset nejprve projít všichni, kteří mají titulové ambice. V budoucnu by s ním tak mohl změřit síly například Slovák Ludovít Klein, o němž se v souvislosti s UFC často hovoří.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články