Hrůzostrašný moment v UFC. Dehydratovaná bojovnice při vážení dvakrát omdlela

Hrůzostrašný moment v UFC. Dehydratovaná bojovnice při vážení dvakrát omdlela Julija Stoliarenko | zdroj: Getty Images

Litevská bojovnice Julija Stoliarenko měla zítra nastoupit do klece. Místo toho byla převezena do nemocnice.

Velice nepříjemné chvíle prožila při dnešním vážení, které předcházelo turnaji UFC Vegas 22, bojovnice bantamové váhy Julija Stoliarenko. Ta se pravděpodobně vinou dehydratace nebyla schopná udržet na nohách a posléze dokonce dvakrát omdlela.

Na záběrech, které dnes poskytl twitterový účet The Schmo, můžeme vidět, že se litevská fighterka snažila stát na váze, kde ale po chvíli začala znatelně vrávorat, a nakonec ošklivě přepadla dozadu a v bezvědomí se svezla po reklamním banneru.

Ke Stoliarenko okamžitě přiběhlo několik asistentů z UFC, jenž se ji snažili postavit na nohy, což se nepovedlo, protože znovu omdlela. Nakonec si ji do rukou museli vzít lékaři, kteří ji poskytli první pomoc v podobě infúze a následně jí odvezli do nemocnice k dalším vyšetřením. Zápas byl tak logicky zrušený.

Tato situace opět vyvolala diskusi okolo kontroverzního tématu shazování váhy. Aby bojovníci dosáhli kýžené hmotnosti používají především takzvané hubnutí vodou. To spočívá v tom, že několik týdnu před vážením během přísné diety začnou pít velké množství vody.

Díky tomu si tělo navykne na vylučování většího množství tekutin a v tomto procesu pokračuje i těsně před vážením, kdy bojovníci už vodu téměř nepijí, ale naopak chodí do sauny a úmyslně se tak pocením zbavují se váhy. Tím se jim podaří shazovat enormní čísla, ale na samotné vážení přicházejí ve značně dehydratovaném stavu, který může vyústit až v situaci, která se dnes stala Stoliarenko.

Proto některé organizace od tohoto „klasického" vážení ustupují. Nejdále došla asijská ONE FC. Poté, co jeden z jejich bojovníků zemřel právě na dehydrataci totiž přešla na průběžnou kontrolu hmotnosti během celé přípravy. Zároveň je zde vytvořená norma, ve které je jasně daná maximální hodnota toho, kolik může bojovník před zápasem shodit.

Bylo by dost možná vhodné o tomto řešení uvažovat i v ostatních organizacích. Poslední věc, která by měla být na pořadu dne, je hazardování se zdravím bojovníků. A to se bohužel při takovémto jednorázovém vážení velice často děje.

Zdroje:  Twitter The Schmo

Nejnovější články