Jak moc trpí mozek MMA bojovníků? UFC financuje vědecký výzkum, který to má zjistit

Jak moc trpí mozek MMA bojovníků? UFC financuje vědecký výzkum, který to má zjistit Sage Northcutt musel po děsivém KO na několikahodinovou operaci. | zdroj: Profimedia

MMA je tvrdý sport, organizace UFC ale chce chránit zdraví bojovníků, a proto financuje výzkum vedoucí k odhalení nebezpečné mozkové choroby.

Bojová umění přináší radost a zážitky mnoha lidem po celém světě. Bohužel za to někteří bojovníci v pozdějším věku zaplatí krutou daň. Časté údery do hlavy některým z nich totiž způsobí degenerativní onemocnění známé jako chronická traumatická encefalopatie (CTE).

Tato porucha způsobuje zánik mozkových buněk, což vede k depresím, agresivnímu chovaní a především demenci. Lidé trpící tímto onemocnění mají ze začátku problémy se spaním a trpí velice nepříjemnými bolestmi hlavy, postupně se jim navíc zpomaluje a zadrhává řeč, nejsou schopni dlouhodobě plánovat, soustředit se a logicky uvažovat.

V současné době lze tuto chorobu oficiálně diagnostikovat pouze u pacientů, kteří zemřeli, proto je velice těžké pracovat na větší prevenci. Nejslavnější světová MMA organizace proto od roku 2014 investuje do studie s názvem „Zdravý mozek profesionálních sportovců.“ Včera vedení přislíbilo na další zkoumání těchto problému 1 milion dolarů.

Normalní mozek - Pokročilé CTE Normalní mozek - Pokročilé CTE | zdroj: Profimedia

Díky těmto finančním injekcím mohla clevelandská klinika, kde studie probíhají, zkoumat více jak 800 profesionálních sportovců, včetně boxerů, jezdců na býcích a MMA bojovníků. A úspěchy se dostavují. Zakladateli projektu Dr. Bernickovi a jeho týmu se podařilo odhalit uvolňovaní proteinů, které by mohly identifikovat specifická poranění mozku.

Klíčem k definitivnímu odhalení tohoto onemocnění je stanovit faktory, které jsou určující pro náchylnost jednotlivců. Někteří lidé totiž mají k této chorobě daleko větší dispozice. Přestože jsou hlavním spouštěčem údery na hlavu, tak hrají svoji roli také genetická stavba a vliv vnějšího okolí (tzn. prostředí, ve kterém se daná osoba obvykle pohybuje, jakému stresu se vystavuje a podobně).

Jednalo by se tak o obří objev, který by byl schopen zachránit a prodloužit život mnoha profesionálním sportovcům, kteří schytávají enormní nárazy na hlavu (bojová umění, americký fotbal a další). V minulosti na důsledky této choroby zemřel velice pravděpodobně legendární boxer Muhammad Ali (†74), bojovník UFC Tim Hague (†34) nebo Jordan Parsons (†25) z Bellatoru.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články