Rafael Lovato Jr. má onemocnění mozku a možná bude muset ukončit kariéru

Rafael Lovato Jr. má onemocnění mozku a možná bude muset ukončit kariéru zdroj: Profimedia

Šampion střední váhy v Bellatoru, Rafael Lovato Jr. bude možná nucen odejít do zápasnického důchodu.

Rafael Lovato Jr. (10-0), šampion Bellatoru ve střední váze a několikanásobný světový šampion v BJJ, nedávno informoval o svém zdravotním stavu a možném nuceném odchodu z bojové scény.

V oblíbeném podcastu Joe Rogana nedávno řekl, že mu byly diagnózovány tzv. kavernomy v mozku. Jedná se o onemocnění mozku, kdy se v něm vytvářejí klubka drobných cév s nízkým krevním průtokem, které mohou pomalu, ale i rychle krvácet a způsobit poškození mozku či epilepsii.

Rafael Lovato se utkal v červnu s Gegardem Mousasim v Londýně a sebral mu titul ve střední váze. Jeho zápasu však předcházely dost šílené události. Lovato k zápasení na americké půdě nikdy nepotřeboval vyšetření mozku, ale jelikož se tentokrát zápas konal v Londýně, musel mu být uděláno kompletní vyšetření. A tam se zjistilo, že něco není v pořádku.

„Radiolog, který na to rozhodně nešel nijak citlivě, na mě zavolal: ‘Kámo, už jsi někdy viděl svůj mozek? Něco tam je, co bys měl vidět’. Vzal mě do ošetřovny a ukázal na monitor. Vypadalo to jako malé míčky. Vypadalo to, že něco není v pořádku – nebyl to normální scan,“ řekl Lovato.

Později se zjistilo, že má v hlavě několik kavernomů a jeden je dokonce velký téměř jako baseballový míček.

Aby toho nebylo málo, Lovato si v přípravě na zápas ještě natrhl zadní hamstring. Nevzdával to však a nakonec našel v Brazílii doktora, který mu dal lékařské povolení, aby mohl zápasit.

Zápas s Mousasim nakonec těsně vyhrál a získal tak pás šampiona střední váhy. Lovato prozradil, že mělo dojít k rematchi minulý týden na Bellatoru 238, ale kvůli svému onemocnění nedostal zelenou od Kalifornské atletické komise.

Rafael Lovato jr. - Gegard Mousasi zdroj: Profimedia

„Nejdu oficiálně do důchodu. Jsem ale na neurčito mimo hru,“ řekl šampion. „Aktivně vyhledávám více doktorů a snažím se o tom dozvědět co nejvíc. Samozřejmě chci pokračovat v bojování.“ Případná operace podle něj ale teď není na pořadu dne.

Co se stane s jeho titulem není dosud úplně jasné. Bellator zveřejnil vyjádření, že „Právě teď, Lovato Jr. zůstává šampionem střední váhy v Bellatoru a nebylo uděláno žádné rozhodnutí ohledně titulu nebo budoucnosti střední divize, dokud nebude k dispozici více informací.“

Rafael Lovato sám dodal, že nehodlá stát v cestě případným zájemcům o titul:

„Chci být zdravý, a to i když nebudu zápasit. Mezitím nechci zadržovat divizi.“

Podle dosavadních výzkumů není kavernom způsoben údery do hlavy. Lovato své onemocnění přisuzuje dědičným dispozicím, což je však pro dané onemocnění poměrně vzácné. Mnohem častější je na vině nezdravý životní styl a v souvislosti s tím se také mluví o možném užívání steroidů, z čehož Lovata obvinil i jeho soupeř, Gegard Mousasi. Jak bude situace pokračovat je tedy nejisté a nezbývá než doufat, že se z toho šampion dostane.

Zdroje:  YouTube

Nejnovější články