Cyborg se o víkendu v Bellatoru pokusí o rekordní čtvrtý titul ze čtvrté organizace

Cyborg se o víkendu v Bellatoru pokusí o rekordní čtvrtý titul ze čtvrté organizace zdroj: Profimedia

Cris Cyborg může být po tomto víkendu jedinou ženou na světě, která drží čtyři šampionské pásy ze čtyř různých organizací. 

Nadcházející víkend je pro české fanoušky z důvodu dalšího zápasu Lucie Pudilové jisto jistě ve znamení UFC, ale neměli bychom opomenout, že to není jediná akce příštích dvou dnů. V rámci turnaje organizace Bellator se totiž premiérově ukáže Cristiane Justino, známější pod přezdívkou „Cris Cyborg,“ která hned nastoupí proti místní šampionce pérové váhy, Julii Budd.

Osmatřicetiletá Cyborg patří v MMA světě rozhodně k těm nejznámějším jménům. Bývala reprezentantka Brazílie v házené, která drží černý pásek v muay thai a hnědý pásek v brazilském jiu-jitsu, se ke smíšeným bojovým uměním dostala poprvé v roce 2005. Svoji kariéru sice začala prohrou, ale hned dalším zápasem odstartovala dlouhou šňůru vítězství. S tou prošla skrz Strikeforce a Invictu (v obou organizacích se stala šampionkou), až zakotvila v UFC, kde hned po dvou zápasech dostala šanci bojovat o titul. O ten se měla poprat s Germaine de Randamie. Ta však bojovat odmítla, a tak Cyborg proti sobě nakonec dostala Tonyu Evinger, kterou zničila koleny krátce před půlkou třetího kola.

cyborg2 Cris Cyborg | zdroj: Profimedia

Brazilská fighterka se díky tomu stala jedinou ženou na světě, která kdy držela šampionské pásy ze tří různých profesionálních organizací. V UFC ještě titul šampionky stihla obhájit proti Holly Holm a Yaně Kunitskaye, pak však ale narazila na Amandu Nunes, která Cyborg (po jejích neuvěřitelných dvaceti výhrách v řadě) totálně vypnula už v padesáté první vteřině. Po této prohře se Cris dostala několikrát do sporu s prezidentem UFC Danou Whitem, protože ji osočoval, že se bojí jít do odvety. Brazilka sice dostala zápas proti Felicii Spencer, který zvládla, ale po dalším handrkování s organizací a poté, co její tým záměrně upravil video s Whitem, kterým ho chtěli pošpinit, byla Cyborg z UFC odejita.

Budd je o pouze o dva roky mladší, ale co do počtu zápasů méně zkušenější. Stejně, jako její nadcházející soupeřka, začala tato Kanaďanka s muay thai, ze kterého v roce 2010 přešla do MMA. V organizaci Strikeforce, kde začínala, se hned ze začátku potkala s velkými jmény a pozdějšími šampionkami UFC. Germaine de Randamie dokázala porazit, ale s Amandou Nunes a Rondou Rousey prohrála. Nutno podotknout, že od té doby už Budd nenalezla přemožitelku a skrz Strikeforce a Invictu proplula až do Bellatoru.

  Julia Budd Julia Budd | zdroj: Profimedia

Zde se poměrně rychle stala jednou z hlavních tváří a celé soutěži dělá velikou reklamu. Od roku 2017, kdy porazila Arlene Blencowe, drží Budd titulový pás, který dokázala už třikrát obhájit, když porazila Marloes Coenen, znovu Arlene Blencowe, Talitu Noqueiru a naposledy loni v létě Olgu Rubin.  Svoji sérii výher tak prozatím zastavila na čísle jedenáct. O tom, zda se jí povede i dvanácté vítězství, nebo podlehne nově příchozí Cyborg, se rozhodne v hlavním zápase turnaje Bellator 238, který startuje v jednu hodinu v noci ze soboty na neděli v kalifornském Inglewoodu.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články