Jaký je Nate Diaz v soukromí? Rváč od dětství, tvrdý tréninkový parťák i přísný trenér, líčí jeho kamarádi

Jaký je Nate Diaz v soukromí? Rváč od dětství, tvrdý tréninkový parťák i přísný trenér, líčí jeho kamarádi zdroj: Profimedia

Trénovat začal ve 14, bojovníkem se ale doslova narodil. Nate Diaz je unikát, který patří neochvějně mezi největší hvězdy UFC a je jedno, jestli vyhraje nebo ne.

Ačkoliv Nathan Diaz nikdy nezískal v UFC titul šampiona a během kariéry nasbíral celkem dost porážek, jeho bojovný styl a svérázná osobnost z něj dělají jednoho z nejpopulárnějších MMA bojovníků světa. Jeho nepsané motto zní: buď svůj. A mnozí z jeho okolí potvrzují, že si tenhle kalifornský rodák na nic nehraje. Jaké vzpomínky mají na dnešní superstar jeho blízcí kamarádi a tréninkoví parťáci?

Rváč od dětství, který ale začal trénovat kvůli jídlu

Nick McDermott nyní pracuje jako Diazův fotograf, zná ho ale od dětství. A vzpomíná, že nikdy nešel pro ránu daleko. "Jako dítě se hodně rval. Pokud měl někdo kecy, tak říkal: Dobrá, pojďme na bitku. Jednou na baseballovém hřišti v Moradě se Nate a nějaký starší kluk hádali. Natovi bylo asi 11 nebo 12 roků. Ten druhý kluk tam s sebou měl partu. Nate teda posbíral všechny svoje kamarády a řekl jim, že ten týpek má kecy. Všichni tam dorazili a Nate s tím klukem se prali snad půl hodiny, byl o 3 nebo 4 roky starší, ale byla to docela šílená rvačka. To bylo poprvé, co jsem ho viděl se prát a řekl bych, že vyhrál, ale bylo to šílený."

Hlavním důvodem, proč Nathan později začal navštěvovat hodiny brazilského jiu-jitsu, však nebylo to, že by se chtěl umět lépe prát. Trenér Cesar Gracie připomíná, že ho zprvu motivovalo především to, že ho po každém tréninku vzali na burrito. "Začal u mě trénovat, když mu bylo okolo 14 a Nickovi 16. Ti kluci byli opravdu chudí. Nate neměl peníze, aby si koupil něco k jídlu. Začal s jiu-jitsu, protože jsme po tréninku společně chodili na jídlo."

Je známo, že bratři Diazové neměli zrovna růžové dětství a ani později nebyl život v kalifornském Stocktonu jednoduchý, jak vzpomíná jejich dlouholetý tréninkový parťák Rudy Hernandez. "Poflakovali jsme se po Charter Way, což není zrovna nejlepší čtvrť ve Stocktonu. Dostali jsme se do roztržky a jednoho z našich kamarádů střelili do ruky. Všichni zdrhli, hodili jsme kámoše do auta a jeli do nemocnice. Byl jsem tam jen já, Nathan a náš kamarád. Bylo to šílené, krev byla po celém autě, ale přežil. Nathan byl klidný, myslím, že toho zažil hodně, když vyrůstal, ale nemluví o tom."

Nate Diaz zdroj: Profimedia

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti

Daniel Roberts kdysi Diazovi pomáhal s přípravou na Bensona Hendersona. Vzpomíná, jak jeho slavnější kolega odmítal skončit trénink, dokud ho neporazil. "Jsem taky docela dobrý grappler, takže jsme se dostali do patové situace. Nejdřív se ptal, kdo jsem a pak nechal vypnout časomíru. Nakonec můj guard prolomil, má šílenou výdrž."

Boxer Andre Ward naopak využíval Diaze ve své vlastní přípravě a podle něj byl jedním z nejtěžších tréninkových parťáků, jaké kdy měl. "Normálně s leváky problém nemám, ale on je divný. Spoustu úderů dává z divných úhlů. A ta stocktonská facka je opravdická, kámo. Ne, že by to bolelo, ale je to prostě neuctivý. Jakože, tys mě opravdu trefil tímhle? A pak hned bum, bum, trefí vás dalšími údery. Je to víc o frekvenci než o síle. A on se navíc neunaví, vždycky ze mě dostal to nejlepší."

Diaz působí také jako trenér BJJ a je znám svou přísností. Mikey Singh Hothi, jeden z jeho studentů, dává k dobru historku, kdy do jejich akademie dorazili tři studenti z jiných gymů. "Akademie Nicka Diaze je známá tím, jak těžké je tu získat pásek. Spousta lidí z jiných gymů přecházela k nám, protože chtěli trénovat s Natem a Nickem. Takže přijelo několik lidí s modrými pásy z nižších gymů a my byli známí tím, že jsme je degradovali zpátky.

Nechal nás, tři bílé pásy, zápasit s těmi modrými. A všichni z nich nám odplácali. Potom nás nechal nastoupit a řekl, ať si všichni sundáme pásky, tak jsme je hodili na zem. Těšil jsem se, že dostanu modrý pás. On sebral ty tři bílé pásy a dal je těm novým klukům, že od teď budou muset nosit tyhle. Pak sebral ty modré, podíval se na nás a řekl, že si budeme muset koupit nové bílé pásky."

Titul? Já jsem titul

Diaze nyní čeká jamajský rodák Leon Edwards, trojka welterové váhy jedoucí na vlně 9 vítězství v řadě. Vítěz by měl v blízké budoucnosti dostat šanci zabojovat o titul. Diaz ale nevypadá, že by ho vidina šampionského pásu nějak zvlášť zajímala. "Já jsem titul," prohlašuje sebevědomě a má tak trochu pravdu, jeho zápasy zkrátka táhnou a nic na tom pravděpodobně nezmění ani případná prohra. 

Hlavní karta UFC 263 začíná už v neděli ráno ve 4:00 našeho času. Kromě Diaze s Edwardsem se můžete těšit také na odvetu epické pětikolové války mezi Deivesonem Figueiredem a Brandonem Morenem, či na další vyhecovanou odvetu mezi Israelem Adesanyou a Marvinem Vettorim, který věří, že se stane prvním italským šampionem.

Zdroje:  ESPN

Nejnovější články