Jessica Eye s Joanne Calderwood budou chtít o víkendu ukázat, že mají stále co nabídnout

Jessica Eye s Joanne Calderwood budou chtít o víkendu ukázat, že mají stále co nabídnout Cynthia Calvillo - Jessica Eye | zdroj: Profimedia

Jessia Eye a Joanne Calderwood si to na turnaji UFC 257 rozdají o udržení kontaktu se širší špičkou muší váhy.

Největší organizace na světě už se začíná rozjíždět na plné obrátky, což dokazují tři akce uspořádané za pouhých sedm dnů. Vrcholem tohoto týdne plného MMA bude sobotní turnaj UFC 257 s opravdu nabitou kartou. My se dnes zaměříme na nejvýše posazený ženský zápas, který se odehraje v muší váze a představí se nám divizní šestka Jessica Eye proti sedmičce Joanne Calderwood.

Eye patří ke skvělým postojářkám. Sází především na perfektní obranu takedownů a také na rychlé údery, časté kombinace a útoky na tělo. Pro své velké zaměření na box je ale občas snadněji předvídatelnou a několikrát na svůj styl doplatila. I přesto ji novinář Brett Okamotto z ESPN označil za jednu z nejlepších strikerek v ženském MMA.

Když v roce 2013 naskočila Eye do UFC (v rámci bantamové váhy) obdržela poměrně rychle nálepku zlobivého děvčete, protože jí hned první vítězství odebrali za pozitivní test na marihuanu. Jessica se ale zklidnila a o dvanáct měsíců později si vítězství přesto vybojovala. Další dva roky ale sbírala jen samé prohry, a proto se rozhodla pro přestup do nižší muší divize.

V té začala ze začátku zářit a získala během jednoho roku tři výhry v řadě, což jí vystřelilo až do titulového zápasu proti Valentině Shevchenko. „Kyrgyzská střela“ ale nedala Eye absolutně žádnou šanci a po dominantním prvním kole svoji soupeřku sestřelila brutálním higkickem na bradu. Američanka se složila k zemi a když po chvíli vstala, vůbec nic si nepamatovala a pouze se ptala na výsledek zápasu.

Od té doby působí Eye trochu bez motivace, což se odráží také v její přípravě. Do dvou zápasu, do kterých nastoupila po „tituláku,“ pokaždé poměrně hodně přestřelila hmotnost, a nakonec se musela s oponentkami dohodnout na domluvené váze (catchweight).

Viviane Araujo zvládla ještě na body přetlačit, ale na Cynthiu Calvillo po pětikolové bitvě už nestačila. Nyní bude podle všeho pod velikým drobnohledem a splnění váhového limitu a výhra by jí pravděpodobně zachránily od vachrlaté stoličky, na které právě teď sedí.

Shevchenko Eye Shevchenko Eye | zdroj: Profimedia

Proti ale bude Joanne Calderwood, které jde také o hodně a je ve velice podobné situaci. Bývalá šampionka v thajském boxu zaujala v roce 2012 promotéry MMA především agresivním stylem a slušnou statistikou šestnácti výher s pouhými dvěma prohrami. A podobnou jízdou zahájila i svoji kariéru ultimátní bojovnice.

V rámci organizací Invicta, Cage Warriors a turnaje Ultimate fighter posbírala tato skotská bojovnice devět vítězství a žádnou porážku. Hned pět soupeřek navíc ukončila před limitem pomocí TKO. Není proto divu, že si ji všimlo také vedení UFC, které jí v roce 2015 nabídlo první kontrakt.

Za projevenou důvěru se ale Calderwood úplně neodvděčila a její výsledky jsou jako na horské dráze. Slabší soupeřky sice utáhnout zvládla, ale jakmile došlo na nějakou výše postavenou bojovnici, zatím pokaždé vyhořela. Proto se jí taky ve statistikách prakticky střídá prohra s vítězstvím.

Toho si údajně všímá i vedení, které není úplně nadšené, že by mělo platit pouhou sparing partnerku pro své hvězdy. S Eye bude mít Calderwood dost možná poslední šanci ukázat, že má na to ucházet se alespoň o širší špičku a disponuje potřebnými kvalitami. V opačném případě by její kariéra v nejslavnější organizaci na světě mohla být hodně nahnutá.

Turnaj UFC 257, kterému vévodí duel mezi Conorem McGregorem a Dustinem Poirierem odstartuje v noci ze soboty na neděli. Prelims zápasy (ve kterých se představí také Makhmud Muradov) začínají ve 2 hodiny ráno a hlavní karta ve 4. Vše mužete sledovat na ESPN nebo na české O2 TV.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články