Jorge Masvidal a jeho cesta od pouličních zápasů bez rukavic až mezi největší hvězdy UFC

Jorge Masvidal a jeho cesta od pouličních zápasů bez rukavic až mezi největší hvězdy UFC zdroj: Profimedia

Nechybělo mnoho a Jorge Masvidal by nejspíš rukavice pověsil na hřebík, namísto toho se ale během pouhých tří zápasů katapultoval mezi největší hvězdy UFC.

Jorge Masvidal nyní patří k největším hvězdám UFC. Přestože v kleci válčí už od roku 2003, ještě donedávna tomu tak vůbec nebylo,. V sobotu se podruhé pokusí získat vytoužený titul v odvetě proti Kamaru Usmanovi. Ideální čas připomenout si kariéru tohoto zajímavého Američana s kubánskými kořeny

Z pouličního rváče do UFC

„Gamebred“, jak se Masvidalovi přezdívá podle plemene pitbullů, má ve svém profesním životopise zápasů jako málokdo – databáze Sherdog jich uvádí 48. Profesionální MMA kariéru začal v roce 2003, ale ještě před tím se pral v zápasech bez rukavic na amerických dvorcích, kde porážel často mnohem těžší soupeře. Videa z těchto pouličních bitek se těšila velké oblibě na internetu a neodmyslitelně patří k Masvidalově image rváče, který nechodí do oktagonu hrát taktické partie. Sám říká, že teď už se nemá čeho bát, protože při zápasech je přímo v kleci rozhodčí a na blízku jsou také doktoři.

Na zápas, který z Jorgeho tehdy udělal hvězdu Youtube, se můžete podívat tady:

V MMA pak prošel několika organizacemi a zápasil často také v Japonsku. Ukázal se dokonce na historicky prvním galavečeru Bellatoru. V druhém zápasu v téže organizaci ale prohrál na hodně neobvyklou techniku – obrácený triangl choke. Později se upsal organizaci Strikeforce, kterou v roce 2013 koupilo UFC, kde Masvidal od té doby působí.

Znovuzrození a cesta za titulem

V UFC se mu asi i kvůli tomu, že jde do boje vždy po hlavě, nikdy nepodařilo udržet delší sérii vítězství. Byť tedy předváděl atraktivní zápasy, na vrcholné příčky welterové divize se dostal až předloni. Tehdy měl za sebou 16měsíční pauzu, během níž se účastnil soutěžní reality show. Po skončení odletěl do Anglie poměřit síly s domácím Darrenem Tillem. Rodák z Liverpoolu byl obrovským favoritem a očekávalo se, že je to pro něj jen odrazový můstek, aby se vrátil zpět do sedla po první prohře kariéry, kdy nestačil na tehdejšího šampiona Tyrona Woodleyho.

Stačilo málo a tenhle zápas mohl možná znamenat konec Masvidalovy kariéry. Po pouhých 10 vteřinách ho totiž Till sestřelil k zemi svou obávanou zadní levačkou. Gamebred ale nakonec přežít a ve druhém kole to byl on, kdo Angličana tvrdě knockoutoval. V pozápasovém rozhovoru pak sebevědomě prohlásil, že do konce roku chce bojovat o titul. Jelikož to však byla jeho první výhra z posledních 3 zápasů, zdálo se to jen jako výkřik do tmy.

Jorge Masvidal Zásadní moment restartu kariéry Jorge Masvidala. | zdroj: Profimedia

Sám si prý před tímhle zápasem uvědomoval, že jeho kariéra potřebovala nakopnout a nazval se „Král bodových rozhodnutí“, protože má na kontě nejspíš nejvíc těsných proher na body v dějinách UFC. Často prý přemýšlel, kde by býval byl, kdyby ty zápasy vyhrál. „A pak jsem si řekl, sakra, proč přemýšlím jako looser, co kdybych lidi ukončoval a nenechal to rozhodovat na body?“

Výhra proti Tillovi mu sice nepřinesla vytoužený zápas o titul, ale souboj s do té doby neporaženým Benem Askrenem nabídl Masvidalovi ještě větší zviditelnění. Askren si z něj neustále utahoval a byl to především on, kdo zápas promoval. Když však došlo na činy, mírně podceňovaný "Gamebred" všem zavřel pusu. Stačilo mu pouhých 5 vteřin a jeden z nejneuvěřitelnějších knockoutů naskočeným kolenem byl na světě. Z Masvidala se rázem stala hvězda a zájemci o zápas s ním se jen hrnuli.

Po líbivém KO chtěl Masvidal využít popularity a trval na zápasu o titul nebo money-fightu s McGregorem. Nakonec ale přišla jiná nečekaná nabídka, s úctou jej totiž vyzval  svéráz Nate Diaz a v sázku dal imaginární titul "Největšího grázla". Vzedmul tím tak obrovský zájem fanoušků, že nešlo odmítnout. Organizace pak pro tento souboj dokonce vytvořila originální BMF (Baddest Motherfucker) opasek, který namísto šéfa UFC předával herec Dwayne „The Rock“ Johnson.

Samotný zápas byl ale nakonec celkem jednostranný a Masvidal byl zřetelně nad Diazovy síly. Po 3. kole souboj dost nešťastně ukončil lékař kvůli krvácení v Nathanově obličeji. Přitom, kdyby sledoval MMA, věděl by, že se mu to stává skoro v každém zápase. O rodákovi ze Stocktonu je navíc známo, že má neuvěřitelné kardio a dokáže stupňovat tempo s přibývajícími koly. Odveta o BMF titul tedy stále visí ve vzduchu.

Last-minute šance na titul

Ačkoliv mnozí namítali, že BMF titul nic neznamená, z marketingového hlediska to byl dobrý tah. Fanoušci totiž chtěli logicky vidět Masvidalův souboj s pravým šampionem welterové divize Kamaru Usmanem. Jednání však nejprve ztroskotala na finančních požadavcích ze strany Gamebreda. Přednost tedy dostal Gilbert Burns, u něhož byla ale pár dní před zápasem zjištěna nákaza koronavirem. UFC 251 tedy nakonec na poslední chvíli dostalo hlavní zápas, který tuto událost katapultoval na šestou příčku v počtu prodaných PPV přenosů v celé historii organizace.

Pohádkový příběh sice pro Masvidala neskončil podle představ, protože prohrál na body, avšak hned po závěrečném gongu si s Usmanem slíbili odvetu. Ta přichází na řadu až nyní, protože mezitím šampion stihl titul ubránit před svým kamarádem Gilbertem Burnsem, kterého nemilosrdně ukončil před limitem. Nabízela by se teď sice také odveta s Colby Covingtonem, ale UFC i sám Kamaru si jsou moc dobře vědomi, že druhý díl bitvy s Masvidalem vygeneruje pravděpodobně mnohem větší zisky. 

V prvním zápase měl Masvidal navrch v postoji, který mu však Usman takticky eliminoval wrestlingem na pletivu. Dá se předpokládat, že šampion přijde do odvety se stejnou strategií a nebude chtít zbytečně riskovat v postoji. Otázkou je, jak si s jeho silným wrestlingem Jorge poradí, sebevědomě ale prohlašuje, že tentokrát bude lámat kosti a na body to neskončí.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články