Jorge Masvidal a jeho cesta od pouličních zápasů bez rukavic až na vrchol UFC

Jorge Masvidal a jeho cesta od pouličních zápasů bez rukavic až na vrchol UFC zdroj: Profimedia

Přečtěte si o tom, jak se bojovník přezdívaný „Street Jesus“ dostal až k zápasu o BFM titul.

Přestože patří Jorge Masvidal k nejzkušenějším zápasníkům v UFC, až nyní se dostává na výsluní nabité divize do 77 kg. Po sérii proher dal o sobě hlasitě vědět, když v březnu knockoutoval do bezvědomí favorizovaného Darrena Tilla, za což si vysloužil i bonus za KO večera. V pozápasovém rozhovoru pak prohlásil, že tenhle rok chce bojovat o titul. Jelikož to však byla jeho první výhra z posledních 3 zápasů, nikdo ho pravděpodobně nebral vážně.

Sám si před tímhle zápasem uvědomoval, že jeho kariéra potřebovala nakopnout a nazval se „Split decision king“, protože má na kontě nejspíš nejvíc těsných proher na body v dějinách UFC. Často prý přemýšlel, kde by býval byl, kdyby ty zápasy vyhrál. „A pak jsem si řekl, sakra, proč přemýšlím jako looser, co kdybych lidi ukončoval a nenechal to rozhodovat na body?“ nabídl náhled do svých myšlenek.

Výhra proti Tillovi mu sice nepřinesla vytoužený zápas o titul, ale souboj s do té doby neporaženým Benem Askrenem nabídl Masvidalovi ještě větší zviditelnění. Askren si z něj neustále utahoval a byl to především on, kdo promoval jejich společný zápas. Když však došlo na činy, mírně podceňovaný Masvidal všem zavřel pusu. Stačilo mu k tomu 5 vteřin a parádní knockout naskočeným kolenem byl na světě. Nejrychlejší KO v historii UFC z Masvidala udělalo skutečnou hvězdu a zájemci o zápas s ním se jen hrnuli. Na druhou stranu mnoho fanoušků kritizovalo Jorgeho za to, že Askreana zbytečně dobíjel na zemi a vyloženě si to užíval. Vítěz to ale vysvětlil tak, že když se někdo do druhého naváží, musí počítat s následky.

Z pouličního rváče do UFC

„Gamebred“, jak se Masvidalovi přezdívá podle plemene pitbullů, má ve svém profesním životopise zápasů jako málokdo – Sherdog jich uvádí 47. Profesionální MMA kariéru začal v roce 2003, ale ještě před tím se pral v zápasech bez rukavic na amerických dvorcích, kde porážel často mnohem těžší soupeře. Videa z těchto pouličních bitek se navíc těšila velké oblibě na internetu a neodmyslitelně patří k Masvidalově image rváče, který nechodí do oktagonu hrát taktické partie. Sám říká, že teď už se nemá čeho bát, protože při zápase mma je přímo v kleci rozhodčí a na blízku jsou také doktoři.

Na zápas, který z Jorgeho udělal hvězdu Youtube, se můžete podívat tady:

V mma prošel několika organizacemi a zápasil často také v Japonsku. Ukázal se také na historicky prvním galavečeru Bellatoru. V druhém zápasu v téže organizaci ale prohrál na hodně neobvyklou techniku – obrácený triangl choke. Později se upsal organizaci Strikeforce, kterou později koupila právě slavnější UFC, kde Masvidal působí do teď.

V UFC se mu asi i kvůli tomu, že jde do boje vždy po hlavě, nikdy nepodařilo udržet delší sérii vítězství. A tak přestože předváděl atraktivní zápasy, na vrcholné příčky divize se dostal až teď.  Po posledním zápase celkem sebevědomě prohlásil, že nevezme jiný zápas než titulový nebo money-fight s Conorem McGregorem, což bylo s ohledem na jeho záporné skóre z posledních 5 zápasů celkem hodně sebevědomé prohlášení.

Diaz a jeho výzva všechno změnili

Ač to zprvu vypadalo velmi nepravděpodobně, Masvidal nakonec málem titulovou šanci proti Kamaru Usmanovi dostal. Plány však překazil svéráz Nate Diaz, který po svém úspěšném návratu proti Pettisovi ještě v kleci s grácií vyzval právě „Street Jesuse“ Masvidala. Prý proto, že se mu zalíbil jeho poslední zápas proti Askrenovi.

Tenhle souboj o pomyslného „baddest motherfuckera“ okamžitě vzedmul obrovský zájem fanoušků, což si UFC nemohlo nechat ujít a rychle zápas domluvilo. Dana White dokonce nechal pro vítěze připravit BMF opasek, který předá Dwayne „The Rock“ Johnson. Zároveň se také ukazuje, že pravé šampionské pásy pozbývají na důležitosti, protože se široká veřejnost i média zajímají více o jiné zápasy než o dokonalé sportovní výkony. Důkazem toho je, že se pár týdnů po BMF uskuteční také titulový zápas mezi Usmanem a Covingtonem a ač se oba jeho protagonisté snaží shodit důležitost „nesmyslného“ BMF titulu, zájem o šampionský duel je v porovnání s BMF titulákem minimální.

Jorge Masvidal zdroj: Profimedia

Co bude dál?

Co bude oba drsňáky čekat po zápase? V případě, že vyhraje Masvidal, mohl by dále gradovat jeho potenciální souboj s McGregorem. Dana White sice prohlásil, že tenhle zápas nikdy nedopadne, protože jsou oba jiná váhová kategorie, ale moc dobře víme, že šéf UFC rád dopřává divákům to, po čem touží. Reálnější však bude, že Masvidal v případě výhry dostane také šanci na opravdový titulový zápas, což by bylo skvělé završení jeho spanilé jízdy.

Diaz je obrovskou hvězdou už dlouho, ale ať už vyhraje či prohraje, klidně se na delší čas zase odmlčí. Pokud ne, asi pro něj nedává moc smysl bojovat o titul proti silovým wrestlerům jako je Usman nebo Covington. Naopak Conor by se určitě nebránil završení trilogie a přiznejme si, na tenhle zápas bychom se podívali všichni. Ať už tedy BMF titul získá kdokoliv, bude zajímavé sledovat, jak se příběhy jednotlivých aktérů budou psát dál.

Na zápas o titul největšího tvrďáka UFC se můžete naladit tímhle skvělým videem, které představuje oba aktéry:

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články