Lidé o mně budou pochybovat, ale já cítím, že ho ukončím, říká Volkanovski před soubojem s Makhachevem

Lidé o mně budou pochybovat, ale já cítím, že ho ukončím, říká Volkanovski před soubojem s Makhachevem Hasbulla a UFC šampion Alexander Volkanovski zašli na burger | zdroj: Profimedia

Bitva dvou vládců svých divizí se nezadržitelně blíží. Jak vidí nadcházející bitvu s Makchachevem šampion pérové váhy Volkanovski? To mimo jiné prozradil v rozhovoru pro The AllStar.

 

Už jen měsíc a pár dní nás dělí od speciální události, kterou bezesporu je měření sil dvou šampionů různých váhových divizí. Ostatně půjde teprve o sedmý takový zápas v dějinách UFC. Naposledy jsme podobný souboj mohli vidět v roce 2021, kdy se král střední divize Israel Adesanya neúspěšně pokoušel vzít titul o váhu výše Janu Blachowiczowi.

Teď se bude na domácí půdě v Perthu o podobný cíl pokoušet jeho týmový kolega Alexander Volkanovski. Australana ale čeká v podobě Dagestánce Makhacheva jedna z nejtěžších výzev kariéry, čehož si je sám velmi dobře vědom:

„Lidi o mě budou pochybovat, a měli by! Protože tohle není žádná lehká výzva, ale nezapomeňte, jak je Islam stavěn na piedestal, jak se povídá, že to nemůžu zvládnout, že Islam, wrestling, grappling, lehká váha, příliš velký a všechno tohle… tak si to zapamatujte. A když ho pak zvládnu porazit, neměňte ten narativ,“ vzkázal fanouškům v rozhovoru pro The AllStar s tím, že v případě své výhry očekává zasloužený kredit ke svému jménu.

Do zápasu půjde Australan jako velký outsider a jedním z důvodů je právě již zmíněný velikostní a váhový rozdíl, v obou aspektech bude mít Dagestánec navrch. Alex by však zvláště na váze nemusel zase o tolik zaostávat:

„Nejsem vysoká pérová váha, ale zato docela těžká. Vždycky jsem byl trochu těžší, než většina ostatních v divizi. Jsem tak stavěný, moje tělo zadržuje více vody. Ostatní vypadají větší a asi i jsou, ale mám asi těžké kosti, jak se říká. Takže jsem vždycky musel docela dost shazovat na zápasy a i do lehké váhy budu muset pořádně shodit… Mám teď asi 80 kg a začneme jít pomalu dolů. Nechci bojovat takhle těžký, ale chci si být jistý, že jsem dost silný ale stejně tak i rychlý. Takže myslím, že budu v zápase mít tak 77, maximálně 78 kg.“

Hlavním argumentem pro favorizování následníka Khabiba Nurmagomedova je ale samozřejmě excelentní wrestling, který Islamovi pomáhá v zápasech dominovat. Velká většina jeho fightů se tak odehrává na zemi. Volkanovski ale věří, že se jejich souboj vyvine poněkud odlišně:

„Myslím, že to bude spíše zápas v postoji. Samozřejmě Islam půjde rychle po strhu, protože se nebude cítit dobře s mým pohybem a rychlostí. Neříkám, že je jeho postoj špatný, ale nebude se tam se mnou cítit dobře - pohyb, údery z divných úhlů, načasování a takovéhle věci. Takže se to nejspíše pokusí dostat někam, kde se cítí lépe, takže do klinče a nebo na zem.“

Přestože je Volkanovski sám poměrně kvalitním wrestlerem, Dagestáncově úrovně nejspíše nedosahuje. Věří ale, že mu pomůže jeho skvělá fyzická příprava:

„Ze začátku bude silnější, když mě chytí, tak mě udrží, ale garantuju vám, že jeden člověk… pořád dělám spoustu rund s čerstvými kluky, každý z nich mezitím odpočívá 5-10 minut. Pak se mnou jdou 2-3 minuty, protože mi chtějí dát nejlepší možný sparing, jaký můžou, ale i tak toho mají na konci plné zuby. Představ si jednoho člověka, který to bude zkoušet proti mně sám. Říkám vám, já to budu schopný dělat celých pět kol, zvláště proti jedinému soupeři. Je mi jedno, jak silný jsi, jak dobrý jsi. Časem zvolníš a budeš slabší. I když mě chytí nebo dokonce dostane na zem, tak se postavím zpátky a bude to v postoji. Myslím, že to pochopí.“

Snad s výjimkou Mendese, který ale v době jejich zápasu byl již za zenitem, nemusel Volkanovski čelit kvalitnějšímu wrestlerovi. A kromě potřeby excelentní obrany proti strhům to pro něj přináší taky mnohem větší důraz na výkon v postoji, který by měl být pro něj klíčový:

„V prvním kole bude hodně tlačit a myslím, že ho něčím trefím, protože chci z postoje co nejvíce vytěžit. Obvykle když bojuju z ostatními, tak vím, že jejich šance je spíše trefit mě nějakým překvapivým úderem. Proto jsem obvykle v postoji více defenzivnější. Samozřejmě tam je i nějaké riziko… ale mám kolem sebe vždycky takovou bezpečnostní zónu. Proti Islamovi ji budu mít taky, ale musím vytěžit z postoje co nejvíc. Nemůžu jen vyčkávat a být trpělivý, protože si nemůžu nechat utíkat kola. A proto myslím, že ho ukončím. Nikdy jsem nemusel tak spoléhat na postoj jako teď. Takže věřte nebo ne, myslím, že ho ukončím,“ věří si Alexander. Ten v UFC přes své často dominantní vítězství nemá pověst velkého ukončovatele, z 12 zápasů skončily předčasně pouze 4. Sluší se ale taky dodat, že 3 fighty absolvoval s majitelem žulové brady Maxem Hollowayem, což statistiku trochu zkresluje.

Přestože Australan věří, že se mu v prvním kole podaří důrazně vysvětlit soupeři jeho nechuť k přenesení boje na zem, nenechává nic náhodě:

„Ale zdůrazňuju, že se připravuju na pět kol plných pro mě špatných pozic. Takhle k zápasům přistupuju vždycky. I když bojuju se soupeři, kteří pro mě nepředstavují takové riziko, tak se připravuju stejně a v gymu jdu na krev. Pro jistotu. Tak to prostě musíte dělat. Zvláště na chlapa, jako je Islam, musíte být připraveni na 25 minut totální války, a to i z té nejhorší možné pozice,“ zakončil svoji předpověď nadcházejícího fightu Volkanovski.

Jak bude očekávaná bitva šampionů nakonec probíhat, se dozvíme až 12. února na turnaji UFC 284.

Zdroje:  The AllStar

Nejnovější články