Maia vs Askren - Souboj o titul nejlepšího MMA grapplera na světě je tady

Maia vs Askren - Souboj o titul nejlepšího MMA grapplera na světě je tady zdroj: Profimedia

Souboj, v němž se střetne brilantní zápasník a stejně skvělý mistr brazilského jiu-jitsu.

Již tuto sobotu se dozvíme, jestli má v MMA zápase navrch brazilské jiu-jitsu nebo wrestling. Ben Askren, který je zástupce americké školy folk-style wrestlingu se totiž pustí do famózního BJJ zápasníka, Demiana Maii.

Demian Maia – BJJ gentleman

Oba bojovníci mají ve své disciplíně spoustu úspěchů. Demian Maia vyhrál ADCC v roce 2007 (něco jako olympiáda pro grapplery), porazil taková jména, jakou Ronaldo „Jacaré“ Souza, i o hodně většího Gabriela Gonzagu, je držitelem čtvrtého danu v BJJ a své bojové schopnosti na zemi dokázal skvěle transformovat mezi pletiva oktagonu, kde ačkoliv se nikdy nestal šampionem UFC, vždy se držel v nejužší špičce a několikrát již o titul bojoval.

Maia vyhrál nad takovými jmény jako Carlos Condit, Matt Brown, Chael Sonnen a dalšími. Maia si je vědom, že jeho síla je na zemi, kde jde systematicky jde po submisích, především škrcení ze zadu (rear naked choke). Nesnaží se jít do divokých přestřelek a v podstatě vždy hledá příležitost k takedownu a k přenesení boje na zem. To ho činí dost předvídatelným, a i přestože má vynikající wrestling, proti top wrestlerům se mu vyhrávat nedaří, protože ti většinou nedopustí, aby se boj odehrával na zemi.

Příkladem může být nedávná šňůra tří porážek za sebou proti top wrestlerům ve welterové váze – Tyronu Woodleymu, Colby Convingtonovi i Kamaru Usmanovi. Ty Maia v podstatě nedokázal dostat na zem a v postoji není tak nebezpečný, aby je dokázal přestřílet. Maia je jedním z těch bojovníků, kterým když se podaří dostat zápas tam kde chtějí, tak nemůžou prohrát. Na druhou stranu, pokud se mu to nepovede, většinou na konci neskončí vítězně.

Ben Akren – wrestler, který se nebere vážně

Ben Askren má za sebou řadu významných wrestlerských vítězství. Mimo to, že vyhrál mistrovství USA, se také kvalifikoval na olympijské hry v Pekingu v roce 2008. Tam ale prohrál svůj druhý zápas, takže radost z medaile se nekonala. Po zklamání z olympiády se dal na MMA a po pár zápasech se dostal do Bellatoru, kde získal šampionský pás ve welterové divizi. Po čtyřech obhajobách se rozhodl jít do asijské organizace ONE FC, kde dál kraloval ve welterové váze a poté do svojí sbírky přidal taky pás ze střední váhy. Už to vypadalo, že se do UFC nepodívá, přece jen neměl nejlepší vztahy s prezidentem UFC Danou Whitem, ale nakonec dostal v nejlepší MMA lize na světě šanci.

Jelikož Askren o sobě neustále tvrdí, že je nejlepším zápasníkem ve welterové váze na světě, UFC mu dalo na uvítanou jednoho z top zabijáků v podobě Robbieho Lawlera. Lawler, bývalý šampion UFC nedostal svoji přezdívku „Ruthless“ (nemilosrdný) jen tak pro nic za nic a i ve vyšším věku pořád předváděl skvělé zápasy. Robbie Lawler dostal Askrena ze začátku na zem a málem jej tam ukončil sériií brutálních úderů. Askren tuto smršť jako zázrakem přežil a v závěru kola uškrtil Lawlera na „bulldog choke“. Výhra byla dost kontroverzní, protože zápas ukončil rozhodčí, který si myslel, že Lawler je v bezvědomí, což se záhy ukázalo, že nebyla pravda.

Askren nicméně vyhrál a UFC proti němu postavilo dalšího chlapíka se zlými úmysly – Jorgeho Masvidala. Stejně jako Maia, má Askren dost předvídatelnou taktiku – ideálně zápas vezme dolů, kde soupeře uválí, umlátí, nebo ukončí submisí. Jeho postoj má velké slabiny a někteří zápasníci se mu dokonce smějí, že má místo pěstí polštáře. Toho využil právě Masvidal, kteřý se s ničím nemazal a jelikož předpokládal, že Askren bude kontrovat pokusem o double leg takedown, trefil Askrena hned z první naskočeným kolenem a poslal jej tak do říše snů nejrychlejším KO v UFC. Zápas tak trval pouhých 5 sekund a jednalo se Askrenovu první porážku v oktagonu. Vtipálek Askren se nechal slyšet, že „asi pokořil nějaký rekord“.

Jaká bude taktika?

Ohledně taktiky Askren prohlásil: „Nebudu skákat pro takedowny, ale věřím, že ho dostanu na zem, budu v dominantní pozici a tu ubráním před jeho sweepy, zatímco mu udělám spoustu škody z vrchu.“ Také dodal, že „je to v podstatě poprvé za celou moji kariéru, kde si musím dát pozor na grappling. Je to skvělá výzva“.

Maia řekl, že je to pro něj zajímavá výzva, protože vždy bojoval se soupeři, kteří proti němu chtěli zůstat v postoji, kdežto Ben se nebojí jít na zem, takže to bude něco nového.

Zápas má šanci být skvělou podívanou pro všechny grapplingové fajnšmekry. Je však taky dost možné, že ani jeden borec nebude schopný udržet toho druhého na zemi a budeme tak svědky pouze průměrného zápasu v postoji. Každopádně bude zajímavé sledovat, jak se zápas bude vyvíjet.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články