Mám noční můry o soupeřích, přiznal Jon Jones. Na Miocice prý myslí skoro každou hodinu

Mám noční můry o soupeřích, přiznal Jon Jones. Na Miocice prý myslí skoro každou hodinu Těžkotonážní Jon Jones | zdroj: Profimedia

Ani Jon Jones, jeden z nejlepších MMA bojovníků, není před zápasy imunní vůči nervozitě. On sám má ale za to, že kdyby to tak nebylo, byl by nejvyšší čas ukončit kariéru a věnovat se něčemu jinému.

Když se Jon Jones letos v březnu vracel do boje po tříleté pauze a navíc premiérově v nejtěžší váhové kategorii, nikdo nevěděl, co od něj čekat. Na druhou stranu oktagonu se navíc postavil francouzský supertalent Ciryl Gane, který měl být tvrdým oříškem k rozlousknutí. Jones na něj ale vyzrál za pouhé dvě minuty a připomněl, proč se o něm mluví jako o nejlepším MMA zápasníkovi všech dob.

"Nemůžete čekat, že to lidi uvidí stejně jako my zapálení fanoušci MMA. Lidi se vždycky nadchnou pro toho nového chlápka. Jeho kickbox vypadá skvěle, je tak dobrý..." vrátil se Jon k zápasu s Ganem v podcastu OverDogsPod. "Další věc je, že hodně lidí zaměňuje MMA s kickboxem nebo boxem. Jsou nadšení z toho týpka, co vypíná soupeře jednou ranou, ale přehlíží lidi jako je Khabib, nebo Matt Hughes, GSP, kteří byli opravdu komplexní."

Jon má v hodnocení bojovníků opačný přístup, rád se prý na ně dívá z dlouhodobějšího pohledu – jak překonávají různé nepříznivé situace, jak dlouho se zvládnou držet na vrcholu. I to byl možná důvod, proč si jako dalšího soupeře vybral Stipeho Miocice

"Stipe má koule, má kuráž. Není to nejmladší bojovník, ale je to chlapák. Já taky nejsem nejmladší. Ve sportovních letech jsem určitě za vrcholem, obzvlášť v bojových sportech. Stipe je borec, co si zaslouží respekt, a vím, že ten zápas chce. Každý si myslí, že nemá na vybranou a tak, že je to pro něj jako souboj Davida s Goliášem, ale já nesouhlasím. Podle mě je Stipe hodně schopný sportovec a myslím, že mu dlužím šanci, aby bojoval s tím vůbec nejlepším bojovníkem. A Stipe zase dluží mně šanci zápasit s nejlepší těžkou váhou v dějinách. Dlužíme si to navzájem. Oba bychom asi cítili, že máme nedokončenou práci, kdybychom odešli, aniž bychom spolu zápasili," vysvětlil Jon, proč trval na souboji s exšampionem.

Jedečtyřicetiletému veteránovi se sice moc šancí na výhru nedává, Jones ale přiznal, že ho rozhodně nebere na lehkou váhu. "I teď jsem stále nervózní. Mám o svých protivnících noční můry. Stipe Miocic mi přijde na mysl asi tak každou hodinu. Můžu pít drink, cokoliv, mohl bych být na volejbalovém zápase svého dítěte a pořád bych přemýšlel o Stipem. Jde do toho hodně mentální energie, což si lidi neuvědomují. Ale cílem je to přemoct." Kdyby prý nervozitu nepociťoval, raději by asi pověsil rukavice na hřebík a věnoval se něčemu jinému.

Zápas je domluven na 11. listopadu a zdá se, že Jones by poté mohl ukončit kariéru. Ne, že by mu chyběli zajímaví vyzyvatelé, z jeho pohledu ale zatím nemají žádné jméno. 

"Co se týče těchhle mladých bojovníků, dívám se na chlapy jako je Aspinall nebo Sergei Pavlovich a jsou úžasní. Nechápejte mě špatně, ti kluci jsou fakt skvělí, ničí soupeře v prvních kolech. Ale jak stárnu, musím se na to dívat jako na byznys," snažil se přiblížit svůj pohled. "Pokud zapálení fanoušci ví, kdo ti chlapi jsou, tak je to super, ale já potřebuju bojovat s lidmi, kteří zaujmou širokou veřejnost. Protože nakonec tady pořád bude nějaká nová výzva, která je mladší než ty a každý bude chtít vidět, že to zvládneš ještě jednou. Tak to prostě je."

Necítí tedy vůči mladším bojovníkům žádnou nevraživost, ba naopak, od některých má dokonce velká očekávání. "Tom Aspinall, ten si myslím, že má potenciál dokázat v těžké váze něčeho speciálního. Myslím, že pro většinu ostatních bude těžké ho porazit. Opravdu tomu věřím," vysmekl poklonu vycházející britské hvězdě. Hodně zvědavý je prý také na Seana O'Malleyho, Bo Nickala a obdivuje též šampionku Zhang Weili.

Zdroje:  Kanpai pandas

Nejnovější články