Marihuanový král, rváč a průkopník MMA – Nick Diaz se vrací do klece proti nemilosrdnému Robbiemu Lawlerovi

Marihuanový král, rváč a průkopník MMA – Nick Diaz se vrací do klece proti nemilosrdnému Robbiemu Lawlerovi zdroj: Profimedia

Ani šéf UFC, ani fanoušci už nedoufali, že by se Nick Diaz ještě vrátil do oktagonu. Nakonec tam přece jen o víkendu zavítá a v odvetném utkání se postaví Robbiemu Lawlerovi.

Nadcházející víkend si pro nás UFC připravilo vskutku mimořádný zápas. Nick Diaz (26-9) se totiž po šesti a půl letech vrátí do oktagonu, kde se v odvetném zápase utká s „nemilosrdným“ soupeřem Robbiem Lawlerem (28-15).

Noví fanoušci MMA možná Nicka Diaze znají jen jako mentora jeho mladšího bratra Nathana Diaze, ale starší fandové si pamatují, že Nick byl jedním z průkopníků MMA a jedním z nejtvrdších bojovníků vůbec.

Diaz vyrůstal v drsném prostředí amerického Stocktonu, kde nebyla o rvačky nouze – ať už se jednalo o pěsti, nože, nebo války mezi gangy. Protože chtěl Nick ubránit sebe i svého mladšího bratra, začal se zajímat o bojová umění. Trénoval karate, aikido, zkoušel i wrestling a sambo a nakonec se našel v brazilském jiu-jitsu pod vedením Cesara Gracieho.

K MMA už to potom nebylo daleko a debut mezi profesionály absolvoval tehdy 18letý Diaz už v roce 2001. Po sedmi vyhraných a dvou prohraných zápasech se dostal do UFC, které mu v roce 2004 „nadělilo“ právě Robbieho Lawlera. Ten byl tehdy pořádně rozjetý a knockoutoval téměř každého, s kým zápasil, čímž si vysloužil přiléhavou přezdívku „Ruthless“ (nemilosrdný).

Jen málokdo tehdy čekal, že by Nick mohl nad agresivním Robbiem zvítězit, a už vůbec, že by jej mohl knockoutovat. Nick byl totiž vnímán spíše jako grappler, který měl sice solidní boxing, ale rozhodně v postoji neoplýval takovou razantností, jakou měl Lawler. Jaké však bylo překvapení, když se Nick zkušenějšího soupeře vůbec nezalekl, ale naopak mu začal v postoji dominovat. Ve druhém kole mu Nick propašoval na bradu téměř nepostřehnutelný krátký přední hák, po kterém se Robbie skácel bezvládně k zemi a Diaz mohl slavit senzační vítězství.

Od té doby uplynulo už více než 17 let a oba bojovníci šli úplně jinými cestami. Zatímco Robbie to nakonec přece jenom dotáhl k titulu šampiona UFC, Nick v UFC strávil ještě další 3 roky, aby pak zkusil štěstí i v jiných MMA organizacích. Odbojoval si zápasy v PRIDE FC, EliteXC, Dream a také Strikeforce, kde se v roce 2010 stal šampionem welterové váhy. Titul pak třikrát obhájil. V roce 2011 ale UFC konkurenční organizaci koupilo, rozpustilo ji a většinu bojovníků si vzalo pod svá křídla.

Tímto způsobem se do UFC vrátil i Diaz, aby se pak utkal s dalším legendárním bojovníkem, B.J. Pennem. Toho velice přesvědčivě porazil a získal tak právo na souboj o prozatímní titul welterové váhy proti Carlosu Conditovi. V tomto velice těsném zápase Diaz prohrál na body, i když spousta fanoušků viděla vyhrát právě stocktonského tvrďáka. I přes porážku ale UFC Diazovi za rok dopřálo souboj o titul s legendárním Georgesem St. Pierrem, na kterého však Nick nestačil.

Zklamaný Diaz oznámil odchod do důchodu, ale po dvou letech se v roce 2015 znovu vrátil do klece. Nastoupil tentokrát ve střední váze proti další legendě – Andersonu Silvovi. V tomto zápase znovu prohrál na body, ale výsledek byl nakonec změněn na „no contest“ (bez výsledku), protože Silva byl po zápase testován na steroidy. Také Diaz neprošel antidopingovou kontrolou, místo steroidů byl však pozitivně testován na marihuanu.

To se Nickovi nestalo poprvé. Jako vášnivý kuřák marihuany si dal „jointa“ podle všeho také po zápasu s Conditem nebo Takanori Gomim. Dnes už by to nebyl problém, protože USADA (antidopingová agentura) vyřadila THC ze zakázaných látek, ale tehdy za svůj „prohřešek“ dostal naprosto nesmyslný zákaz zápasení na 5 let a k tomu pokutu 165 tisíc dolarů. Jen pro zajímavost, Anderson Silva dostal za steroidový nález stopku jen na jeden rok. Nick se samozřejmě odvolal a Nevadská sportovní komise nakonec snížila trest na rok a půl.

I přesto se Diazovi do zápasení nechtělo a šéf UFC Dana White i mnozí fanoušci už ztráceli naději, že by se vynálezce slavné „stocktonské facky“ ještě někdy v oktagonu objevil. Nemožné se však stalo skutečností a Nick opravdu do klece tento víkend nastoupí.

Vypadá to však, že se Nick Diaz dost změnil. Z nesmiřitelného rebela, který pro facku či ránu nechodil daleko a nebyl pro něj problém vyvolat rvačku přímo v oktagonu, nebo i v nemocnici po zápase, se podle všeho stal vyzrálý bojovník, který utkání bere jako sport.

„Nepůjdu tam a nebudu mu nadávat nebo tak. Myslím, že se budu chovat mnohem víc sportovněji,“ slíbil Diaz. Zároveň si ale proti Lawlerovi dost věří: „Nemyslím si, že je o moc lepší, než když jsem s ním bojoval poprvé. Ale já jsem se od té doby zlepšil hodně.“

Nick, který závodí i v triatlonu, je známý především svojí vytrvalostí, je ho nemožné unavit a v průběhu zápasu své tempo naopak stupňuje. Navíc je to opravdový tvrďák, kterého je téměř nemožné knockoutovat nebo utáhnout na submisi. Neustále na své soupeře vyvíjí tlak a zasypává je množstvím úderů, které sice většinou nejsou nejrazantnější, ale postupem času si na soupeřích vyberou svou daň.

Jak se zápas mezi dvěma legendami MMA bude vyvíjet, a kdo nakonec odejde jako vítěz, je těžké předvídat. Jisté je, že tento duel má potenciál zvedat diváky ze židlí, a že byste si jej neměli nechat ujít. Hlavní karta turnaje UFC 266 začíná od v neděli od 4 hodin ráno, takže souboj Diaze a Lawlera se na řadu dostane kolem 5:30.

Zdroje:  Sherdog.com , youtube - UFC

Nejnovější články