Martin Buday jde do druhého zápasu v UFC, čeká na něj Polák s dopingovou minulostí

Martin Buday jde do druhého zápasu v UFC, čeká na něj Polák s dopingovou minulostí Martin Buday v DWCS | zdroj: Profimedia

Bojovník slovenského Spartakus fight gymu Martin Buday jde o víkendu znovu do klece UFC. Tentokrát poměří síly s nebezpečným Polákem, který to umí především v postoji a má pozitivní vztah k dopingu.

Martin Buday, někdejší šampion těžké váhy OKTAGONu, se o víkendu už podruhé ukáže v UFC. Tentokrát bude mít proti sobě nováčka Lukasze Brzeskiho z Polska.

Slovenský bojovník se do UFC dostal před necelým rokem přes talentovou show prezidenta UFC Dana White's Contender Series. Tehdy v zápase proti Lorenzu Hoodovi naprosto dominoval a tvrdými koleny u pletiva si vynutil ukončení už v prvním kole a stal se po Ludovítu Kleinovi druhým Slovákem, který v UFC získal smlouvu.

Letos v dubnu si pak „Badys“ odbyl premiéru. Proti malému ale velice hbitému Chrisu Barnettovi si opět prosadil boj u pletiva a nenechal amerického bojovníka použít jeho největší zbraně v podobě silných kopů. Ve třetím kole ho pak zakázaným loktem do zátylku poslal k zemi, po čemž Američan odmítl pokračovat. Rozhodčí Dan Miragliotta však Martina zachránil od diskvalifikace, když rozhodl, že se jednalo o neúmyslný faul. S vítězstvím Budaye na TKO tehdy nesouhlasila spousta bojovníků v čele s Francisem Ngannouem a Juniorem Dos Santosem, kteří neviděli důvod, proč byl loket posouzen jako neúmyslný.

Tak jako tak si Buday odnesl výhru a teď má před sebou další výzvu v podobě nováčka v organizaci Lukasze Brzeskiho. Ten se do UFC dostal minulý rok rovněž přes DWCS, ale jeho cesta byla trochu trnitější. Soupeře Dylana Pottera porazil na submisi ve třetím kole a dostal smlouvu. Později se však ukázalo, že Američan škrcení neodplácal a rozhodčí udělal chybu. Nutno však říct, že rear-naked choke měl Polák chycený velice hluboko a Potter by s největší pravděpodobností musel dříve nebo později přece jen odklepat, jinak by si ustlal na podlaze.

Aby kontroverzí nebylo málo, tak byl Brzeski po zápase pozitivně testován na zakázanou látku clomiphene, který mužům pomáhá ke zvýšení testosteronu. Výsledek duelu tak byl změněn na „no contest“ a Polák dostal pokutu 750 dolarů a stopku na 9 měsíců. Jeho smlouva s UFC však zůstala nezměněna a jelikož mu zákaz zápasení uplynul v červnu, o víkendu se může střetnout s Budayem. S tím se původně měl potkat v už v rámci Oktagonu, ale ze zápasu tehdy sešlo.

Polského bojovníka však není radno podceňovat. Za svou kariéru nasbíral 8 vítězství (mimo jiné i nad Alexandrem Cvernou), 1 porážku a 1 remízu. Svým soupeřům nadělil 5 KO a 2 submise. Jedná se o nebezpečného strikera, což by ale mohlo Budayovi vyhovovat. Slovenský bojovník je totiž především skvělým zemařem s hnědým pásem v BJJ a dvojnásobným titulem evropského šampiona v grapplingu. Navíc to umí skvěle rozjet na pletivu, kde své soupeře likviduje tvrdými koleny a údery.

Znovu se tak bude jednat o to, kdo si v zápase dokáže prosadit svůj styl, což Buday umí velice dobře. Duel je umístěn na konci prelims části víkendového turnaje, takže by měl přijít na řadu kolem půlnoci ze soboty na neděli.

Zdroje:  mmajunkie.com , Sherdog.com

Nejnovější články