Mohammed Usman jde ve šlépějích svého staršího bráchy, kupředu ho žene i nedávná rodinná tragédie

Mohammed Usman jde ve šlépějích svého staršího bráchy, kupředu ho žene i nedávná rodinná tragédie Bratři Usmanové. Bude Mohammed alespoň z půlky tak úspěšný jako jeho starší brácha Kamaru? | zdroj: Profimedia

Dal sbohem americkému fotbalu a přesedlal na MMA, teď Muhammed Usman zabojuje o smlouvu s UFC. Bude aspoň z poloviny tak úspěšný jako jeho starší bratr Kamaru?

V letošní sezóně populární reality show The Ultimate Fighter, ve které se vybraní MMA bojovníci ve vyřazovacím turnaji bijí o smlouvu s UFC, se objevilo jedno velmi povědomé jméno: Usman. Samozřejmě se ale nejedná o Kamarua, dominantního šampiona welterové váhy a aktuálně také nejlepšího bojovníka napříč všemi divizemi, nýbrž o jeho mladšího bratra Mohammeda, jenž nastupuje v těžké váze. Tomu se povedlo bez zaváhání projít až do finále show, z níž už vzešlo bezpočet hvězd, mimo jiné právě Kamaru, jenž před 7 lety ovládl 21. sezónu.

Pokud dokáže porazit dosud neporaženého Američana Zaca Paugau (5-0), bude tak Mohammed následovat svého staršího sourozence a s jistotou získá smlouvu s nejslavnější MMA organizací. Cesta za tímto cílem byla pro něj ale o dost odlišnější a navíc poznamenaná osobní tragédií.

Nejmladší Usman prožil rané dětství, stejně jako jeho dva bratři Kashetu a Kamaru, v poměrně nuzných podmínkách v Nigérii. V šesti letech se pak s celou rodinou dostal do Spojených států, kde již nějakou dobu žil jejich otec. Všichni tři sourozenci zde začali projevovat sportovní nadání, každý z nich si však zvolil jiný sport. Nejstarší Kash fotbal, prostřední Kamaru wrestling a protagonista našeho příběhu Mohammed americký fotbal. V něm se mu sice dařilo dost dobře na to, aby získal stipendium na univerzitě, na nějakou velkou kariéru to ale nebylo. V roce 2014 se tedy po krátkém angažmá ve Švédsku rozhodl s tímto sportem přestat a najít si práci v jiném odvětví. Mimo jiné totiž potřeboval získat pravidelný příjem po narození syna Nashe. Usedlý život mu ale příliš dlouho nevydržel a koncem roku 2016 se rozhodl vydat ve šlépějích Kamarua, tehdy již zápasníka UFC.

Můj syn byl důvodem, proč jsem začal bojovat. Už jsem tehdy nehrál fotbal, ale věděl jsem, že jsem uvnitř pořád sportovec. A chtěl jsem, aby můj syn vyrůstal s tím, že jeho táta není obyčejný člověk, že je nadaný. Chtěl jsem, aby ho to samotného inspirovalo k většímu úsilí. To bylo jediné, na čem mi tehdy záleželo,“ zavzpomínal na své začátky v krátkém dokumentu serveru Africans In Sports.

Už po pár měsících tréninku začal nastupovat k profesionálním zápasům v menších organizacích a po malých krůčcích budoval svou kariéru v bojových sportech. Pak mu náhle v červenci 2019 zasáhla do života tragédie. Jeho tehdy teprve tříletý syn se utopil na veřejném koupališti. Mohammedovi se ale naštěstí podařilo smutek přetavit do ještě většího úsilí v MMA kariéře, aby tak uctil Nashovu památku: „Bude mi motivací pro zbytek mého života.“ Již v říjnu byl zpátky v kleci, kde dokázal zvítězit za pouhé dvě minuty.

Hned následující rok pak Mohammed podepsal smlouvu s PFL, přestože měl prý na stole nabídky také od Bellatoru a UFC. „Měl jsem z toho dobrý pocit, protože jako zápasník MMA se stále vyvíjím, takže PFL mi dokáže dát zázemí pro neustálé zlepšování a jejich ligový formát je pro mě perfektní,“ vzpomínal později s tím, že roli hrály také peníze. PFL jich byla ochotná dát nejvíce, a tak dostala přednost. Jenže kvůli koronavirové epidemii nastoupil Usman k prvnímu zápasu až za rok, kdy utrpěl porážku s Brandonem Saylesem. Podle jeho vlastních slov mu pak PFL jen těžko hledalo dalšího soupeře, a tak s celkovou bilancí 7-2 zamířil na jaře letošního roku do již zmíněné show The Ultimate Fighter, která vyvrcholí na víkendovém galavečeru UFC Vegas 59.

Na tiskové konferenci před turnajem se Mohammed samozřejmě nevyhnul otázce, jestli mu nevadí srovnávání s jeho úspěšnějším sourozencem: „Miluju to. On je taky Usman, je to naše jméno. Jsem tu kvůli mému bratrovi, protože on začal bojovat přede mnou.“

Spekulace o možné protekci ze strany UFC ale rázně odmítá: „Musel jsem se sem probojovat. Není to tak, že řeknou: ‚Jo, ty jsi Kamarův bratr, tak pojď, teď jsi rovnou ve finále TUF, tyhle dvě monstra, co váží 120 kg, s těma bojovat nemusíš. Prostě tam jsi, protože tvůj bratr je Kamaru Usman.‘ Ale tak to prostě není.“

Bojování je jenom o vás. Proto to tak miluju, protože i když lidi pořád mluví o mém bratrovi, jsem to já, kdo musí do klece a musí bojovat a vyhrát, aby vůbec mohl být tady před vámi a poslouchat ty řeči o mém bratrovi. Když nevyhraju, už si tady před vás nesednu.“

Usmana mladšího čeká v neděli velmi těžký soupeř, zatím neomylný Zac Pauga, rovněž bývalý hráč amerického fotbalu. Je ale třeba říct, že pokud nepředvede nějaký hrozný výkon, je velmi pravděpodobné, že smlouvu s UFC získá i v případě porážky. Šanci mít v UFC dva Usmany si totiž Dana White nejspíš ujít nenechá. Zvláště v divizi těžké váhy, kde je po nových bojovnících ze strany organizace vždy velká poptávka.

Zdroje:  UFC , mmafighting.com , Africans In Sports

Nejnovější články