Muší zabijáci jdou do boje. V blízké budoucnosti se s nimi možná utká i David Dvořák

Muší zabijáci jdou do boje. V blízké budoucnosti se s nimi možná utká i David Dvořák Kai Kara-France vs. Cody Garbrandt | zdroj: Profimedia

Pro české fanoušky velice zajímavá divize UFC do svých řad přivítá bývalého šampiona Codyho Garbrandta. Při premiéře v muší váze vyzve knockoutéra z Nového Zélandu.

Poslední číslovaný turnaj letošního roku ozdobí duel dvou strikerů v nejlehčí mužské váhové kategorii. Šestka žebříčku Kai Kara-France přivítá v muší divizi bývalého šampiona bantamové váhy Cody Garbrandta. Oba výteční postojáři mají dohromady dvacet knockoutů a jejich souboj na turnaji UFC 269 nabídne atraktivní podívanou. Milovníci rychlých výměn a přestřelek se mají na to těšit. 

Kai Kara-France (22-9) rodák z australského Aucklandu v mládí poznal šikanu a začal s bojovými sporty pro svou obranu. Objevil však sportovní talent, který roky rozvíjel, a profesionální kariéru odstartoval na turnajích v Austrálii i Asii. Trénoval na thajském ostrově Pukhet, kam kvůli Tiger Muay Thai gymu jezdí bojovníci z celého světa. Po účasti v reality show The Ultimate Fighter 24, kde vypadl ve čtvrtfinále, přišla v roce 2018 na poslední chvíli nabídka na souboj s Eliasem Garciou během galavečera pořádaného v australském Adelaide. Jejich souboj získal bonus za výkon večera a Kara-France tak definitivně rozšířil řady UFC. 

V nejslavnější MMA organizaci vybojoval pět výher, dvakrát prohrál, ale především obhájil svou přezdívku "Don't blink", která diváky nabádá, ať v průběhu jeho zápasů raději nemrkají. Ve svém profesním životopise má již 10 knockoutů, na nejnižší mužskou váhovou kategorii výborné číslo, jelikož je zde těžší soupeře tímto způsobem ukončit. Novozélanďan v sobě kloubí knockoutovou sílu, nevyčerpatelné kardio a především skvělý postoj. Učí se od toho nejpovolanějšího - je totiž členem týmu City Kickboxing, kde působí šampion střední váhy Israel Adesanya.

Shazování do nižší váhové kategorie je běžná věc, ne však u bývalého šampiona bantamové váhy, který zkouší restartovat kariéru v divizi, kde se daří i českému zástupci Davidu Dvořákovi. Cody "No Love" Garbrandt (12-4) se ve svých třiceti letech dávno zapsal do historie UFC. Fanoušci si ho budou navždy pamatovat pro zápas s Dominickem Cruzem a nenávist s T.J. Dillashawem.

Codyho od malička trénoval jeho strýc, boxerský trenér, a do svého synovce zakořenil plynulý, rychlý pohyb, mimořádnou tvrdost a KO úder, který Garbrandta přivedl do UFC a k pásu šampiona bantamové váhy. Na turnaji UFC 207 doslova zesměšnil Dominicka Cruze, tehdejšího neohroženého krále bantamové váhy. Garbrandt předvedl nevídaný výkon, kdy doslova tančil v oktagonu a Cruzovi se smál. Tento duel se zapsal zlatým písmem do kronik UFC. 

Hodně toho bylo napsáno o zlé krvi s bývalým tréninkovým parťákem a nyní nenáviděným rivalem T.J. Dillashawem. Garbrandt mimo jiné obvinil svého budoucího titulového vyzyvatele z užívání dopingu. Na turnaji UFC 217, kdy poprvé bránil svůj pás, toužil ukázat pravdu uprostřed oktagonu, T.J. byl ale proti a vyhrál v druhém kole KO. Garbrandt získal odvetu, ale opět padl. O rok později byl však Dillashaw potrestán zákazem činnosti za užívání zakázané látky EPO.  

Po dvou krutých porážkách schytal Cody tvrdé KO i od Pedra Munhoze a už se nedokázal vrátit mezi bantamovou elitu. Proto se pokusí využít svou sílu ve váze -56 kg. Muší kategorie se poslední roky stala znovu divácky sledovanou a jsme rádi, že i Česko má své želízko v ohni. David Dvořák vyhrál v UFC zatím všechny své zápasy a jako desítka divize pomalu začíná koukat po soubojích s velkými jmény, skalp bývalého šampiona Garbrandta by se mu ve sbírce skutečně vyjímal.

Turnaji UFC 269 nás čeká už dnes v noci. Vévodí mu dvě titulové bitvy. Brazilskou lvici Amandu Nunes vyzve k další titulové obhajově Juliana Peňa, v hlavním zápase pak Dustin Poirier zkusí Charlese Oliveiru připravit o titul lehké váhu. Hlavní karta začíná od 04:00 a sledovat ji můžete na stanici Premier Sport. 

Zdroje:  Youtube , Sherdog.com

Nejnovější články