Na Jiřího se pořád pohlíží jako na šampiona, ujistil šéf UFC. Slova uznání pro něj měl i Paddy Pimblett

Na Jiřího se pořád pohlíží jako na šampiona, ujistil šéf UFC. Slova uznání pro něj měl i Paddy Pimblett Jiří Procházka s pásem šampiona UFC | zdroj: Profimedia

Dana White se vyjádřil ke zranění Jiřího Procházky a oznámil, jak bude vypadat situace v divizi v době jeho nepřítomnosti.  

Byl to šok, když Jiří Procházka pár dní před očekávanou odvetou s Gloverem Teixeirou oznámil, že musí kvůli zranění odstoupit a rozhodl se také uvolnit titul. Nešťastná situace se bohužel dotkla i jeho soupeře, protože organizace nakonec dala titulovou příležitost dvojici BlachowiczAnkalaev a brazilský veterán tak zůstal bez zápasu.

Polotěžká divize se tedy zničehonic zamotala a vše se bude odvíjet od délky Procházkovy rekonvalescence.  Rodák z Hostěradic už se podrobil operaci a předvídá, že bude za půl roku zpět, šéf UFC ale jeho optimismus nesdílí:

"Když jsme měli schůzku a řešili jsme, kdy bude moci zápasit znovu, říkal – 'Myslím, že se budu moci vrátit za pět měsíců' a podobné nesmysly. Byl tam s námi taky doktor a ten mu řekl, že ohledně toho musí být realistický," prozradil White v podcastu Paddyho Pimbletta Chattin Pony. Dodal také, že Procházkovi zkoušeli rameno nahodit přímo v tělocvičně, což celou situaci ještě zhoršilo. Všem bojovníkům tedy doporučil, aby v případě zranění prostě okamžitě vyrazili do nemocnice, UFC za ně prý všechny lékařské výlohy zaplatí.

Za vzdání se šampionského pásu sklidil Jiří ve světě hodně uznání. Chválou nešetřil ani Pimblett: "Musím vyzdvihnout Jiřího za to, že uvolnil ten pás. Hodně lidí by to neudělalo. To ukazuje, jaký válečník to je a jakou má mentalitu."

Jednání ale zřejmě probíhalo trochu jinak, bylo totiž v zájmu organizace, aby na turnaji UFC 282 alespoň jeden titulový zápas byl. 

„V UFC se snažili trochu postrašit, už jen kvůli tomu pásu, abych ho přenechal těm dalším," prozradil v rozhovoru pro Sport.cz Procházka. "Myslím si, že kvůli tomu řekli, že to bude kolem 9-12 měsíců. Po konzultaci s dalšími experty a chirurgy si myslím, že to nebude víc než půl roku do dalšího zápasu. Maximálně sedm měsíců.“

Uvolnění pásu mu prý rozmlouval i šampion těžké váhy Francis Ngannou, kterého také zranění na dlouho vyřadilo ze hry. Kamerunský obr se však titulu nevzdal, díky němu má totiž v rukou pádný argument pro vyjednávání nové smlouvy. 

White nabídl trochu jiný pohled, kterým ale vlastně nepřímo naznačil, že skutečně na Procházku tlačili, aby se opasku raději vzdal. "Já mu řekl, že nechci, aby na sebe vytvářel tlak, že se musí za pět nebo šest měsíců vrátit a zničit si to rameno znovu. Dej si na čas, udělej to pořádně, podstup správnou operaci. A ten večer se on rozhodl, že nebude divizi brzdit a uvolní titul. Je to borec."

V podstatě o nic nejde, jakmile se totiž Procházka uzdraví, utká se s tím, kdo bude mít pás. „Na Jiřího se bude pořád pohlížet jako na šampiona. Pás nikdy neztratil, uvolnil ho.“ ujistil White a nastínil dění v divizi: Tito kluci (Jan Blachowicz a Magomed Ankalaev, pozn. redakce) budou zatím bojovat o titul. Ve skutečnosti mohou proběhnout dva zápasy, než se bude moci vrátit po operaci ramene."

Co se týče Teixeiry, i k jeho situaci se White vyjádřil. Organizace sice Brazilcovi původně nabídla titulový zápas s Ankalaevem, Teixeira ale požadoval měsíc času na přípravu, což vedení okamžitě smetlo ze stolu. Nyní dostal odpověď, která by mu mohla alespoň částečně zahojit rány. Měl by totiž v první polovině roku 2023 vyzvat šampiona divize, pokud bude Procházka stále v rekonvalescenci. "Souboj byl nabídnut Gloverovi, ale nechtěl jít do boje. Takže, než se Jiří vrátí, Glover bude zatím číslo jedna mezi vyzyvateli,“ prohlásil White. 

Zdroje:  UFC , Sport.cz , Paddy the Baddy – Youtube

Nejnovější články