UFC vybralo 5 nejlepších bitev prvního pololetí 2022, vévodí Procházka s Teixeirou

UFC vybralo 5 nejlepších bitev prvního pololetí 2022, vévodí Procházka s Teixeirou Jiří Procházka vs. Glover Teixeira | zdroj: Profimedia

První pololetí roku 2022 je za námi a v oktagonu UFC už se odehrálo neskutečných 356 zápasů. Sama organizace teď na svém oficiálním webu vybrala 5 nejlepších. Viděli jste všechny?

První pololetí roku 2022 je za námi a v oktagonu UFC už se odehrála spousta skvělých zápasů. Sama organizace teď na svém oficiálním webu vybrala 5 nejlepších. Viděli jste všechny?

5. Calvin Kattar vs. Giga Chikadze (15. ledna)

Zatímco první jmenovaný šel do prvního zápasu po totálním výprasku od Maxe Hollowaye, v UFC do té doby neporažený gruzínský ninja nastupoval se sérií 7 vítězství v řadě a věřil, že mu další knockout přinese vytouženou titulovou šanci. Nepovedený kop v prvním kole, po němž podklouzl, ho však pravděpodobně stál vítězství.

I tak ale Giga odmítal zbylá čtyři kola padnout a sám občas zahrozil. Útěchou za dost bolavou prohru mu mohla být alespoň prémie 50 tisíc dolarů za nejlepší zápas večera.

4. Deiveson Figueiredo vs. Brandon Moreno 3 (22. ledna)

Tihle dva by spolu mohli bojovat stokrát a pořád by to nejspíš zvedalo diváky ze sedadel. Celkem už spolu odzápasili 62 minut a 26 vteřin. Naposledy zvítězil Brazilec Figueiredo, který si tak vzal zpět šampionský pás, který mu předtím Mexičan sebral. 

Samotný třetí zápas byl opět famózní ukázkou novodobého MMA, oba borci byli neustále aktivní a předváděli úžasné výměny v postoji, které kombinovali s takedowny. Na zemi však žádný z bojovníků dlouho nezůstal a po většinu času to byla přestřelka na nohou. Ve vzduchu tak visí první tetralogie v historii UFC.

3. Bryan Barberena vs. Matt Brown (26. března)

Ačkoliv patří Matt Brown ve 41 letech mezi nejstarší bojovníky v UFC, stále ukazuje, že přezdívku "Immortal" (Nesmrtelný) nezískal pro nic za nic. S o takřka o dekádu mladším Barberenou předvedli šílenou a vyrovnanou tříkolovou válku. Pikantní na celé věci bylo to, že se pro Barberenu jednalo o poslední zápas ve smlouvě, kterou mu organizace ne a ne prodloužit. Nakonec byl ale nejspíš právě toto finální argument, proč si ho nechat. A vyplatilo se, začátkem července totiž "Bam Bam" vyřídil ve velkém stylu dalšího veterána Robbieho Lawlera. Barberena později přiznal, že pokud by nový kontrakt nedostal, býval by pověsil ruce na hřebík, takhle naopak dostal nový impulz a vypadá to, že je při chuti.

2. Khamzat Chimaev vs. Gilbert Burns (9. dubna)

Tuhle bitvu si asi nechal ujít jen málokterý fanoušek MMA. Rozjetý "Vlk" Chimaev je při chuti a všechny dosavadní soupeře bez problémů přejel. Tady ale doslova narazila kosa na kámen a mnohými podceňovaný Burns ukázal, že se do úzké špičky welterové divize nedostal pro nic za nic. V téhle šílené bitvě sice prohrál, ale získal si spoustu nových fanoušků, protože ukázal, že obávaný "Borz" je přece jenom také pouze člověk z masa a kostí, který krvácí a je možné ho sundat k zemi pořádným úderem.

1. Jiří Procházka vs. Glover Teixeira (11. června)

A to nejlepší na závěr, infarktová bitva o titul polotěžké váhy zvedala ze sedadel fanoušky po celém světě. "Denisa" měl sice několikrát namále a na body po čtyřech kolech prohrával, přesto si dokázal zachovat víru ve vítězství a půl minuty před koncem zápasu šampiona sesadil z trůnu jeho vlastní největší zbraní –⁠ škrcením.

Jelikož UFC pořádá turnaje prakticky každý týden, do konce roku přibude určitě ještě několik dalších kandidátů na ocenění Nejlepší zápas roku 2022. Papírově k tomu má předpoklady například hned hlavní zápas nadcházejícího turnaje UFC Vegas 59, v němž se střetnou Brian Ortega a Yair Rodriguez, elitní bojovníci pérové divize.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články