Nejhorší titulový zápas všech dob? Po dnešku tady máme jednoho kandidáta

Nejhorší titulový zápas všech dob? Po dnešku tady máme jednoho kandidáta zdroj: Getty Images

Pokud máte problém s nespavostí, doporučujeme si pustit záznam dnešního zápasu o titul slámové váhy mezi Rose Namajunas a Carlou Esparzou. Během 25 minut tohoto duelu usnete klidně i třikrát.

Někdy se prostě člověk špatně vyspí a nemá vůbec náladu jít do práce. Problém ale je, když jste povoláním bojovnice MMA a zrovna dneska byste se ve své „kanceláři“ měli utkat o titul slámové váhy největší MMA organizace na světě. A k vašemu výkonu moc nepomůže fakt, že vaše soupeřka je na tom hodně podobně, a taky se do „práce“ dvakrát nehrne.

Asi tak by se dalo charakterizovat mentální rozpoložení (teď už bývalé) šampionky Rose Namajunas a její vyzyvatelky Carly Esparzy. Jednalo se o odvetu 8 let starého zápasu, ve kterém tehdy Esparza trochu nečekaně přejela Namajunas díky svému wrestlingu a stala se tak první šampionkou slámové váhy v UFC. Dnes byly karty rozdány obráceně a šampionský titul proti Carle obhajovala Rose. Za normálních okolností obě bojovnice předvádí poměrně atraktivní zápasy, ale dnes se jim to vůbec nepovedlo.

V zápase se totiž nedělo zhola nic. V prvním kole byl nejsilnějším úderem pozdravný „placák“ obou bojovnic a jinak kolem sebe obě děvčata jen kroužila a ani jedna se neměla k nějakému razantnějšímu útoku. Diváci v hale dávali hlasitě najevo svoji nespokojenost a ti doma u obrazovek měli co dělat, aby u zápasu neusnuli.

V průběhu zápasu se Esparza přece jen snažila místy vyvinout tlak a zápas trochu rozproudit, ale Rose jakoby si vůbec nevěřila a když už mělo dojít ke kontaktu, většinou odskočila z dosahu. Za celý zápas se Carle dvakrát podařilo vzít Rose na zem, avšak ta se téměř okamžitě zvedla zpátky na nohy, a Esparza tak nedokázala takedownu využít. Na konci pátého kola se na zlomek vteřiny povedl takedown také Namajunas, ale kontrolovat svou soupeřku nedokázala ani ona.

Po pěti kolech bez akce tomu všemu nasadila korunu právě Rose Namajunas, která se závěrečným gongem zvedla ruku nad hlavu a hlasitě zvolala „Jsem nejlepší!“.

Bodovým rozhodčím asi jejich úlohu v tu chvíli nikdo nezáviděl. Nakonec však jako vítězku a novou šampionku určili (v poměru 2:1 na body) Carlu Esparzu. Toto rozhodnutí se zdá být správné, protože Carla byla přece jen o něco aktivnější než Rose a když už nic, aspoň ji dokázala dvakrát dostat na zem.

„Byl to divný zápas,“ okomentoval na pozápasové tiskové konferenci duel šéf UFC Dana White. „Vypadalo to, že ani jedna nechce jít do akce. Myslím, že za první kolo na sebe vyslaly jen 6 úderů. Takže to byla bída. Někdy se to tak stane,“ povzdechl si White. Sám také přiznal, že zápas ani moc nesledoval a neví, koho by určil jako vítězku: „Nevím (kdo měl vyhrát). Přestal jsem to vnímat někdy v půlce zápasu.“ Na odvetu se šéf UFC moc netvářil a prozradil, že další vyzyvatelkou bude pravděpodobně vítězka duelu mezi Zhang Weili a Joannou Jedrzejczyk, který je naplánován na 11. června.

Zajímavé je, že sama Rose se viděla jako jasná vítězka a byla hodně překvapená, když bodoví rozhodčí dali titul Carle: „Cítila jsem, že jsem jí dala více úderů, dokonce jsem ji dostala na zem. Ani jeden z jejích takedownů nebyl signifikantní a nekontrolovala mě. Dala mi asi jen jednu dobrou ránu a pak možná ještě jednu ránu předloktím do nosu. Ale jinak, kromě nějakých lowkicků, které jsem necítila, na mě nic neměla,“ zhodnotila bývalá šampionka. „Cítila jsem, že jsem ji udělala škodu, že jsem ten zápas kontrolovala. Jsem na sebe pyšná, protože jsem se držela strategie. Myslím, že jsem vyhrála,“ zakončila Namajunas.

Nová šampionka Carla Esparza už byla ve svém hodnocení trochu blíže realitě: „Je to vždycky nahouby, vždycky chcete pro fanoušky udělat show. Takže je nešťastné být součástí zápasu jako byl tenhle. Ale cítila jsem, že jsem tlačila, šla jsem dopředu… byla jsem ta agresivní, držela jsem centrum oktagonu. Takže na konci dne jsem udělala to co jsem mohla. Snažila jsem se bojovat svůj zápas, ale občas se ty zápasy takto vyvinou.“

Carla sice nemusí být spokojená se zápasem, ale z výsledku má určitě radost. Navíc se bude příští týden vdávat a prozradila, že její nový opasek ozdobí její svatební šaty na cestě k oltáři.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články