Nejlepší bojovník roku 2020 - podívejte se na náš žebříček těch největších zabijáků uplynulého roku

Nejlepší bojovník roku 2020 - podívejte se na náš žebříček těch největších zabijáků uplynulého roku Ronaldo Souza - Kevin Holland | zdroj: Profimedia

Většina lidí by za rokem 2020 nejraději zabouchla dveře, my se ale za ním ještě jednou ohlédneme. Nastal totiž čas vybrat nejlepšího MMA bojovníka roku 2020.

3. Deiveson Figueiredo

Na třetím místě se v našem žebříčku umístil brazilský šampion v muší váze, Deiveson Figueiredo. Tento „Bůh války“ v roce 2020 ukořistil titul v muší váze, když brutálním rear naked chokem uspal Josepha Benavideze.

Svoji první obhajobu měl v listopadu proti Alexi Perezovi, kterého pro změnu ukončil na gilotinu, kterou mu dal za pouhé 2 minuty minut prvního kola. Perez si do té doby nevedl nejhůř, dokonce vzal „Figgyho“ na zem, ale brazilský šampion a nositel černého pásu v BJJ ukázal, že je nebezpečný doslova z každé pozice a Pereze donutil odplácat.

O pouhých 21 dní později nastoupil Figueiredo do své druhé obhajoby, proti sebevědomému Brandonu Morenovi. A byl z toho neskutečný zápas, který nás zvedal ze židlí a jeden z nejlepších duelů tohoto roku.

Oba borci spolu bojovali v obrovském tempu a nic si nedarovali. Zápas se většinu času odehrával v postoji, ale byli jsme svědky komplexního MMA, kde oba bojovníci používali všechny své zbraně a každý měl velice dobré momenty. Figueiredo vyhrál první dvě kola a páté kolo. Moreno zase vyhrál třetí a čtvrté kolo. Jenže Figueiredo kopl Morena frontkickem mezi nohy a byl mu stržen bod, který nakonec šampionovi k vítězství chyběl. Zápas totiž skončil remízou, ale i tak pás Deivesonovi Figueiredovi zůstal. Ihned nám ale byl přislíben rematch, který si rozhodně nenecháme ujít.

2. Khamzat Chimaev

Stříbnou medaili bere Čečenes se Švédským pasem, Khamzat Chimaev, který vlétl do UFC jako raketa. V červenci si vzal na paškál ve střední váze Johna Phillipse, veterána UFC, proti kterému předvedl dominantní výkon a hned ze startu jej vzal na zem, kde jej u klece kontroloval a sázel mu jeden úder za druhým. I druhé kolo mělo podobný scénář, s tím rozdílem, že když se Chimaevovi naskytla příležitost, uškrtil Phillipse D’arce chokem. Za celý zápas dostal jen 2 nicotné údery ze země a vysloužil si bonus za výkon večera.

Jenže s jídlem roste chuť a Chimaev řekl, že chce za týden bojovat znovu. Dana White mu tedy jeho přání splnil a dal čečenskému bojovníkovi další oběť, tentokrát ve welterové váze. Nováček Rhys McKee je jedním z top prospektů Irska, ale Chimaev mu jeho debut v UFC dost znepříjemnil. Doslova si pro McKeeho došel, zvednul ze země, přenesl jej přes celou klec ke svému rohu a tam jej po pár minutách tvrdých ran ukončil na TKO. Znovu dostal bonus za výkon večera a rázem z něj byla obrovská hvězda.

Třetí zápas jej čekal o pár měsíců později, proti zkušenému veteránovi a BJJ specialistovi, Geraldu Meerschaertovi. Chimaev tentokrát na nic nečekal a zápas ukončil tvrdým pravým direktem na Geraldovu bradu za pouhých 17 sekund. Netřeba dodávat, že dostal další bonus za výkon večera.

Svými výkony vyvolal Chimaev velké pozdvižení a nyní se pyšní statistikou 9 výher před limitem a ani jedné porážky. Právem se tak stal nováčkem roku a za nás i druhým nejlepším bojovníkem v roce 2020.

1. Kevin Holland

Titul nejlepšího bojovníka roku 2020 zcela jasně získal americký bojovník Kevin „Trailblazer“ Holland. Tento zabiják si v loňském roce střihnul 5 zápasů a všechny vyhrál. Navíc měl první zápas až v květnu, takže jeho druhá půlka roku byla opravdu nabitá.

Jenže to Hollandovi vůbec nevadí. Svoji mentalitou se totiž velice liší od většiny bojovníků. Jde na něm vidět, že jej bojování v oktagonu skutečně baví, a že si to jde do klece pořádně užít. Zatímco ostatní bojovníci jsou před zápasem nervózní a bojí se prohrát, Kevin Holland se nestará o to, jestli vyhraje nebo prohraje, zkrátka se chce poměřit s těmi nejlepšími a na boj se těší. V zápase je tak velice uvolněný a sebevědomý, což z něj dělá velice nepříjemného soupeře.

Holland se ucházel o kontrakt s UFC v show Dana White’s Contender Series, ve které šéf UFC vybírá nové talenty do UFC. Kevin sice svůj zápas vyhrál, ale neustále na svého soupeře mluvil a hulákal, až to šéfovi UFC přišlo otravné a Hollanda do UFC nevzal. Jenže o 2 měsíce později odpadl elitnímu bojovníkovi Thiago Santosovi soupeř a na poslední chvíli s ním nikdo nechtěl zápasit. UFC tedy zavolalo ze zoufalství Hollandovi, který vzal zápas bez váhání. Se Santosem, který je o váhovou kategorii výše, sice prohrál, ale dost jej potrápil a ukázal obrovské bojovné srdce. Tím si získal nejen fanoušky, ale i přízeň šéfa UFC, který mu dal smlouvu.

Od té doby vyhrál Holland 8 soubojů z 9 a ukázal, že se zápas od zápasu zlepšuje. Naposledy na to doplatila brazilská legenda Ronaldo „Jacaré“ Souza, kterého Kevin Holland knockoutoval svým úderem ze země, což se v UFC snad ještě nestalo.

Není pochyb o tom, že 2020 byl rok Kevina Hollanda, který stihl nejvíce zápasů v UFC a ještě je všechny vyhrál. Tento bojovník oplývá sebevědomím a nepředvídatelností a stoprocentně o něm ještě uslyšíme.

Honorable mentions:

Rok 2020 se povedl i jiným bojovníkům, a několik z nich si určitě zaslouží zmínku. Určitě je to David Dvořák, který v roce 2020 v UFC debutoval a vyhrál oba své zápasy. Navíc předvedl velice povedený výkon, když především ve druhém zápase jasně dominoval a ukázal naplno své kvality.

Nesmíme zapomenout ani na českého samuraje Jirku Procházku, který ve svém UFC debutu knockoutoval nádherným pravým hákem Volkana Oezdemira a potvrdil svoje kvality v tvrdé konkurenci UFC.

Prochazka knockoutuje Oezdemira zdroj: Profimedia

Dalším bojovníkem, kterému říkal rok 2020 pane, byl i Charles Oliveira. Tento brazilský mág porazil Kevina Leeho a nedávno deklasoval i obávaného Tonyho Fergusona, kterému málem zlomil ruku armbarem. Tím se vyhoupl na třetí příčku v lehké váze a nemá daleko k zápasu o titul.

Rok 2020 ovládl také Khabib Nurmagomedov. Ten v říjnu naprosto rozebral nebezpečného Justina Gaethjeho a ve druhém kole jej ukončil na triangl choke. A to prý proto, že Justina nechtěl mlátit před jeho rodičema.

Také Israel Adesanya zvládl dvakrát obhájit svůj pás a i přestože jeho zápas s Yoelem Romerem byl mírně řečeno nudný, za výprask, který nadělil Paulo Costovi si zaslouží být v této vybrané společnosti.

Také pro Jana Blachowicze byl 2020 úšpěšným rokem. V únoru knockoutoval nebezpečného Coreyho Andersona a v září si vzal uvolněný titul, když knockoutoval Dominicka Reyese. Polský silák si tak titul určitě zasloužil a v březnu je čeká první obhajoba právě proti Adesanyovi.   

Zdroje:  Sherdog

Nejnovější články