Zápas roku! Deiveson Figueiredo a Brandon Moreno rozpoutali šílenou válku na 25 minut

Zápas roku! Deiveson Figueiredo a Brandon Moreno rozpoutali šílenou válku na 25 minut Brandon Moreno - Deiveson Figueiredo | zdroj: Profimedia

Deiveson Figueiredo sice obhájil šampionský pás, ale zápas s Brandonem Morenem skončil po šílené řežbě remízou.

Hlavní zápas večera a souboj o titul v muší váze. Majitel šampionského pásu Deiveson Figueiredo nastoupil do tohoto duelu, stejně jako jeho soupeř, po pouhých dvaceti dnech. Naposledy poprvé obhájil v krátkém zápase proti Alexi Perezovi, kterého už po dvou minutách donutil odklepat gilotinou.

Jeho vyzyvatel, Brandon Moreno, byl z organizace před dvěma lety po dvou prohrách vyhozen, ale hned po roce se zvládl vrátit. Od té doby si připsal tři výhry v řadě. V posledním duelu zvládl utlouct na konci prvního kola Brandona Royvala, čímž si vybojoval šanci porvat se o to, aby se stal historicky prvním mexickým šampionem v UFC. Do tohoto mače však nastupoval jako veliký outsider.

Zápas začal hodně zostra. Figueiredo si ani nepřiťukl a už se snažil o kop z otočky, kterým ale cíl minul. Tvrdým úderem už trefil, ale Moreno se nenechal zahanbit a okamžitě kontroval. Po těchto počátečních pozdravech se na chvíli oba borci ocitli na zemi, ale během několik sekund už se bojovalo opět v postoji.

V druhé půlce první kola jsme viděli několik hezkých výměn, ale Figueiredo se trefoval vícekrát a jeho údery byly rozhodně silnější. Moreno si z toho však nic nedělal a stále se neohroženě vrhal do útoku. To se mu však úplně nevyplatilo, protože úplně nevychytal Brazilcův high kick, který mu přistál přímo na hlavě. I tak se bez problému oklepal. Nádherná první část.

Druhé kolo začalo v podobném tempu jako to první. Figueiredo útočil ze středu oktagonu a vysílal jednu bombu za druhou. Moreno se snažil odpovídat nenápadnými, ale o to nepříjemnějšími háky na žebra. Navíc ubránil naskočený loket, který převedl v úspěšný takedown. Na zemi mu ale oponent strčil prst do oka a muselo se na chvíli přerušit.

Po krátké pauze se pokračovalo opět v leže, ale dlouho to tak nevydrželo. Figueiredo se dokázal překulit a okamžitě se postavil na nohy. V tu chvíli začala neskutečná pěstní přestřelka a ruce létaly takovou rychlostí, že nebylo snad ani možné spočítat, kdo dal více úderů. Figueiredo na chvíli ubral z plynu, aby necelou minut před koncem vyslal další tvrdou kombinaci, po které Moreno raději vzal zápas opět na zem. Tam už se ale nestalo nic důležitého. I přesto neskutečný souboj.

Figueiredo do třetího kola vlétnul na plné pecky a bylo vidět, že už chce tento duel ukončit. Moreno však neuvěřitelným způsobem odolával, pořád stál na nohách a nebál se útočit. Neskutečná výdrž od tohoto mexického bojovníka. Oddychl si pouze v krátkém klinči, jinak stále pokračoval v pohybu.

Toto skvělé tempo bohužel ovlivnil moment, který se stal necelé dvě minuty před koncem prostřední části. Moreno zrovna začal slušně trefovat, když ho Figueiredo zasáhl frontkickem přímo do rozkroku. Už od pohledu velice bolestivý moment a není vůbec divu, že Mexičan přes minutu nehnutě ležel a tato muka zpracovával. Nakonec se přeci jen zvedl a rozhodl se bojovat. Rozhodčí Jason Herzog za tento zákrok sebral Figueiredovi jeden bod a duel pokračoval. Brazilcovi se sice povedl ještě takedown, ale při něm nepředvedl zhola nic. Bitva však nadále pokračovala.

Čtvrté kolo zahájil Figuereido naskočeným kolenem, které ale nemělo velké účinnosti. Moreno po nepříjemném zákroku z předchozí rundy znatelně ožil a vypustil několik tvrdých kombinací, které proložil high kickem. Tuto skvělou postojářskou akci navíc zakončil úspěšným takedownem. Na zemi se ale opět skoro nic nestalo a velice rychle byli oba borci opět na nohou.

V tu chvíli začal znovu útočit Figueiredo, ale Moreno zařadil ještě větší rychlostní stupeň a svého soupeře několikrát trefil na přímo do hlavy. Oba bijci už se chvílemi začali motat, ale tento parádní duel nadále pokračoval. Figueiredo nastoupil do útoku, ale Moreno ho zabrzdil dalším úspěšným takedownem. Jak to tak v tomto zápase bylo, moc dlouho to na zemi nevydrželo a oba fighteři si ještě stihli v postoji vyměnit pár tvrdých pozdravů. Pak už ale přišel konec další skvělé části.

Poslední kolo fantastického utkání mělo pomalejší začátek, ale Figueiredo vyprovokoval třemi round kicky svého soupeře k další protiofenzivě. I tak bylo vidět, že toho oba mají už plné zuby. To je však neomezovala v tom, aby stále kroužili a představovali pro sebe neskutečnou hrozbu. Morenovi se navíc na paži objevila nepříjemná boule, která mohla naznačovat zlomeninu ruky. Přesto si ji nevšímal a dál se snažil pokračovat ve výpadech.

Tempo v této vyrovnané závěrečné části začalo klesat a Figueiredo se rozhodl, že si pojistí výhru. V posledních vteřinách načasoval nádherný takedown, který mohl být rozhodující pro celý zápas a Moreno ho nezvládl ubránit. V tu chvíli mu navíc Figuereido na hlavu vyslal ještě několik kladiv, které Brazilcovi nejspíš poslední část tohoto fantastického zápasu opravdu daly.

Ani to však k vítězství nepomohlo, protože výsledek ovlivnil bod dolů za kopanec do rozkroku, který Figueiredo předvedl ve třetím kole. Tento neskutečný zápas, který je jasným kandidátem na duel roku, díky tomu asi i dost možná zaslouženě skončil remízou.

Figueiredo tak zůstává stále šampionem, ale my rozhodně chceme příští rok odvetu, protože tohle byl předčasný dárek k Vánocům jako hrom. Duel si neužili jen diváci u televizních obrazovek, ale i oba dva bojovníci, kteří si ihned po skončení zápasu skočili do náručí a navzájem se chválili za to, jakou show předvedli.

Vítěz: žádný - remíza (48-46, 47-47, 47-47)

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články