Nejsou to tví fanoušci, chtějí jen vidět násilí a já jim ho dám, vzkazuje Usman Leonovi

Nejsou to tví fanoušci, chtějí jen vidět násilí a já jim ho dám, vzkazuje Usman Leonovi Kamaru Usman vs. Leon Edwards | zdroj: Profimedia

Sobotní noc bude v Londýně patřit jedné z nejočekávanějších odvet v dějinách UFC. Podaří se Leonu Edwardsovi za hlasité podpory fanoušků zopakovat loňský triumf, nebo Kamaru Usman vykoná násilnou pomstu?

V MMA se chyby neodpouští. Stačí jedno zaváhání a přijdete o všechno, na čem jste dlouhá léta pracovali. Své o tom ví i Kamaru Usman. V UFC táhl sérii 15 vítězství v řadě a necelá minuta mu zbývala k tomu, aby dorovnal rekord Andersona Silvy. Pak ale Leon Edwards přišel se snovým headkickem a poslal "Nigerijskou noční můru" v bezvědomí k zemi.

"Nikdy jsem se k tomu neupínal. Nebylo to tak, že když dcera doma zlobí, tak bych jí řekl – Hej, já jsem nejlepší bojovník napříč vahami a šampion ve welterové váze, běž do svého pokoje!" tvrdí Usman, že porážka v jeho životě moc nezměnila. Své šance na vítězství v odvetě odhaduje "realisticky" na 99,9 procent.

Fanoušci budou mít samozřejmě před očima nezapomenutelné KO z loňského srpna, o podobném ukončení jistě sní i Edwards. Usman ale připomněl, že s ním už v kleci strávil skoro 8 kol a po většinu času měl navrch. "Neuvidíte od něho z toho zápasu žádný jiný highlight, protože tohle byla ta jediná věc, co udělal," říká sebevědomě.

Zatímco někteří bojovníci se záznamům svých inkasovaných knockoutů raději vyhnou obloukem, Usman psychický blok překonal, byť prý bylo divné se na KO dívat.

"Vím přesně, co jsem si připravoval. Na začátku kariéry jsem měl zápasy, kdy jsem soupeřům dominoval a mohl jsem pokračovat, jen ho prostě držet dole a vyhrát tak zápas. Ale dostal jsem se do bodu, kdy do toho dávám tolik úsilí, že to chci ukázat a nechat v kleci všechno. Takže když jsme se dostali zpátky na nohy, nepřemýšlel jsem nad tím, že už si jen hladce dopluju pro vítězství, chtěl jsem trefit tu techniku. Připravoval jsem si ji. Ale s čím jsem nepočítal, bylo…," zavzpomínal na moment těsně před jedním z největších zvratů v dějinách MMA. "Každý pořád říká, že to bylo štěstí. Pro mě štěstí je, když se příprava potká s příležitostí. Jsem si jistý, že ten kop trénoval. Nebylo to v tom zápase koneckonců poprvé, kdy ho kopnul. Ale já mu tu příležitost dal. Byl to krásný kop, to říkám jako fanoušek."

Samotné KO si Usman nepamatuje. Vypadalo to sice, že v Oktagonu přišel k sobě, ale skutečně vnímat prý začal až v sanitce, zhruba 7 minut po zápase. Je tedy otázkou, zda mu takhle tvrdý pád nepochroumal psychiku. Právě to mu před odvetou podsouvá Leon. Kamaru ale tvrdí, že sice spekulace chápe, protože obyčejný člověk by si z podobné situace pravděpodobně odnesl trauma, avšak on se považuje za neobyčejného.

V závěrečném dílu zápasové trilogie plánuje "Rockyho" stáhnout do hlubokých vod a ukončit ho. "Budu upřímný, jen asi třikrát v kariéře jsem cítil, že chci být násilný. Když jsem bojoval se Sergiem Moraesem a byl jsem naštvaný, protože jsem si říkal o bojovníka z nejlepší patnáctky a UFC mi ho nedalo. To jsem vybuchnul, byl jsem agresivní a viděli jsme, jak ten zápas skončil. Když jsem poprvé bojoval s Colbym Covingtonem, viděli jsme, jak ten zápas proběhl. Pak když jsem podruhé zápasil s Jorge Masvidalem. Po prvním zápase měl spoustu výmluv. Potřeboval jsem být agresivní a cítil jsem se tak. A viděli jsme, co se stalo. A tentokrát se tak zase začínám cítit. Nemůžu se dočkat soboty.

Podporu diváků v hale očekávat nemůže, ti totiž už během tiskové konference dali jasně najevo, že stojí za svým šampionem. Ten si jejich přízeň viditelně užíval, Uman mu ale vzkázal: "Nejsou to tví fanoušci, jdou tam, aby viděli násilí a já jim ho dám." Posléze doplnil, že se mu líbí, jak jsou do MMA zapálení. "Ale až vstoupíme do klece, tak za něj nebudou moci bojovat. Je jedno, jak moc mu budou fandit. Když jsem s Masvidalem bojoval na Floridě, vybučeli mě a to jsem byl šampion. Bylo to jedno. Cítil jsem agresivitu a chtěl jsem mu ublížit, což jsem udělal."

UFC 286 vypukne v sobotu již v 18:00 a hned ve druhém zápase uvidíme Lajoše Kleina, který svede bitvu s domácím Jaiem Herbertem. Hlavní zápas přijde na řadu pravděpodobně až po půlnoci.

Zdroje:  BT Sport

Nejnovější články