Největší překvapení v historii UFC! Strickland přestřílel Adesanyu a stal se novým šampionem

Největší překvapení v historii UFC! Strickland přestřílel Adesanyu a stal se novým šampionem zdroj: Foto: Getty Images

Z největšího outsidera se stal šampionem. Americký svéráz Sean Strickland přestřílel obávaného šampiona v jeho vlastní hře a urval pro sebe šampionský pás.

Pro Israela Adesanyu to měla být snadná obhajoba pásu, možná nejsnazší za poslední roky. Sean Strickland byl „až“ na šesté příčce, k titulové šanci se dostal proto, že nikdo jiný zrovna nemohl a jeho striking rozhodně nepůsobí dojmem, že by se mohl rovnat ostřílenému kickboxerovi, jakým je Adesanya.

Ale MMA matematika není exaktní věda a tento vzrušující sport nám neustále připomíná, že v oktagonu se může stát cokoliv. Zatímco Stricklandův vážný a nervózní nástup do klece připomínal téměř pohřební průvod, Izzy nastupoval sebevědomě, jako by si šel pro jisté vítězství a byl to pro něj jen další den v kanceláři. Jenže teď už bývalý šampion se přepočítal, protože Strickland přišel do oktagonu se skvělou taktikou a stejně dobrým provedením.

Neustále Adesanyu tlačil, a i když první kolo vypadalo, že jej vyhraje Izzy, který jej z ústupu okopával, v závěru kola Strickland šokoval všechny diváky, když Adesanyu trefil tvrdým zadním direktem a poslal jej k zemi. Novozélandský bojovník nebyl úplně vypnutý, ale daleko k tomu neměl. Navíc se na něj jeho americký vyzyvatel okamžitě vrhl jako pes utržený ze řetězu a začal jej nelítostně zasypávat tvrdými ranami. Izzy ale i přes nespočet inkasovaných bomb dokázal vstát a od dalšího výprasku jej zachránil konec kola.

Stricklandovým zásahem se ze zdánlivě jednoznačného zápasu stala strhující bitva. Ve druhém kole se sice Izzy dokázal otřepat a pravděpodobně jej vyhrál, ale ve všech dalších kolech už zase kraloval Strickland. Ten sice nedělal tak hezké kopy a nepohyboval se tak ladně jako Adesanya, ale jeho taktika byla bezchybná.

Sean věděl, že nesmí dát Izzymu prostor pro jeho kreativní striking, a tak jej neustále tlačil, čímž mu vnucoval divoké přestřelky, ve kterých měl Američan jednoznačně navrch. Jeho údery byly tvrdší a když trefil, Adesanyou to pořádně zacloumalo.

Novozélandský šampion nebyl schopný na Stricklandův tlak najít odpověď a po pěti kolech, ze kterých vyhrál jen jedno, bylo o vítězi jasno. Sean Strickland se stal novým šampionem a podařilo se mu vytáhnout z rukávu jedno z největších překvapení v titulovém zápase v historii UFC.

Pokud byla mezi oběma bojovníky před zápasem vykopána nějaká válečná sekera, po vyhlášení výsledku si oba bojovníci prokázali respekt, objali se a Adesanya vzal porážku jako šampion. Sám zvedl Stricklandovi ruku a dožadoval se pro něj potlesku.

„Co to je? Co to je?“ smál se Sean při pohledu na svůj nový opasek. „Je tohle podělaný sen? Probudím se? Někdo mi dejte ránu!“ nemohl nový šampion uvěřit tomu, co dokázal. „Opravdu nikdy bych si nepomyslel, že budu na tomhle místě. Moc nebrečím, ale teď se to snažím ustát,“ přiznal se Strickland v pozápasovém rozhovoru.

„Vy lidi víte, že Izzy je pořádný tvrďák. Porazil většinu mých přátel, docela snadno. Občas jsem pochyboval i sám o sobě. Ale musím říct, že vy fanoušci tady v Austrálii jste mě motivovali. Nedělám si srandu. Když jsem nastupoval a slyšel jsem vás křičet, i ve čtvrtém kole, když jsem vás slyšel, jak na mě křičíte, pořádně mě to natankovalo. Chci vám poděkovat za tohle vítězství. Tohle mě motivovalo, pojďme na to Austrálie!“ poděkoval Sean fanouškům v Sydney.

V závěru rozhovoru přiznal, že tomuto okamžiku obětoval hodně, a že si myslel, že to nepůjde tak snadno:

„Makal jsem jak pošahaný. Každý den jsem se kvůli tomu vzdal tolika mozkových buněk… Myslel jsem, že odsud půjdu zakrvácený a polámaný. Jsem trochu v šoku, že se to nestalo… tohle je poprvé, co mi došla slova.“

Sean Strickland rád šokuje lidi svým až trochu buranským vystupováním, ale dnes ukázal, že rozhodně není přihlouplý hillbilly, ale bojovník s vysokým (minimálně tím bojovým) IQ.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články