Udeřil dva fanoušky, zesměšňuje šampiona. Strickland je v Austrálii jako neřízená střela, předvede ale totéž v kleci?

Udeřil dva fanoušky, zesměšňuje šampiona. Strickland je v Austrálii jako neřízená střela, předvede ale totéž v kleci? Sean Strickland | zdroj: Profimedia

Kontroverzní Američan Sean Strickland se na víkendovém UFC 293 v Sydney utká o titul s šampionem Israelem Adesanyou.

Už když bylo oznámeno, že se s Adesanyou místo zraněného Du Plessise o titul ve střední váze utká Sean "Tarzan" Strickland, bylo všem ve světě MMA jasné, že to bude divoké. Respektive alespoň vše, co se bude dít před zápasem, nad tím samotným totiž visí poměrně velký otazník.

Strickland se svým prvním incidentem po příletu do dějiště turnaje UFC 293, tedy australského Sydney, dlouho neotálel. Na ulici jej konfrontoval fanoušek jeho soupeře a za odměnu si od Seana odnesl ránu do břicha. Sám Strickland se tím pak pochlubil v rozhovoru pro Fox Sports Australia: „Bum, rovnou do břicha. Byl jsem v Austrálii ani ne den a už jsem si připsal napadení. Nejdřív jsem myslel, že si ten chlápek jde pro fotku. Protože kdokoliv chce fotku, já fanoušky miluju. Ale když ke mně přijde někdo a pustí si pusu na špacír, sejmu ho, jako bych sejmul kohokoliv jiného. Zvedák do břicha. A šel jsem pryč. Ale jestli ho ještě někdy uvidím, tak bez problému, poděkuju mu, že mě nežaluje.“

O incidentu byl informován i šéf UFC Dana White, který na tiskové konferenci během své show Contender Series celou situaci mírnil s tím, že to byla mezi oběma spíše sranda a Sean to trochu přifoukl pro média. Přesto ale byly organizací přijaty jisté opatření: „Ano, byli jsme na to připraveni a máme teď kolem něho naše lidi, takže nebude už nikomu dávat rány do břicha, ani vážně, ani ze srandy,“ ubezpečil White.

Technicky to ale nebyla tak úplně pravda. Před včerejším volným tréninkem, který je součástí mediálních povinností, napsal Sean na twitteru nabídku, že bude spárovat s kýmkoliv, kdo si s sebou přinese boxerské rukavice. A jeden takový hrdina se našel, přestože Strickland má dost špatnou pověst, že je při tréninku přespříliš tvrdý a často své parťáky knockoutuje.

„Držím slovo, takže ti dám jedno zatracené kolo. Hele, jenom boxování, žádné tržné rány, jo? Protože víš, že musím jít bojovat s Číňanem. Ale pojďme na to,“ ujal se uvedení sám Sean a následoval velmi lehký sparing.

„Chtěl jsem spárovat s někým trochu větším, ale UFC řeklo k***a ne. A to je strašná škoda, protože jste všichni skvělí a tenhle chlapík je taky skvělý. Takže než odsud vypadneme, dejte mu pořádný aplaus,“ zakončil pak Američan svůj volný trénink za dost velkého potlesku. Evidentně si totiž u protinožců našel dost nových fanoušků, přestože by teoreticky měla být Austrálie na straně jeho rivala, Israela Adesanyi, který reprezentuje blízký Nový Zéland. Situace ale nebude tak jednoduchá, jak bylo vidět i na předzápasové tiskové konferenci.

Nebylo to poprvé, kdy se Sean s Izzym střetli s mikrofony v ruce. Během konference před UFC 276 v létě minulého roku to byli právě tito dva, kteří se do sebe nejvíce naváželi, přestože spolu tehdy nebojovali a Strickland, který přece jen má mnohem větší dar slova, tu Izzyho dost snadno rozcupoval. A totéž se v podobné míře dělo i na včerejší tiskovce. Jako hlavní téma svých slovních útoků si Sean vybral hlavně působení Israela v Číně během jeho kickboxerské kariéry a také neslavně známé video se psem, které jakoby vypadlo z epizody South Parku. Šampion se snažil o protiútok, kdy zmínil problematický sponzoring Monster Energy a jeho spojení se Stricklandem. Sean si ale stejně celou konferenci ukradl pro sebe a jako obvykle z ní udělal spíše osobní stand-up výstup.

Na konferencích to má tedy Strickland s Adesanyou 2:0, to nejdůležitější se ale stejně odehraje v neděli nad ránem v kleci. A máme bohužel všechny důvody se domnívat, že to bude mít daleko k jisté zábavnosti, kterou Sean v týdnu předváděl. Američan má totiž velmi jednoduchý a často také velmi nudný způsob boje. V zásadě jde o průměrného kickboxera, který své protivníky dokáže porážet hlavně neustálým tlakem (obvykle reprezentovaným předním direktem), dobrou bradou a skvělou fyzickou kondicí. Jeho zápasy tak často končí až u bodových rozhodčích, proti elitním zápasníkům totiž málokdy dokáže dojít pro ukončení. Zřídkakdy se pokouší přenést boj na zem a v poslední době ani příliš nekope. Je tak otázka, jestli proti skvělému postojáři Adesanyovi, který také nemívá problém s fyzičkou, má vůbec nějakou naději na úspěch. Zvláště s jeho absencí skutečného KO úderu. Obraz zápasu tak nejspíše určí taktika Novozélanďana a doufejme, že bude chtít být co nejaktivnější, v opačném případě nás totiž čeká pětikolová nezáživná podívaná.

Zdroje:  foxsports.com , mmafighting.com

Nejnovější články