„Nemám žádnou touhu po pomstě,“ Whittaker půjde do odvety proti Adesanyovi s čistou hlavou

„Nemám žádnou touhu po pomstě,“ Whittaker půjde do odvety proti Adesanyovi s čistou hlavou zdroj: Profimedia

Australan Robert Whittaker bere odvetu s šampionem UFC Adesanyou jako každý jiný zápas a nechce mu nic oplácet. Prohra s ním ho prý hodně naučila a nyní si na vítězství věří.

V roce 2019 se tehdejší australský šampion Robert Whittaker utkal s vycházející hvězdou Israelem Adesanyou a zápas pro něj nemohl dopadnout hůř. Nejenže mu byl šampionský pás vytržen z rukou rivalem, kterého nesnášel, ale navíc se tak stalo v domácím Melbourne, před téměř 60 tisíci diváky, kteří mu fandili a věřili v jeho vítězství.

Whittaker, který už tehdy bojoval s přetrénováním a s nedostatečnou motivací, se po porážce stáhl ze scény na téměř celý rok a nebyl daleko od pověšení rukavic na hřebík.

„Vystoupil jsem ze hry, bez většího záměru se ještě někdy vrátit,“ přiznal australský bojovník po prohře s Adesanyou. „V té pauze jsem se snažil přijít na to, jestli ještě vůbec chci bojovat.“

Na den zápasu nevzpomíná Whittaker dobře. Byl pod velkým tlakem a ačkoliv to nedával znát, Adesanův trash-talk se mu dostal do hlavy. „Všechno mě tehdy tu noc dostalo – ten tlak, média, očekávání, fanoušci… Adesanya se mi snažil dostat do hlavy a povedlo se mu to opravdu dobře. Myslel jsem na špatné věci a vzalo mi to strašně moc energie.“

Přestože prohrál, bere to jako životní lekci, kterou navíc v té době potřeboval. „Naučil jsem se toho z té porážky s Izzym spoustu. Myslím, že jsem ji potřeboval, protože jsem z toho pak vyšel jako jiný člověk. Mnohem lepší a mnohem šťastnější. Věřím si, že jdu do téhle odvety jako nejlepší verze mě samotného. A jdu tam s tím správným mentálním nastavením.“

Sebevědomí nikdy nebylo Whittakerovým problémem, ale přiznal, že za jeho prohru mohlo hlavně jeho ego, kterým se nechal unést a chtěl potrestat Adesanyu za jeho výroky a ukázat svým fanouškům, že je lepší než jeho soupeř. „Byl jsem tak sebevědomý, jako jsem vždycky,“ prozradil Australan. „Věřím ve své schopnosti a věřím, že můžu porazit ty soupeře, kterým čelím. Ale taky vím, že můžu prohrát. Takže nikdy nejdu do zápasu jako bych byl nedotknutelný a myslel si, že jsem neporazitelný.“

Oba rivalové jsou velice odlišní, a vůbec se nemají v lásce, ale „The Reaper“ přiznává, že k Adesanyovi jako bojovníkovi chová velký respekt:

„Mám velký respekt k jeho schopnostem a k němu jako bojovníkovi. Je to fenomenální bojovník a je šampionem z dobrého důvodu. Porazil mě v našem prvním zápase, takže má právo na to se tím chlubit. Ale myslím, že jsem od něj ušel dlouhou cestu. Cítím, že jsem někde jinde a že jsem jiný člověk než tehdy a očekávám jiný výsledek."

I přesto, že Whittaker hodlá udělat pro vítězství všechno, je si vědom, že vítězství nebo porážka jeho život až zas tak moc nezmění. „Větší výplata,“ odpověděl Rob na otázku, jaký je pro něj rozdíl mezi výhrou a porážkou. „Určitě mám rád výplatu šampiona, je to trochu lepší. Ale upřímně, co budu dělat po tom zápase, bude úplně stejné a je jedno jestli vyhraju nebo prohraju. Sednu na letadlo, poletím domů k rodině a zaměřím se na další zápas. A víte, tady tento přístup je taky skvělý ke správné mentalitě a k tomu nedávat na sebe zbytečný tlak. Ale největší rozdíl mezi výhrou a prohrou jsou peníze. Co jiného by to změnilo? Dostaneš akorát nablýskaný pás,“ zůstává nohama na zemi australský bojovník.

Tlaku před zápasem ale Whittaker nehodlá utíkat, protože ví, že nervozita tam bude vždy. „Cítím tlak každý zápas. Den zápasu je na houby. Pořád na to myslíš, pořád pochoduješ po pokoji… Zápasový den je vždycky stejný. Ale teď si mnohem více užívám tu cestu, užívám si ten proces. A myslím, že to je pro mě mnohem důležitější. Zápasový den je pro mě prostě pracovní den, den kdy jdeš do kanceláře a dáš se do práce. A jenom malé procento lidí to dokáže. A já to dokážu, už jsem to dělal a udělám to znovu.“

I přesto, že se Adesanya znovu snaží Roberta před zápasem rozhodit, australský bojovník si nic z toho nepřipouští a do zápasu jde oproti předchozímu duelu s čistou hlavou:

„To je ta největší změna… teď tam není nic špatného. Není tam žádná touha po pomstě. Je to jen další den v kanceláři. Mám tu samou mentalitu a cítím se úplně stejně jako v předchozích třech zápasech. Půjdu tam, abych tam prostě odvedl svoji práci.

Bylo to osobní, bylo toho moc. Začalo mě to užírat. Ten zápas mě užíral, média mě začaly dostávat, všechno se to začalo kumulovat.

Upřímně, prostě tam chci jít a jen provést zápas podle své taktiky. Myslím, že moje taktika a moje dovednosti jsou dostatečné na to, abych jej porazil. Mám v to absolutní sebevědomí. Půjdu tam a prostě udělám.“

Zdroje:  ufc.com , espnmma.com

Nejnovější články